Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
16.7.2021

FIFPRO: Uudet äitiyssäännöt astuivat voimaan heinäkuun alussa

1. päivä heinäkuuta 2021 oli tärkeä päivämäärä naisten jalkapallolle, sillä silloin vuoden alussa voimaan astuneet määräykset pelaajin äitiyssäännöille astuivat virallisesti voimaan.

FIFPROn lakiasiainjohtaja Alexandra Gómez Bruinewoud oli yksi tärkeistä henkilöistä, joka aloitti keskustelut FIFA:n ja muiden sidosryhmien kanssa, että pelaajille saadaan tietyt oikeudet yhdistää äitiys ja jalkapallo.

- Oikeus raskauteen ilman taloudellisia huolia, oikeus jatkaa pelaamista (jos terve) ja oikeus päättää olla pelaamatta, oikeus maksettuun äitiyslomaan sekä oikeus palata välittömästi pelaamaan, kun äitiysloma on ohi, Alexandra Gómez Bruinewoud kertaa voimaan astuneita sääntöjä.

- Näillä säännöillä otetaan suuri askel sitä kohti, että pelaajat voivat tulla äideiksi menettämättä mahdollisuutta harjoittaa omaa ammattiaan. Kyse on ihmisoikeuksista. Pelaajat ovat ihmisiä ja työntekijöitä, ja heidän pitää saada oikeudet työhön ja perheeseen.

FIFPRO:n vuonna 2017 tekemän raportin mukaan naiset lopettavat oman jalkapallouransa aikaisin. Tähän syynä ovat perheen perustaminen ja tarve löytää työ, joka antaa heille paremman elintason.

- Nyt äitiyssäännöissä tuovat helpotusta paljon tuohon ensimmäiseen kohtaan. FIFPRO:ssa teemme nyt töitä, että myös toinen kohta ei olisi enää este uran jatkamiselle.

Äitiysäännöt astuivat voimaan 1.1.2021. FIFA totesi silloin, että sen jäsenmailla on maksimissaan kuusi kuukautta aikaa panna täytäntöön säännöt. Näin olleen 1.7. on tärkeä päivämäärä, koska silloin äitiyssäännöt pitäisi olla voimassa kaikissa FIFA:n alaisissa maissa.

LUE LISÄÄ:
Why maternity regulations are so important to women footballers
FIFA hyväksyi 14 viikon äitiysloman pelaajille
Pelaajura ja vanhemmus eivät poissulje toisiaan