Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.5.2023

Suomen Urheilijoiden tavoitteet hallitusohjelmaan – ”Sparrattu ja valmisteltu pitkään yhdessä”

Suomen Urheilijat esittää kuutta muutosta, joiden avulla he haluaisivat parantaa ammattiurheilijoiden asemaa.


Panu Autio ja Katarina Naumanen edustavat JPY:tä Suomen Urheilijoiden hallituksessa.

Kotimaiset itsenäiset pelaaja- ja urheilijayhdistykset perustivat maaliskuussa 2023 yhteisen järjestön, Suomen Urheilijat ry:n, edustamaan urheilijoiden ääntä. Suomen Urheilijoiden tavoitteena on edistää urheilijoiden asemaa ja arvostusta yhteiskunnassa.

Suomen Urheilijat ry:n jäsenyhdistyksiä ovat Jalkapallon Pelaajayhdistys, Suomen jääkiekkoilijat ry, Yleisurheilijat ry ja Joukkueurheilijat ry.

Suomen Urheilijoiden puheenjohtajana toimii jääkiekkoilija Teemu Ramstedt. Varapuheenjohtajina toimivat JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio, lentopalloilija Ronja Heikkiniemi ja miekkailija Niko Vuorinen. Hallituksessa ovat myös mukana JPY:n varapuheenjohtaja Katarina Naumanen sekä varajäsenenä JPY:n Emma Immonen.

- Urheilijoiden ja urheilijoita edustavien tahojen järjestäytyminen ja yhteistyö on ottanut aimo harppauksia eteenpäin Suomessa viime aikoina. Se antaa meille entistä paremmat mahdollisuudet ajaa yhdessä urheilijoille tärkeitä asioita ja parantaa urheilijoiden sosioekonomista ja työoikeudellista asemaa. Tämä auttaa myös JPY:tä tällä strategiakaudella kärjeksi nostetun #ammattinajalkapallo -vision edistämisessä, Panu Autio kertoo.

Autio pitää tärkeänä asiana urheilulajien ja -yhdistysten välistä yhteistyötä. Mitä enemmän urheilijoita on mukana, sitä paremmin ääni kuuluu.

- On hienoa, että Suomen Urheilijat ry on saanut niin hyvän startin toiminnalleen. Meille tärkeille asioille saadun julkisuuden lisäksi erittäin arvokasta on ollut laadukas sisäinen keskustelu, mitä olemme päässeet käymään muiden urheilijayhdistysten, urheilijavaliokuntien ja Suomen Urheilijoiden hallituksen kesken.

Suomen Urheilijat esittää nyt kuutta muutosta, joiden avulla he haluaisivat parantaa ammattiurheilijoiden asemaa.

- Suomen Urheilijoiden hallitusohjelmatavoitteita on sparrattu ja valmisteltu pitkään yhdessä ja niitä on käyty läpi myös JPY:n hallituksella ja toimistolla. On erittäin hieno asia, että olemme päässeet esittelemään niitä nyt viime aikoina mediassa, eduskunnassa ja Säätytalolla, missä hallitusohjelma laaditaan parhaillaan.

Suomen Urheilijoiden tavoitteet hallitusohjelmaan

1. Ansiosidonnainen työttömyysturva mahdolliseksi myös ammattiurheilijoille
- Urheilijat ovat käytännössä ainoa ammattiryhmä Suomessa, joiden työsuhteisilla työntekijöillä ei ole tätä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

2. Opintotukiehtoihin joustoja opiskeleville ja tavoitteellisesti huipulle tähtääville urheilijoille
- Koska Urheilu-ura on yleensä lyhyt, olisi opiskelun ja rinnakkaisen työuran edistämisen helpottaminen urheilijoille tärkeää.

3. Joustoa ammattiurheilijan urheilijarahastoon siirtämien omien varojen nostoaikatauluun.
- Suomessa maksimiaika rahastoitujen varojen tuloutukseen on 15 vuotta. Urheilijoille olisi tärkeä asia saada se aika pidemmäksi. 

4. UTE-lain mukaisten urheilijoiden omien eläkevarojen sijoitusmahdollisuuksien laajentaminen
- Omien eläkevarojen sijoitusmahdollisuuksien laajentaminen, sillä nykyisellä mallilla eläketuotto voi olla jopa miinuksen puolella.

5. Aikuiskoulutustuki mahdolliseksi myös ammattiurheilijoille
- Ammattiurheilijalle ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta aikuiskoulutustukeen, joka hankaloittaa myös urasiirtymää.

6. Muusta ammatista työttömäksi jäävän urheilijan työttömyystuen turvaaminen
- Jos urheilija jää työttömäksi muusta ammatista, urheilu-ura (vaikka ei palkkaa saisi) lasketaan usein työksi. Muissa asioissa urheilua ei kuitenkaan työksi lasketa.