Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.10.2024

"Pelaajien vapaata liikkuvuutta on rajoitettu urheilussa liikaa"

Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) mukaan osa FIFA:n pelaajasiirtojärjestelmää koskevista säännöistä on EU:n lainsäädännön vastaisia. 

EUT mukaan FIFA:n säännöt rajoittavat pelaajien mahdollisuuksia hakea ja etsiä uutta työpaikkaa, ja estävät näin myös EU:n vapaata liikkuvuutta ja seurojen välistä kilpailua.

FIFA:n sääntöjen mukaan pelaaja, joka purkaa sopimuksensa yksipuolisesti ja ilman perusteltua syytä, on korvausvelvollinen seuralle. Jos pelaaja siirtyy uuteen seuraan, pelaaja ja seura saattavat joutua maksamaan korvauksen yhdessä.

EUT:n päätöksen taustalla on Lassana Diarran ja FIFA:n välillä pitkään jatkunut kiista.

Diarran tapaus juontaa kymmenen vuoden taakse, kun hän lähti Lokomotiv Moskovasta kesken sopimuskauden. Tämän jälkeen Lokomotiv syytti Diarraa sopimusrikkomuksesta ja vaati jättimäisiä korvauksia. Lopulta FIFA määräsi Diarran maksamaan venäläisseuralle yli kymmenen miljoonan euron korvauksen. Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS vahvisti sakon. Diarra sai myös takautuvasti 15 kuukauden pelikiellon.

Diarra sai sopimustarjouksen belgialaisseura Charleroilta, mutta siirto ja sopimuksen teko kuitenkin kariutui. Diarra haastoi tämän jälkeen FIFA:n ja Belgian jalkapalloliiton oikeuteen vaatien lajin kattojärjestöltä korvauksia, koska hän ei saanut pelata isoa osaa kaudesta 2014–15. Belgialainen tuomioistuin pyysi lopulta Euroopan unionin tuomioistuimelta lausuntoa asiasta.

- On hienoa, että löytyy Lassana Diarran tapaisia pelaajia, jotka ovat valmiita taistelemaan muiden pelaajia ja muiden urheilijoiden oikeuksien puolesta, JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio sanoo.

- Urheilu on osa yhteiskuntaa ja tässäkään asiassa urheilun omat säännöt eivät voi mennä yleisen lainsäädännön edelle. Työvoiman ja erityisesti pelaajien vapaata liikkuvuutta on rajoitettu urheilussa liikaa. Päätöksiä on tehty monopolin tavoin toimivissa lajiliitoissa liian pitkään kuulematta kunnolla tärkeimpiä sidosryhmiä. Isossa kuvassa nyt pelaajien ja seurojen edustajille aukeaa hyvä mahdollisuus istua alas ja sopia asioista, Autio pohtii. 

FIFPRO:n lausunto päätökseen liittyen:
https://fifpro.org/en/supporting-players/obtaining-justice/governance-and-representation/fifpro-statement-decision-of-european-court-of-justice 

Euroopan unionin tuomioistuimen lehditöteidote päätökseen liittyen: 
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2024-10/cp240172en.pdf