Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
19.6.2018

Noora Matikainen valmistui FIFPro Online Academystä - "Ajankohtaisuus ja tulevaisuuden näkökulmat"

Noora Matikainen valmistui FIFPro Online Academystä huhtikuussa. Matikainen aloitti opiskelun FIFPro Online Academyssä vuonna 2016. Huhtikuussa 2018 hän sai kandin paperit opinahjosta.

FIFPro online Academy on jalkapalloilijoille räätälöity urheilujohtamisen kandidaatin tutkinto-ohjelma. Opinnot suoritetaan kokonaisuudessaan etänä, joten tutkinnon voi suorittaa peliuran ehdoilla mistä päin maailmaa tahansa. Opinnot suoritetaan tanskalaiseen yliopistoon.

Matikainen on pelannut pelaajaurallaan lähes 300 peliä kotimaan pääsarjassa. Seuroina olivat mm. HJK, Ilves, Honka ja FC United. Suomen A-maajoukkueen lisäksi kv-kokemusta kertyi norjalaisjoukkue Amazon Grimstadista.

- Opinnot kesti kaksi vuotta, sillä aikaisemmin suoritettu kansainvälisen kaupan tradenomitutkinto lyhensi opintoaikaa. Eli pääsin siinä mielessä aika nopealla aikataululla, Matikainen kertoo.

Matikainen teki opintoihin liittyvän työharjoittelun Oulun Harrastefutis ry:ssä (OHF).

- Keskityin pääasiassa digitaalisiin palveluihin ja niiden käyttöönottoon. Toki autoin monessa kehitysideassa sekä toimin aktiivisten henkilöiden apuna.

- OHF on melko uusi seura, mutta heillä on sitäkin kirkkaammin tehty toimintasuunnitelma. Seuran toiminnan kehittäminen lähti ideasta, kun juttelin tulevista trendeistä ja muutenkin urheilumaailmasta ystäväni Milla Aholan kanssa. Aholan kanssa ollaan pelattu aikoinaan yhdessä Pietarsaaressa, Matikainen lisää.

Matikaisen mukaan Suomessa kannattaisi seurojen enemmän hyödyntää opiskelijoita ja erilaisia työharjoittelumahdollisuuksia.

- Yllätyin siitä, että miten vähän suomalaiset seurat ovat innoissaan ottamaan osaavia ja kouluttautuineta tai innokkaita ulkopuolisia harjoittelijoita mukaan toimintaansa. Meillä toki resurssit ovat aina vähissä, mutta esimerkiksi Tanskassa alueen kaikki yhteisöt käyttävät UCN oppilaita ympäristön seuroissa ja yhteisöissä monella tavalla resurssina, hän kertoo.

Koulutus FIFPro Online Academyssä antoi Matikaiselle paljon eväitä tulevaan.

- Mielettömän hyvä asia koulutuksessa oli se, että siellä kuuli miten muut uudet tulevaisuuden urheiluosaajat kertovat ja kuvailevat oman maansa tai seuransa toimintaa. Meillä suomessa tehdään hyvää työtä seuroissa ja kehittymistä tapahtuu koko ajan, mikä on mahtavaa huomata, Matikainen pohtii.

- Koulutuksessa oli ehdottomasti parasta se, että siellä on monia kansainvälisen urheilulajin osaajaa ja edustajaa. Koulussa opettajien osaamisen taso oli myös ajankohtaista, ja heillä oli hyviä näkökulmia niin omista tutkimuksistaan kuin omasta opettamisen alastaan.

- Ehdottomasti parasta oli ajankohtaisuus ja tulevaisuuden näkökulmat mitä luennoilla oli. Tanska ei ole ihan sattumalta kärkimaita urheilussa tänä päivänä, Matikainen painottaa.

Opinnot FIFPro Online Academyssä suoritetaan etänä.

- Etäopiskelu oli paras vaihtoehto itselleni. Ensinnäkin siksi että sain tehdä niitä missä vain. enkä ollut sidottu tiettyyn paikkakuntaan. Toisena etuna oli se. että sain tehdä luentoja silloin, kun parhaiten ehdin.

FIFPro Online Acadmystä ovat suomalaispelaajista valmistuneet aikaisemmin mm. Mikael Forssell, Juho Mäkelä, Otto Fredriksson, Antti Koskinen, Timo Tahvanainen ja Janne Henriksson

- Opintoja suosittelen kaikille niille, jotka haluavat opiskella kansainvälisessä ja innostavassa ympäristössä. Online-opinnoissahan ratkaisee oma motivaatio ja suunnitelmallisuus, jolloin siitä saa niin paljon enemmän irti, kun itse on aktiivinen ja vuorovaikuttaa opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Opintojen suorittaminen on ihan omasta itsestään kiinni, joten kyllä tämä sopii kaikille, jotka pelaavat, sarjatasosta riippumatta, Matikainen toteaa.

- Välillä oli tietysti raskasta, kun oli samaan aikaa isompia projekteja ja pelimatkoja. Jos pelaaja ei ole ollut paljon työelämässä mukana, tulee opintojen kautta opittua taitoja työelämään.

Omat kokemukset Matikaisella jäivät opinnoista isosti plussan puolelle.

- Itse motivoiduin online-opintomahdollisuudesta ja myös siitä, että tätä tutkintoa ei ollut kukaan naispelaaja vielä kuulemani perusteella suorittanut. Toki motivaatio päivittää osaamista oli myös tärkeä elementti.

Maalivahti antaa vahvan suosituksen muille pelaajille koulutuksesta.

- Opinnoista on hyötyä itsenilaisille itsenäisille ja määrätietoisille jalkapallopelaajille, ja itselleni koulutuksen kautta on tullu paljon mielenkiintoisia kontakteja Euroopan muista maista. Näkisin että koulutusohjelma sopii kaikille, jotka ovat valmiita tekemään töitä oppiakseen uusia asioita.

(Kuva etusivulla: Jussi Eskola)

Lue lisää FIFPro Online Academystä.