Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
20.2.2021

Covid-19: Ohjeita pelaajille

Koronapandemia on siirtänyt talven aikana Suomen Cupin otteluita. Jalkapallon Pelaajayhdistys korostaa, että kaikki joukkueet ja pelaajat noudattaisivat annettuja suosituksia, jotta jalkapallokautta pystytään viemään normaalisti eteenpäin.

Jos pelaajalle on pieniäkin oireita, jotka viittaavat koronatartuntaan, on hänen jäätävä pois joukkueen tapahtumista sekä toimittava THL:n ohjeiden mukaan mahdollisen testauksen osalta.  Oireita voivat olla: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli. (Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä).

Kaikkien pelaajien on hyvä ladata puhelimeensa koronavilkku-sovellus, jonka avulla pystytään mahdollisesti välttämään altistumisia ja jatkotartuntoja sekä näin edesauttamaan pelien pelaamista.

Suomen Cupin ottelupäivänä joukkueiden pelaajat ja taustat sekä erotuomarit mittaavat kehonsa lämpötilan ja käyvät lävitse heille toimitettuun itsearviointilomakkeessa esitetyt kohdat koronaviruksen tyypillisistä oireista. Pelaajien on ilmoitettava poikkeavasta havainnosta välittömästi seurasta nimetylle vastuuhenkilölle (esim. lääkäri, valmentaja, joukkueenjohtaja) ja pelaaja jää lähtökohtaisesti pois kokoonpanosta. Vierasjoukkueen osalta tämä arviointi tehdään jo ennen astumista joukkueen kulkuvälineeseen.

Poikkeavan havainnon kohdalla pelaajan / taustahenkilön on noudatettava THL:n ohjeita:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta.

Mikäli alueen tautitilanne on kiihtymisvaiheessa, suositellaan pukuhuoneissa kasvomaskin käyttöä sekä turvavälejä. Pukuhuoneissa oleminen suositellaan rajoittamaan niin vähään aikaan kuin se vaan on mahdollista.

Harjoitusten ja pelien yhteydessä:

• Noudatetaan järjestämishetkellä voimassa olevia viranomaisohjeita sekä tapahtumapaikan omia ohjeistuksia
• Tapahtumiin ei saa osallistua, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita.
• Osallistuja välttävät käyttämästä pukuhuoneita tai muita yleisiä tiloja
• Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta
• Yskitään ja aivastetaan hihaan
• Vältetään syljeskelyä
• Pyri välttämään kasvojen koskettelua käsilläsi
• Huolehditaan turvaetäisyyksistä

• Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi, jos joukkue matkustaa ottelutapahtumiin yhteiskuljetuksella
• Matkustaessa sekä julkisissa sisätiloissa liikuttaessa suositetaan käyttämään kasvomaskia (esim. huoltoasemat, ravintolat)
• Lisäksi suositetaan kasvomaskin käyttöä pukukopeissa, mikäli riittäviä turvaetäisyyksiä ei voida varmistaa ja alueellinen tautitilanne on kiihtymisvaiheessa. (Ensisijaisesti suositellaan välttämään pukukoppien
käyttöä!)