Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
18.6.2023

FIFA ja FIFPRO: Nettihäiriköinti ja vihapuhe kuriin!

Tänään 18.6. vietetään YK:n vihapuheen vastaista päivää. FIFA ja FIFPRO ovat julkaisseet raportin, joka kertoo Qatarin MM-kisojen aikana pelaajiin kohdistuneesta häiriköinnistä sosiaalisessa mediassa.

Vuosi sitten FIFA ja FIFPRO yhdistivät voimansa koordinoidakseen ja toteuttaakseen suunnitelman, miten osallistuvia joukkueita, pelaajia, toimihenkilöitä ja kannattajia suojellaan väärinkäytöksiltä sosiaalisessa mediassa kansainvälisten turnauksien aikana. FIFA ja FIFPRO perustivat Social Media Protection Servicen ( SMPS) – työkalupaketti, joka on suunniteltu suojaamaan osallistujia FIFA-tapahtumissa.

Qatarin MM-kisojen aikaan SMPS skannasi yli 20 miljoonaa viestiä ja kommenttia Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa, Twitterissä ja YouTubessa. Loukkaavia, vihapuhetta tai muuta häiriköinti sisältäviä viestejä oli lopulta noin 20 000. Monissa tapauksissa kyseinen sosiaalisen median alusta poisti loukkaavat viestit FIFA:n ilmoituksen seurauksena.

Lisäksi turnaukseen osallistuville joukkueille ja pelaajille tarjottiin pääsyä moderointiohjelmistoon, joka piilotti välittömästi ja automaattisesti loukkaavat kommentit heidän sivuiltaan. Yhteensä 286 895 kommenttia piilotettiin yleisöltä ennen kuin kohteena olevan vastaanottajan tai heidän seuraajiensa oli nähnyt sisällön.

Tänään julkaistussa raportissa kerrotaan, että MM-kisojen neljännesfinaali Englannin ja Ranskan välillä johti turnauksen suurimpaan nettihäiriköinnin piikkiin. 38 prosenttia tunnistettavissa olevasta väärinkäytöstä tuli Euroopassa sijaitsevilta tileiltä ​ja 36 prosenttia Etelä-Amerikasta.

Nyt yli 300 loukkaavan tai herjaavan kommentin/viestin lähettänyttä henkilöä on tunnistettu ja heidän suhteen on ryhdytty toimiin.

- Syrjintä ja epäasiallinen käytös sosiaalisessa mediassa on rikollinen teko. Tämän työkalun avulla tunnistamme tekijät ja ilmoitamme heistä eteenpäin viranomaisille, jotta heitä voidaan rangaista, FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino kertoo FIFPRO:n tiedotteessa.

- Odotamme myös sosiaalisen median alustoilta vastuunkantoa ja tukea kaikenlaisen syrjinnän torjunnassa. Kantamme on selvä: sanomme ei kaikelle syrjinnälle!

FIFPRO:n presidentti David Aganzo vahvistaa, että työ jatkuu nettihäiriköinnin vähentämiseksi.

- Tämän raportin luvut ja havainnot eivät tule yllätyksenä, mutta ne ovat silti valtavasti huolestuttavia. Ne ovat vahva muistutus kaikille pelissämme mukana oleville. Tämä on johdettava ennaltaehkäisevien toimenpiteiden ja ratkaisujen tarjoamiseen pelaajille, jotka kohtaavat yhä useammin tällaista väärinkäyttöä. Jalkapallolla on velvollisuus suojella pelaajia ja muita asianomaisia ​​ryhmiä heidän työmaallaan. Siksi FIFPRO ja FIFA jatkavat yhteistyötään ja tarjoavat saman palvelun FIFA:n naisten MM-kisoissa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Emme kuitenkaan voi tehdä tätä yksin – Tarvitsemme kaikkien sidosryhmien osallistuvan luodaksemme turvallisemman ja paremman ympäristön jalkapallolle.

Hyvän maun katsomo

Myös Suomessa on viime päivinä nostettu esiin kannattajien epäasiallinen käytös katsomossa ja sosiaalisessa mediassa. Jalkapallon Pelaajayhdistys on yhdessä Subwayn, Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan kanssa tehneet kampanjaa paremmasta kannatuskulttuurista.

Tähän sisältyi pelaajille tehty kysely, jonka vastausten mukaan jopa 45 % vastaajista kertoi joutuneensa epäasiallisen huutelun kohteeksi ja kuulleensa negatiivista kannatusta katsomosta ammattiuransa aikana. Vastaajista 24 % kertoi joutuneensa asiattomuuksien kohteeksi myös sosiaalisessa mediassa.

LUE LISÄÄ
Subway® selvitti: Suomalaiset ammattijalkapalloilijat toivovat positiivista kannatusta
FIFA and FIFPRO reaffirm commitment to tackling online abuse