Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
1.8.2023

300 pääsarjapelin Anna Vlasoff

PK-35 Vantaan Anna Vlasoff pelasi heinäkuun lopussa uransa 300. pelinsä pääsarjatasolla.


Anna Vlasoff päättää uransa tähän kauteen (Kuva: Roosa Bröijer)

Vlasoff aloitti peliuransa Koivukylän Palloseurassa, josta matka jatkui Puistolan Urheilijoiden riveihin. Nuori puistolalaisjoukkue nousi pääsarjaan, jossa se heti ensimmäisellä kaudellaan 2007 ylsi pronssimitaleille.

- En kyllä millään muista ensimmäistä peliäni pääsarjassa. Taisin olla 19-vuotias ja meillä oli tosi nuori joukkue, johon saimme kuitenkin muutaman kokeneemman vahvistuksen, Vlasoff muistelee ensimmäistä kauttaan pääsarjassa.

PuiU sijoitti kyseisellä kaudella runkosarjassa viidenneksi. Yläloppusarjassa PuiU onnistui hyvin ja nousi lopulta kolmanneksi maalieron turvin ennen Åland Unitedia. Mestaruuden vei Honka ja hopeiset mitalit HJK.

PuiU:n jälkeen Vlasoff on pelannut liigassa TiPS:ssä, Hongassa, HJK:ssa sekä PK-35 Vantaassa. Kaudet 2012-2018 hän pelasi Hongassa ja sen jälkeen joukkueena on ollut PK-35 Vantaa.

- Pelejä on niin paljon, että hankala nostaa mitään yksittäisiä muiden edelle. Ehkä kuitenkin sellainen ykkösmuisto on kauden 2017 viimeinen peli, kun voitimme Hongan kanssa Suomen mestaruuden ja teimme viimeisen pelin voittomaalin ihan viimeisellä minuutilla. Meillä oli ollut Hongassa pitkään sama porukka kasassa ja mestaruus oli upea kruunu näille vuosille.

Vauhti kasvanut

Naisten pelaama jalkapallo on mennyt hurjasti eteenpäin viimeisten vuosien aikana. Tämän vahvistaa myös lähes kaiken nähnyt Vlasoff.

- Maailmalla mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Niin Suomessakin, mutta haasteena on varmasti pysyä kyydissä mukana.

Meneillään olevat MM-kisat keräävät stadioneille kymmenitä tuhansia katsojia ja TV:n ääreen kymmeniä miljoonia. Näin ei ole aina ollut.

- Iso muutos on tapahtunut, joka tuntuu kyllä todella hienolta. Nykyisin juniorit saavat helpommin esikuvia myös naisten pelaajista ja heille on realistista tavoitella ammattilaispelaajan uraa isona.

Kuten Vlasoff sanoi, on myös Suomessa menty eteenpäin.

- Jos vertaa kausia 2007 ja 2023, niin kyllä nykyisin innostusta ja vauhtia on paljon enemmän pelissä, mutta peliälyä vähemmän. Tuntuu, että liigassa pelaa enemmän nuoria pelaajia kuin aikaisemmin ja se varmasti vaikuttaa pelaamiseen, kun peliälyllinen ja taktinen osaaminen ei vielä ole niin kehittynyt. Peli oli silloin ennen ehkä vähän fyysisempää, mutta siihen saattaa vaikuttaa myös tuomarilinja, Vlasoff pohtii.

Suomessa pelaajamäärät ovat kasvaneet hyvää vauhtia ja yhä useammassa seurassa panostetaan myös juniorijoukkueiden arkeen, laatuun ja valmennukseen. Se on varmasti yksi syy, joka selittää nuorenevan liigan. Toinen syy on talous.

- Nuoria lähtee ulkomaille yhä enemmän ja aikaisemmin, koska siellä he pystyvät täyspainoisesti panostamaan jalkapalloon. Sen takia tilalle tulee sitten yhä nuorempia. Talous myös vaikuttaa siihen, että kokeneemmat pelaajat jäävät helpommin sivuun, kun arkeen on vaikea yhdistää pelaaminen ammattimaisesti ja siviilityö.

Vlasoffin mukaan resurssit ovat osittain kasvaneet vuosien saatossa.

- Se on varmasti aika seurakohtaista. Joissain paikoissa on menty paljonkin eteenpäin. Mutta yleisesti sarjan näkyvyys ja uutisointi ovat kasvaneet ja esimerkiksi on hienoa, kun Ruutu näyttää kaikki pelit. Myös sosiaalinen media on lisännyt näkyvyyttä.

- Mutta tekemistä vielä riittää, että Kansallisen Liigan arvostus nousee. Tekijöitä, rahaa ja resursseja on saatava lisää, jotta pelaajat saavat itselleen vielä ammattimaisemman arjen ja pystymme nostamaan Kansallisen Liigan tason niin kovaksi ja kilpailukykyiseksi, että saamme pidettyä pelaajat kotimaisessa sarjassa, Vlasoff painottaa.

Kohti uran päätöstä

Vlasoff on pelaamisen ohessa töissä Suomen Valmentajat ry:ssä. 

- Teen siellä 80 % työaikaa, joka sopii minulle erinomaisesti pelaamisen oheen. Normaali päivä menee niin, että käyn aamulla treenaamassa muutaman kerran viikossa puntilla tai teen jonkun muun oheisharjoituksen ja siitä menen suoraan töihin. Joukkueen kanssa treenaamme aina pääsääntöisesti 15.30, joka on tosi hyvä aika, kun illat jäävät sitten vapaaksi.

Kausi 2023 on jäämässä Vlasoffin viimeiseksi jalkapalloilijana.

- Olen päättänyt, että tämä on viimeinen kausi, 36-vuotias pelaaja kertoo.

- Kun teen jotain, teen sen joko 110-prosenttisesti tai en ollenkaan. Joukkuekaverit naureskelevat usein, että ”Haballa” on vain ON-OFF nappula. Vammat ja elämäntilanne ovat sellaisia, että olen päätöksen tehnyt. Pitää osata lopettaa ennen kuin on täysin kehäraakki.

PK-35 Vantaa on tällä hetkellä Kansallisen Liigan sarjataulukossa viidentenä.

- Kyllä me mitalin haluamme voittaa. Kolmen kärki on vähän karannut, mutta kausi on vielä pitkä.

16 kautta pääsarjassa. Yli 300 pääsarjapeliä. Kolme Suomen mestaruutta. 
Anna Vlasoff on yksi suomalaisen futiksen legendoista.