Oman kokemukseni mukaan parhaat urheilulliset tulokset urallani syntyivät joukkueissa, joissa pelaajilla oli vahva omistajuus prosessista ja tunne siitä, että on aito mahdollisuus vaikuttaa, kirjoittaa Panu Autio.
Oletko koskaan pohtinut miten demokratia näkyy sinulle pelaajan arjessa? Ja mitä se ylipäätään merkitsee sinulle? Äänestetäänkö teidän joukkueessa monista asioista? Kenties kapteenistosta, treenien MVP:n valinnasta tai saunaillan ohjelmasta? Käydäänkö teillä tiukkoja keskusteluja sakoista ja äänestetäänkö kiistanalaisista sakkoratkaisuista tai miten ylipäätään sakkosäännöistä sovitaan? Millainen mahdollisuus teillä on pelaajina vaikuttaa joukkueen pelitapaan tai vaikkapa erikoistilanteisiin? Annetaanko videopalavereissa aito mahdollisuus keskustella joukkueen pelillisistä valinnoista ja linjauksista? Saavatko pelaajat äänensä kuuluviin teidän joukkueen arjessa riittävästi? Entä koko seurassa, sarjassa tai Suomifutiksessa?
Oman kokemukseni mukaan parhaat urheilulliset tulokset urallani syntyivät joukkueissa, joissa pelaajilla oli vahva omistajuus prosessista ja tunne siitä, että on aito mahdollisuus vaikuttaa. Kulmakuvio, jonka pelaajat saavat itse valita ja mihin pelaajat itse uskovat saattaa toimia paremmin kuin ylhäältä päin määrätty. Vapautta ja vastuuta tulee olla riittävästi. Sama pätee myös ylemmillä hallinnon tasoilla. Parhaat päätökset syntyvät, kun pelaajia ja muita sidosryhmiä kuullaan aidosti. Kun kaikilla on ollut riittävä mahdollisuus vaikuttaa, on sen jälkeen helpompi jatkaa yhdessä eteenpäin, sitoutua ja tehdä myös kompromisseja.
JPY:ssä kerätään ääniä vuonna 2024 erityisen ahkerasti ja alkanut vuosi on demokratian teemavuosi. Kuukauden pelaajien äänestetään kaikkiaan seitsemässä eri sarjassa. Parhaillaan pelattavissa naisten ja miesten Futsal-Liigoissa (onnittelut tuoreille valituille Matilda Herranen ja Kasper Kangas) sekä keväästä lähtien kuukausittain myös Kansallisessa Liigassa, Naisten Ykkösessä, Veikkausliigassa, Ykkösliigasssa ja Ykkösessä. Syksyllä futiskauden päätteeksi äänestetään perinteisesti kauden parhaita, pelipaikkakohtaisia parhaita ja pääsarjoissa äänestetään lisäksi vuoden tulokkaita ja tuomareita. Suomessa pelaavat äänestävät edelleen niin ikään World11 -äänestyksessä maailman parhaat kollegat vuosittain. Neuvottelujen alla on vielä uusiakin äänestysvirityksiä, joissa tunnustusta voitaisiin antaa pelaajille entistä laajemmin. Niistä lisää kuitenkin vasta myöhemmin, jos asiat saadaan varmistettua.
Päivitämme stategiaammme tänä vuonna ja tulemme tekemään siihen liittyen laajaa jäsenistön ja pelaajien kuulemista jäsenkyselyjen ja pukukoppikierroksen kautta. Tuomme myös pelaajien ääntä Olympiakomitean ja Palloliiton strategian pävitystyöhön. Olemme tehneet alkuvuodesta esityksen Palloliitolle, jossa toivomme että jatkossa pelaajilla olisi JPY:n kautta vahvempi edustus Palloliiton päätöksenteossa esimerkiksi hallituksessa, seuraparlamentissa sekä eri työryhmissä ja valiokunnissa. Askel kerrallaan ja pitkäjänteisesti haluamme parantaa pelaajien äänen kuulumista. Tavoitteen saavuttamiseksi olemme myös tiivistäneet yhteistyötä muiden urheilijoita edustavien kanssa. Vuosi sitten perustimme itsenäisten urheilijayhdistysten yhteisen Suomen Urheilijat ry:n, joka on urheilijoiden edunvalvontaan ja vastuulliseen verkostoissa vaikuttamiseen keskittynyt uusi toimija. Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisesti muiden maiden pelaajayhdistysten kanssa FIFPRO:n ja EU Athletesin kautta. Tärkeitä toimia demokratian näkökulmasta kaikki.
Sanotaan, että vuosi 2024 on kaikkien aikojen vaalivuosi maailmassa. Todella monessa maailman maassa äänestetään poliittisista johtajista. Me kaikki pelaajat, entiset ja nykyiset, voimme olla mukana jakamassa demokratian arvokasta sanomaa eteenpäin omissa ja itselle luontevaksi tuntuvissa kanavissa. Oli kyse sitten kollegojen valinnoista, pelaajien äänen kuulumisesta jalkapallon ja urheilun päätöksenteossa tai valtakunnan tai maanosan tason päättäjiä äänestämisestä vaaliuurnilla, meillä on ääni ja mahdollisuus vaikuttaa. On ollut ilahduttavaa seurata somessa, miten moni pelaaja on jakanut kuvia käsillä olevissa presidentinvaaleissa äänestämiseen liittyen - hienoa!
Suomen presidentin vaalien jälkeen vuorossa ovat Euroopan parlamentin vaalit, jonka varsinainen äänestyspäivä on 9.6.2024. Eurooppa on meille jalkapalloperheen jäsenille merkittävä viiteryhmä monessakin mielessä. JPY oli mukana Stregthening Athlete Power in Sport (SAPIS) -EU hankkeessa 2020–2023, jossa tarkasteltiin urheilijoiden edustamisen eri tapoja ja urheilujohtamisen demokraattisuutta. Eurooppalainen yhteistyö, UEFA:n kilpailut ja niihin liittyvät ja palkintorahat sekä Euroopan tuomioistuimen viimeaikaiset päätökset vaikuttavat pelaajien arkeen monellakin eri tapaa. JPY tulee tekemään yhdessä pelaajien kanssa videokampanjanointia liittyen eurooppalaisuuteen ja kyseisten kesäkuun EU-vaalien äänestysaktiivisuuteen ja jokainen jäsen voi osallistua kampanjaan JPY:n vuosikokouksessa.
Järjestödemokratian kannalta 26.3.2024 järjestettävä vuosikokouksemme onkin tärkeä tapahtuma, sillä se on JPY:n ylin päättävä elin, jossa mm. valitaan yhdistyksen hallitus. Jokainen JPY:n jäsen on vuosikokouksessa äänivaltainen ja tervetullut. Jos haluaa vaikuttaa, kannattaa siis tulla paikan päälle. Avoimen demokraattisen toiminnan tärkeyttä ei voida korostaa liikaa näinä aikoina, jolloin suuret kansainväliset urheilujärjestöt ja heidän johtajansa jatkavat demokraattisten periaatteiden halveksimista mitä erinäisimmillä veivauksilla, joilla pyritään varmistamaan kyseenalaisesti arvokisapaikat tai “suurten johtajien” jatkokaudet johdossa vastoin yhdistysten omia sääntöjä. Pidetään yhdessä huolta demokratiasta ja annetaan kukin tahoillamme ääni oikeaksi kokemillemme asioille ja arvostamillemme ihmisille aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.
Panu Autio
Toiminnanjohtaja
Jalkapallon Pelaajayhdistys