Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.11.2019

Ville Saxman yhdistää huippu-urheilun ja lääketieteen opinnot

Lääketieteen opiskelija Ville Saxman pääsi juhlimaan ensimmäistä Veikkausliigan mestaruuttaan, kun KuPS palasi mestaruuskantaan 43 vuoden tauon jälkeen.

Ylivieskasta lähtöisin oleva Saxman aloitti liigauransa MYPA:ssa vuonna 2010 (2010-2012) ja pelasi sen jälkeen muutaman kauden RoPS:ssa (2013-2016) ennen kuin siirtyi vuonna 2017 KuPS:n riveihin. Saxman on ollut kuopiolaisjoukkueessa tärkeä tekijä sen mitaliputkessa, joka huipentui tänä vuonna mestaruuteen.

KuPS nappasi mestaruuden voitettuaan viimeisellä kierroksella Interin vieraskentällä.

– Pelin jälkeen oli uskomaton fiilis, kun mestaruus ratkesi tuolla tavalla viimeisessä pelissä. Se oli huipennus kymmenen vuoden liigauralle. Pelin jälkeen tunteet sitten purkautuivat, että mitä oli tullut saavutettua, Saxman kertoo mestaruuden jälkeisistä tunnelmistaan.

Jos mestaruus oli sekä Saxmanille että KuPS:lle iso asia, oli se sitä myös koko Kuopion kaupungille. Perinteikkäässä jalkapallokaupungissa otettiin ilo irti mestaruudesta.

– Se oli tosi iso juttu Kuopiossa. Päivittäin on kaupungilla tullut joku onnittelemaan. Ei sitä itse tajunnutkaan kuinka tärkeä tämä oli Kuopiolle.

Saxman on noussut hiljalleen Veikkausliigan parhaimmistoon. Tällä kaudella hänet valittiin myös JPY:n äänestyksessä Veikkausliigan syyskuun parhaaksi pelaajaksi. Kehitys on lähtöisin harjoituskentällä tehdystä kovasta työstä.

– Kaiken perustana on harjoittelu. Olen aina tykännyt treenaamisesta jopa pelaamista enemmän. Harjoittelu on mukavaa, ja joka treeneissä annan 100 prosenttia enkä pidä niissä mitään välipäiviä. Työnteko on alkanut palkita.

– Lisäksi tietenkin kokemusta ja pelisilmää on kertynyt vuosien varrella. Nuoruudessa tuli ehkä höntyiltyä vielä joissain tilanteissa. Olen aina verrannut omia pelejäni joukkueen menestyksen mukaan. Tänä vuonna maaleja tuli enemmän kuin aiemmin, joten siihen ehkä kiinnitettiin enemmän huomiota. Itse esityksetkin olivat tällä kaudella kyllä ihan hyviä ja täytyy myöntää tämän olleen myös henkilökohtaisesti paras kauteni.

Lääketieteen opinnot ja pelaaminen

Saxman nähdään KuPS:n paidassa myös ensi kaudella, kun hän allekirjoitti kauden päätteeksi jatkosopimuksen. Saxman ei miettinyt muita seuravaihtoehtoja KuPS:n lisäksi, mutta lääketieteen opiskelut alkavat painaa vaakakupissa yhä enemmän.

– Puntaroin jatkoa ja pääasiassa siinä painoi, että keskitynkö enemmän jatkossa opiskeluihin ja pystynkö sekä pelaamaan että opiskelemaan täysillä. Kesän aikana sitä tuli vähän mietittyä, mutta syksy oli niin hieno, että oli selvä että jatkamme Kuopiossa. Olemme viihtyneet täällä perheen kanssa hyvin, Saxman kertoo.

Lääketieteen opiskeluja ei voi tehdä puolivaloilla, mutta Saxman on saanut hyvin yhdistettyä sekä huippu-urheilun että haastavat opiskelut.

– Yhdistäminen on sujunut tosi hyvin. Ajattelin, että kaksi ensimmäistä vuotta onnistuu hyvin juteltuani muutaman entisen Veikkausliigapelaajan kanssa, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. En ole missannut koulusta tai jalkapallosta juurikaan tapahtumia. Olen luottavainen, että pystyn jatkamaan myös kolmannen vuoden. Tämä järjestely on sopinut minulle hyvin, että olen opiskeluissa saanut ajatuksia pois jalkapallosta ja päinvastoin.

Saxman on pitänyt huolta siitä, että hän on pystynyt jakamaan ajan sekä opiskeluiden, pelaamisen että perhe-elämän välillä.

– Ainoa ongelma on ollut tietynlainen säätäminen, kun on joutunut vaihtamaan ryhmiä tai olemaan opettajiin yhteydessä järjestääkseen asioita. Opiskelut ovat sujuneet muuten näppärästi eikä ole tarvinnut tehdä töitä yömyöhään. Olen pyrkinyt lopettamaan hommat yhdeksän aikaan ja mennyt nukkumaan hyvissä ajoin sekä keskittynyt palautumiseen ja kehonhuoltoon hyvin.

Futsal isona apuna

Ennen läpimurtoaan Veikkausliigaan, Saxman oli myös lahjakas futsal-pelaaja ja nousi aina maajoukkuerinkiin saakka. Hänen mukaansa futsalin pelaaminen on edesauttanut hänen uraansa myös jalkapalloilijana.

– Ilman futsalia en pelaisi Veikkausliigassa. Monet pelilliset asiat ovat tulleet nimenomaan futsalista ja sillä on ollut iso vaikutus. Jos vain on mahdollista, niin pelaajien kannattaa pelata myös futsalia. Sieltä tulee muun muassa paljon taitoa, miesvartiointia, miten pystytään pelaamaan pienessä tilassa, tempovaihtelua ja seinäsyöttöpeliä. En tiedä, tietävätkö nykynuoret kuinka paljon futsal antaa myös jalkapalloon, Saxman vinkkaa.

Vaikka Saxman on keskittynyt täysin jalkapalloon, niin hän ei sulje pois mahdollisuutta palata futsal-parketeille jossain vaiheessa. Hän ei ole kuitenkaan jäänyt haihattelemaan sitä kuinka pitkälle rahkeet olisivat futsal-uralla riittäneet, ja olisiko hän nyt taistelemassa maajoukkueen kanssa EM-paikasta.

– Futisuran hiipuessa saatan siirtyä vielä futsal-kentille, mutta milloin ja millä tasolla, niin sitä en vielä tiedä. Maajoukkue on kehittynyt viime vuosien aikana paljon ja ottanut askeleita eteenpäin. Siellä on hyvä buumi päällä tällä hetkellä. Sitä ei voi tietää, että olisinko minä ollut maajoukkueen mukana, mutta elämän kannalta tein oikean ratkaisun keskittyessäni futikseen, vaikka olihan se hieno kokemus päästä nuorena poikana mukaan maajoukkueeseen, Saxman miettii.