Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
24.6.2024

Erotuomarikoulutus pelaajille – Ex-pelaajat Veli Lampi ja Hanna Ruohomaa suosittelevat kokemusta

Palloliiton erotuomaritoiminta yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa järjestää pelaajille suunnatun erotuomarikoulutuksen.

Koulutus on suunnattu Kansallisen Liigan, Naisten Ykkösen, Miesten Kakkosen, Miesten Ykkösen, Ykkösliigan ja Veikkausliigan pelaajille. Osallistuminen koulutukseen ei edellytä JPY:n jäsenyyttä.

Koulutus järjestetään Suomen Palloliiton toimistolla  (Urheilukatu 5) sunnuntaina 28.7. klo 10-18.  Kenttäkoulutus pidetään Töölö PK 1 tekonurmella klo 13-15.

Entinen Huuhkaja ja Veikkausliigapelaaja Veli Lampi kertoo toimivansa toista vuotta erotuomarina. Viime kaudella Lampi vihelsi lähinnä satunnaisesti, mutta tällä kaudella pelejä on karttunut keskimäärin kerran viikossa.

– Tuomarointi on ollut hauskinta mitä olen jalkapallon parissa tehnyt vähään aikaan. Olen tykännyt hommasta tosi paljon. Saa liikuntaa, näkee erilaisia joukkueita, pelaajia ja valmennustyylejä, saa toimia lajin parissa sekä saa vielä korvaustakin, Lampi luettelee harrastuksen hyötyjä.

Lampi kertoo, että hänen elämäntilanteeseensa eli perheelliselle ja vuorotyössäkäyvälle sopii erinomaisesti, että tuomarointia voi tehdä omien aikataulujen mukaan. Hän ilmoittaa Tason (kilpailujärjestelmä) kalenteriin päivät, kun on käytettävissä tuomaritehtäviin.

– Omalla reippaalla asenteella pääsee jo tosi pitkälle. Sääntötuntemus on tietenkin tärkeää, mutta yhtä tärkeää on esiintyä motivoituneena ja olla kiinnostunut hoitamaan homma mahdollisimman hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että käyn moikkaamassa joukkueita ja valmentajia ennen matsia, olen helposti lähestyttävissä pelin aikana ja tarvittaessa perustelen päätöksiäni keskustelemalla, Lampi sanoo ja jatkaa.

– Tärkeää on myös liikkua kentällä eikä seisoskella keskiympyrässä, ja olla jämäkkä päätöksissään eli puhaltaa pilliin kunnolla. Virheitä ja vääriä tuomioita tulee kaikille, mutta jos vaikuttaa itse aktiiviselta ja kiinnostuneelta, niin jupinaakin tulee huomattavasti vähemmän, Lampi kertoo kokemuksistaan.

Lampi kannustaa entisiä ja nykyisiä pelaajia kokeilemaan tuomarointia. Lampi katuu ainoastaan sitä, että ei tullut kokeiltua erotuomarointia aikaisemmin.

– Olisi antanut todella paljon perspektiiviä pelaajana ja valmentajana toimiessani, jos olisi ollut jo kokemusta tuomaroinnista ja siitä, että ei se ole aina niin helppoa. Kuten ei myöskään niin vakavaa, jos jokin sivurajaheitto tms. tulee näytettyä joskus väärin.

– Yhtä lailla uskon, että pelaajaura antaa perspektiiviä tuomarointiin. On helpompi tunnistaa pelaajien luonteita, ja kuinka heitä käsitellä, kun on itse pelannut ja ollut lajin parissa pitkään. Pelaajaurasta on varmasti myös ollut apua erilaisten tilanteiden tunnistamiseen pelissä. En usko, että sitä saa mistään koulutuksesta.

Moni pelaaja ja toimihenkilö tunnistaa edelleen Lammen menestyksekkään pelaajauran ansiosta. Lammen mukaan siitä ei ole ollut haittaa, päinvastoin.

– Pelaajauran kautta on ehkä tullut pientä lisärespectiä tuomaria kohtaan. Tämä on ollut sellainen bonus, mistä ei tietenkään ole haittaa tuomarille, Lampi naurahtaa.

Kansallisessa Liigassa upean uran pelannut Hanna Ruohomaa kertoo, että hänen arvostuksensa suomalaisten erotuomareiden osaamisen laatua kohtaan heräsi Yhdysvaltojen yliopisarjassa pelatessa (2014-2015).

– Pelaajaurani jälkeen tunsin kiinnostusta jäädä futiksen pariin, ja erityisesti pelin pariin, mutta valmentaminen ei vielä tuossa vaiheessa sytyttänyt, joten erotuomarointi tuntui oikealta suunnalta. Siihen vaikutti myös se, miten hyvä kokemus mulla oli Kansallisen Liigan tuomareista. Kun heidän kanssaan pystyi aina keskustelemaan, vaikka he eivät ole velvollisia selittämään päätöksiään kentällä, niin usein sain selityksen vihellykseen, jos sitä kysyin, Ruohomaa kertoo.

Ruohomaa on käynyt erotuomarin perus- ja jatkokoulutuksen. Hän kiittelee koulutuksen sisältöä.

– Viimeistään koulutuksessa silmäni aukesivat kunnolla siihen, kuinka vaikeaa erotuomarointi on. Miten henkisesti ja fyysisesti raskasta, ja miten paljon duunia erotuomarit tekevät sen eteen, että he olisivat hyviä ja kehittyisivät entisestään. Tajusin myös osaamattomuuteni säännöistä, Ruohomaa kertoo.  

Ruohomaan mukaan on ollut hyödyllistä pelin ymmärtämisen kannalta, kun hän on saanut jälleen yhden uuden näkökulman peliin.

– Mielestäni kaikkien pelaajien kannattaisi urallaan käydä viheltämässä joku peli, niin ymmärtäisi sen erotuomaroinnin vaikeuden, ja varmasti erotuomareiden arvostuskin nousisi. Mulle ainakin oli tosi hyödyllinen kokemus mennä peliuran jälkeen perus- ja jatkokoulutukseen.

– Ja onhan erotuomarointi ihan pelkkänä harrastuksena tosi hyvä, pysyy lajin parissa, ja halutessaan etenemismahdollisuudet on tosi hyvät. Itse olen myös kokenut, että muiden erotuomareiden tuki on ollut vahvaa ja hieman korvaustakin siitä saa, Ruohomaa päättää.

Koulutuksen tiedot:

Koulutus järjestetään Suomen Palloliiton toimistolla  (Urheilukatu 5) sunnuntaina 28.7. klo 10-18.  Kenttäkoulutus pidetään Töölö PK 1 tekonurmella klo 13-15.

Koulutus on suunnattu Kansallisen Liigan, Naisten Ykkösen, Miesten Kakkosen, Ykkösen, Ykkösliigan ja Veikkausliigan pelaajille.

Osallistuminen koulutukseen ei edellytä JPY:n jäsenyyttä.

Tervetuloa pelaajien erotuomarikoulutukseen.

Lisätietoja:
Antti Munukka, alueellinen erotuomariasiantuntija, Palloliitto, antti.munukka(a)palloliitto.fi
Timi Lahti, contact manager, JPY, timi.lahti(a)jpy.fi

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.7.2024 >>