Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.9.2022

Charter of Player Data Rights - Pelaajille paremmat oikeudet tietoihinsa

FIFPRO haluaa, että pelaajilla on entistä paremmat oikeudet hallita ja saada tietoa datasta, jota heistä kerätään.

FIFPRO julkaisi alkuviikosta “Charter of Player Data Rights”, jonka tarkoituksena on tuoda myös jalkapallodataan maailmanlaajuiset standardit, jotka suojaavat ammattilaispelaajien yksityisyyttä ja antavat heille paremmat oikeudet hallita omia tietojaan. FIFPRO on yhdessä FIFAn kanssa kehitellyt säädäntöä viimeiset kaksi vuotta.

Uudet teknologiat mahdollistavat entistä tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat datan keräykset pelaajista, joilla pyritään suorituskyvyn ja fyysisen kunnon parantamiseen. Kerätty data voi vaikuttaa pelaajiin monin tavoin, sillä sitä käytetään mm. suoritusten seurannassa, sopimusneuvotteluissa, fanien sitouttamisessa sekä myös esimerkiksi viihteellisessä käytössä tv- ja pelimaailmassa.

FIFPROn tutkimuksessa 80 prosenttia ammattilaispelaajista kertoi haluavansa pääsyn omiin tietoihinsa parantaakseen omaa suorituskykyään. Pelaajat ovat kuitenkin samalla huolissaan ja todella epävarmoja siitä, että kuinka heidän tietojaan kerätään ja käytetään.

Kun datasta tulee entistä arvokkaampaa ammattilaisjalkapallon parissa ja sen parissa työskenteleville – ei vain pelaajille ja seuroille vaan myös kilpailun järjestäjille, pelien sisäisten teknologian tarjoajille, media- ja viihdeteollisuudelle – selkeiden ja täytäntöönpanokelpoisten sääntöjen tarve on tullut ajankohtaiseksi.

FIFPROn laatiman Charter of Player Data Rights:n mukaan ammattilaisjalkapalloilijoiden on oltava:
• Oikeus saada tietoa
• Käyttöoikeus
• Peruuttamisoikeus
• Oikeus rajoittaa käsittelyä
• Oikeus tietojen siirrettävyyteen
• Oikeus oikaisuun
• Oikeus valittaa
• Oikeus poistaa

- Ammattilaispelaajilla on oltava samat oikeudet tietoihin kuin kaikilla muillakin. Heillä on oltava mahdollisuus päästä käsiksi, siirtää ja valvoa, milloin ja miten arkaluonteisia tietoja käytetään. ”Charter of Player Data Rights” on vastaus pelaajilta ja eri kohderyhmistä tulleeseen palautteeseen. Siinä esitetään yhteiset alan standardit, jotka tulisi ottaa käytäntöön, jotta pelaajat voivat hallita oikeuksiaan, minimoida konflikteja ja asettaa oikeudenmukainen ja kestävä perusta tälle urheilumme nousevalle alalle, sanoo FIFPRO:n globaalin politiikan ja strategisten suhteiden johtaja Alexander Bielefeld.