Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
5.4.2021

FIFPRO: "Seksuaalinen hyväksikäyttö ja muut väärinkäytökset valitettavasti yleisiä"

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja muut väärinkäytökset ovat valitettavasti yleisiä jalkapallossa. Meidän on oltava valmiita antamaan pelaajillemme parhaat mahdolliset neuvot ja tuki, korostaa Guatemalan Pelaajayhdistyksen Carlos Figueroa.

Kansainvälinen Pelaajayhdistys FIFPRO järjesti viime viikolla laajan keskustelutilaisuuden, jossa aiheena oli seksuaalisesta hyväksikäytöstä ilmoittavien pelaajien auttaminen ja tukeminen. Tilaisuudessa oli yli 40 pelaajayhdistystä ympäri maailman. Mukana oli myös Jalkapallon Pelaajayhdistys ja toiminnanjohtaja Markus Juhola.

Tilaisuutta johti Kat Craig, FIFPRO:n neuvonantajana, joka on auttanut satoja urheilijoita eri urheilulajeissa.

- Meidän vastuullamme on luoda kulttuuri, jossa pelaajat voivat turvallisesti ja matalalla kynnyksellä ilmoittaa väärinkäytöksistä, ja samalla varmistaa, ettei ilmoittaminen lisää traumoja tai riskejä, joita he ovat saattaneet jo kohdata. Varsinkin sen ensimmäisen askeleen ottaminen näissä tapauksissa on aina vaikeaa, ja siihen pitää pelaajilla on selkeät keinot, Craig kertoo.

Kahden viime vuoden aikana FIFPRO ja kansalliset pelaajayhdistykset ovat yhdessä työskennelleet parantaakseen menettelyjä pelaajien suojelemiseksi. Tärkeä asia on, että pelaajalla säilyy oikeus pysyä nimettömänä todistaessaan väärinkäyttäjiä vastaan.

Viime aikoina laajoja tapauksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä jalkapallon parissa on ollut mm. Afganistanissa ja Haitissa. Molemmissa maissa jalkapallojohtajat käyttivät valta-asemaansa hyväkseen hyväksikäyttäen nuoria naisia maajoukkueissa. Pelaajat nostivat asian rohkeasti esiin ja seurauksena oli isot ja vakavat sanktiot väärinkäyttäjille.

FIFRPO:n järjestämässä 3-päiväisessä tilaisuudessa pelaajayhdistykset keskustelivat kokemuksistaan ja jakoivat tietoja keskenään. Samalla tilaisuuteen osallistuneet pelaajayhdistykset sitoutuvat parhaiden mahdollisten menettelyjen kehittämiseen.

- Tilaisuus oli todella hyvä ja kaikilla oli kova innostus jatkaa sitoutuneesti asian parissa ja myös oppia toisiltaan, Craig kertoi.

Guatemalan Pelaajayhdistyksen Carlos Fiquero piti tilaisuutta erittäin hyödyllisenä.

- Seksuaalinen hyväksikäyttö ja muut väärinkäytökset ovat valitettavasti yleisiä jalkapallossa. Meidän on oltava valmiita antamaan pelaajillemme parhaat mahdolliset neuvot ja tuki.

FIFPRO hosts workshops on reporting sexual abuse for 40 unions