Maalivahti Milla-Maj Majasaari elää unelmaansa tällä hetkellä, kun hän pelaa ammattilaisena ruotsalaisen AIK:n riveissä.
Milla-Maj Majasaari kuuluu myös A-maajoukkueen pelaajarinkiin. (kuva: Jussi Eskola)
Porista lähtöisin oleva Majasaari debytoi kotimaisessa liigassa kaudella 2014 Nice Futiksen riveissä. Kahden kauden jälkeen hän siirtyi TPS:aan ja sieltä Honkaan. Kaudeksi 2020 Majasaari siirtyi ruotsalaisen AIK:n riveihin Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.
AIK nousi kauden päätteeksi Damallsvenskaniin, joten tällä hetkellä Majasaari valmistautuu ensimmäiseen kauteensa Ruotsin pääsarjassa.
Myös Ruotsissa koronapandemia on tuonut omat haasteensa talven pre-seasonille.
- Kausi alkaa täällä 17. päivä huhtikuuta. Silloin pelataan todennäköisesti ilman katsojia. Toki tämäkin voi vielä muuttua. En ole kuitenkaan kuullut, että olisi mitään keskusteluita sarja-avauksen siirtämisestä, Majasaari kertoo.
- Meidän omassa arjessamme korona on näkynyt suht vähän. Ehkä suurin asia on se, että emme ole voineet käyttää julkisia kuntosaleja. Talvella pystyimme käyttämään Friends Areenan salia, mutta nyt keväällä siirryimme omalle areenalla harjoittelemaan, joten ehkä voimaharjoittelun suhteen olemme joutuneet tekemään hieman kompromisseja.
AIK:n pelaajat ovat olleet osittain lomautettuna.
- Meillä on ns. 5% lomautus, joka tarkoittaa sitä, että palkasta otetaan pois pieni osa ja joukkueen tapahtumia on hieman vähemmän. Käytännössä niin, että sunnuntain yhteinen palauttava harjoitus on tehty omatoimisesti.
Majasaaren taival ammattilaispelaajaksi on ollut pitkä. Hän muutti 16-vuotiaana Porista Turkuun, jolloin unelmat alkoivat vahvistua uran luomisesta ammattijalkapalloilijana.
- Kun muutin Turkuun, alkoivat ehkä ajatukset tulla enemmän esiin siitä, että haluan satsata jalkapalloon kaikkeni ja jonain päivänä vielä pelata ulkomailla ammattilaisena. Jo silloin Ruotsi tuntui hyvältä kohteelta. Pitää myöntää, että vähän välillä tuntuu jopa epätodelliselta, että nyt olen täällä ja pelaan ammattilaisena, Majasaari kertoo.
Viime kaudella Majasaari oli isossa roolissa, kun AIK nousi Damallsvenskaniin. Vuonna 1999 syntynyt maalivahti pelasi kaikki joukkueensa pelit alusta loppuun.
- Aika odottavaisin mielin tässä mennään kohti kauden alkua. Tavoite on tietenkin päästä pelaamaan mahdollisimman paljon.
AIK:n toinen maalivahti on Serina Backmark.
- Serina on 03-syntynyt maajoukkuemaalivahti. Olemme pre-seasonille pelanneet molemmat joka toisen pelin. Hän on hoitanut hyvin omat pelinsä. Tämä tuo hyvän kilpailutilanteen meille, mutta uskon että minulla on hyvät mahdollisuudet pelata valtaosa tämän kauden pelistä.
AIK ei ole vielä joukkueen sisällä asettanut selkeää sijoitustavoitetta tulevalle kaudelle.
- Nyt olemme nousijajoukkue ja tavoite on osoittaa, että kuulumme pääsarjaan. Ja pelata tietenkin hyvin koko ajan. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet sinne sijoille 5-6, maalivahti toteaa.
AIK on perinteinen tukholmalaisseura, joka perustettiin vuonna 1891. Naisten toiminta käynnistettiin vuonna 1970. Naisten joukkueella on siis myös pitkät perinteet, mutta menestystä ei ole juurikaan tullut. Sarjataso on vaihdellut paljon ja välillä tasona on ollut jopa kolmanneksi ylin taso. Nyt kuitenkin myös AIK:ssa on tehty viime vuodet vahvoja panostuksia ja naisten joukkueeseen satsataan entistä enemmän.
- Itse olen täällä ollut tosiaan vasta reilun vuoden, mutta näin olen myös kuullut, että aikaisemmin ei ole asiat olleet näin hyvin. Suuri rooli on mielestäni ollut Anne Mäkisellä (urheilujohtaja), joka johtaa toimintaa kovalla intohimolla täällä.
- Toki parannettava on vielä paljon, mutta suunta on ihan oikea. On myös ilo huomata, että Suomessa tietyt seurat ovat ottaneet isoja harppauksia eteenpäin naisten joukkueen toiminnassa, Majasaari jatkaa.
Helmarit pelasi EM-karsinnat ilman tappioita ja selvitti hienosti tiensä kesän 2022 EM-kisoihin. Majasaari on ollut maajoukkueen toiminnassa mukana ajoittain, mutta katseet on tiiviisti asetettu kesään 2022.
- Haluan ehdottomasti olla mukana kisajoukkueessa, ei kahta sanaa siitä, Majasaari painottaa.
Naisten MM-kisat 2019 räjäyttivät naisten jalkapallon suosion maailmalla.
- Sen jälkeen tuli sitten korona ja tuntui, että siitä tuli sellainen takaisku naisten jalkapallolle. Tämä maajoukkueen kisapaikka oli todella tärkeä juttu ja se antaa taas lisää buustia ja näkyvyyttä.
Naisten jalkapallon suosion kasvu on ollut hurjaa viime vuosina Euroopassa. Yhä useammat suurseurat panostavat myös naisten joukkueeseen ja yhä useammassa maassa naiset voivat pelata jalkapalloa ammatikseen.
- Tässä mennään koko ajan oikeaan suuntaan. Paljon on kuitenkin vielä tekemistä. Nykyään voimme olla ylpeitä siitä, että olemme ammattilaispelaajia ja niin puhun myös itsestäni, olen ammattilaisjalkapalloilija. Enää sitä ei tarvitse selitellä niin paljon kuin aikaisemmin tai kuule kysymyksiä, että mitä oikeasti teen.
Nyt AIK:ssa Majasaaren unelmat ovat toteutuneet ammattilaisjalkapalloilijan urasta. Edessä siintävät jo seuraavat unelmat, jotka puskevat nuorta maalivahtia eteenpäin.
- Haluan pelata jonain päivänä Englannissa, jossa on varmasti Euroopan kovin sarja. Haluan myös pelata Champions Leaguessa ja menestyä siellä. Ja totta kai jonain päivänä haluan olla maajoukkueen ykkösveskari, Majasaari kertoo.
AIK harjoittelee kerran päivässä. Kolmesti viikossa aamupäivällä ja kahdesti illalla. Majasaari aloitti viime syksynä opiskelemaan Sports Management -tutkintoa.
- Minulle on tosi tärkeä asia, että voin myös opiskella. Pystyn hyvin yhdistämään sen pelaamiseen. Opiskelu tuo hyvää tasapainoa siihen urheilun arkeen.
- Tavoitteena on saada nyt kandin paperit kolmessa vuodessa. Näin saan jonkun hyvän perustan, mihin voin aina palata tai panostaa, jos tulee vaikka loukkaantumisia. Minulle on myös tärkeää, että saan kehittää itseäni myös kentän ulkopuolella.
"Harva urheilulaji on tasa-arvoinen. Urheilun juuret ovat pitkällä historiassa, mutta naisurheilua on moneen otteeseen kahlittu enemmän tai vähemmän. Miesurheiluun on panostettu, mutta naiset ovat saaneet pärjätä omillaan… Naisurheilua on kautta aikojen lytätty erinäisin argumentein. Naisurheilijoita on kautta aikojen lytätty, naisten ei ole annettu kilpailla ja naisiin EI OLE panostettu samalla tavalla kuin miehiin, niin miten me voimme olettaa, että naisilla olisi samat mahdollisuudet kuin miehillä? Miten voimme olettaa, että naisten katsojaluvut olisivat yhtäkkiä maagisesti yhtä korkeat kuin miehillä ilman samaa panostusta mitä miesten urheiluun on laitettu jo vuosikymmeniä."
Majasaari otti vahvasti kantaa omalla Instagram-tilillään naisten päivänä. Yllä oleva on ote Majasaaren kirjoittamasta tekstistä.
- Ei voi vaan odottaa, että asiat etenee. Sen eteen pitää tehdä töitä ja tuoda näkökulmia esiin. Kaikilta urheilijoilta ei tätä voi tietenkään vaatia, mutta hienoa kun yhä useampi urheilija ottaa kantaa asioihin ja nostaa epäkohtia esiin. Näin saadaan urheilijoille varmasti enemmän vaikutusvaltaa ja sellaista urheilijan ääntä esiin.
- Minulle se on intohimo, että haluan vaikuttaa asioihin ja kantaa oman korteni kekoon. Ei voi valittaa, jos en yritä muuttaa, Majasaari linjaa.