Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
7.4.2021

FIFPRO:n laaja terveystutkimus käynnissä - "Arvokasta tietoa tuleville pelaajasukupolville"

Yli 150 ammattilaisjalkapalloilijaa - 90 miestä ja 60 naista - on mukana FIFPRO:n terveystutkimuksessa, jossa seurataan pelaajien terveyttä kymmenen vuoden ajan.

Tutkimuksessa seurataan kaikkien pelaajien henkistä hyvinvointia sekä aivojen, sydämen ja lihasten toimintaa peliuran aikana ja ensimmäisinä vuosina uran päättymisen jälkeen.

Tutkimusta johtaa FIFPRO:n lääkäri Vincent Gouttebarge. Projektin rahoittavat Drake-säätiö (Englanti), Mehiläinen (Suomi) ja Push Sports (Alankomaat).

-Tutkimus on lähtenyt hyvin liikkeelle. Noin 150 pelaajaa on vastannut kyselyyn mielenterveydestä, nivelkivuista, aivotärähdyksistä ja vammoista koskeviin online-kyselyihin. Heille on myös tehty lääkärintarkastus verenpaineen ja sydämen kapasiteetin mittaamiseksi. Mukana olevat pelaajat ovat hyvin motivoituneita ja haluavat olla tiivistä mukana tässä tutkimuksessa. Osallistumalla he saavat tutkimukset, neuvontaa ja koulutusmateriaalia ilmaiseksi omaan käyttöönsä, Gouttebarge kertoo FIFPRO:n sivuilla.

Mukana on pelaajia useista eri maista, muun muassa Englannin Valio- ja Superliigasta, Ranskasta, Hollannista ja Suomesta. Kaikki tutkimuksessa mukana olevat pelaajat ovat iältään 24-30-vuotiaita.

- Kun COVID-19-pandemia sallii, heille tehdään myös lonkan, polvien ja nilkkojen tutkimukset rustovaurioiden mittaamiseksi. Projekti vie paljon aikaa ja vaivaa, mutta se tarjoaa arvokkaita tuloksia ja tietoa paitsi mukana oleville pelaajille myös jalkapallon parissa oleville lääkäreille ja tuleville pelaajasukupolville, Gouttebarge kertoo.

- Tutkimuksen avulla voimme löytää esimerkiksi lisää todisteita aivotärähdysten ja aivojen toiminnan välisestä yhteydestä sekä naispelaajilta kuukautisten ja vammojen välisestä yhteydestä. Toki tutkimuksessa voi tulla esiin paljon muitakin tärkeitä havaintoja, FIFPRO-lääkäri lisää.

Koronapandemia viivästytti hieman tutkimuksen aloittamista, mutta nyt se on hyvässä vauhdissa.

- Muutamia pelaajia voi vielä liittyä mukaan. Moni pelaaja ajattelee vain nykyhetkeä, eikä uhraa yhtään ajatuksiaan sinne viiden tai kymmenen vuoden päähän. Kannustamme vahvasti pelaajia olemaan tietoisia ja ajattelemaan myös pitkäaikaista terveydentilaansa.