Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
23.3.2021

FIFPRO: Shaping Our Future -raportti

Kansainvälinen Pelaajayhdistys FIFPRO on julkaissut miesten jalkapallosta kattavan Shaping Our Future -raportin, jossa tarkastellaan maailmanlaajuisesti tulovirtoja ja pelaajien työoloja.

Shaping Our Future -raportti perustuu 79 eri maan tietoihin. Raportti osoittaa, että hyvä hallinto, sidosryhmien edustus ja Pelaajayhdistysten kanssa tehdyt työehtosopimukset lisäävät jalkapallomarkkinoiden vakautta ja kestävää kehitystä. Raportissa maat ovat jaettu kuuteen eri klusteriin. Ykkösklusterissa ovat vahvat liigat ja kutosklusterissa liigat, joilla merkittäviä haasteita kehityksessään. Suomi kuuluu viidenteen klusteriin (Cluster E).

Raportti antaa sarjan suosituksia ongelmien ratkaisemiseksi, jotta jalkapallon perustuksia voidaan vahvistaa tehokkaalla, innovatiivisella ja yhtenäisellä tavalla.

Keskeisiä suosituksia ovat:

• Vakaus ja suojaus: Maailmanlaajuiset palkansuojamekanismit
• Kestävä kasvu: Investointia pelaajien uraan ja olosuhteisiin
• Työpaikat ja innovaatiot: Uudet kilpailumallit pelin kaikilla tasoilla
• Pelaajien ääni ja aktiivisuus: Työehtosopimusneuvottelut ja oikeussuojan saatavuus

- Näin epävarmuuden aikana on ratkaisevan tärkeää tarkastella ja vahvistaa ammattilaisjalkapallon perustaa seuraavalle sukupolvelle. Olemme keskellä uutta teollisen ja yhteiskunnallisen kehityksen aaltoa, mutta pelin kulttuuri ja hallinto ovat jumissa menneisyydessä. On aika uudelle sosiaaliselle sopimukselle ja sitoumukselle kohdella pelaajia - miehiä, naisia, kaikilla mantereilla - arvokkaasti ja kunnioittavasti, FIFPRO:n pääsihteeri Jonas Baer-Hoffmann sanoo.

- Raportti kertoo, että mitä on muutettava jalkapallon tulevaisuuden turvaamiseksi, ja korostaa, kuinka jalkapalloilijoiden on oltava prosessin ytimessä. Heidän äänensä on kriittinen kestävyyden ja avoimuuden saavuttamiseksi. Pelaajat tekevät jalkapallosta maailman vaikuttavimman urheilulajin. Heidän kauttaan tulee se suorituskyky ja viihde sekä he yhdistävät ihmisiä ja rakentavat yhteisöjä. Pelaajilla on oltava sananvaltaa asioissa, jotka vaikuttavat heidän työolosuhteisiinsa, ja heidän on otettava oma oikeutettu asema päätöksentekorakenteissa. Ennakoiva työehtosopimuskulttuuri ja osallistavat edustusmallit tasoittavat tietä vahvalle ja kestävälle tulevaisuudelle, Baer-Hoffmann jatkaa.

TUTUSTU SHAPING OUR FUTURE - RAPORTTIIN TÄSTÄ