Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.5.2024

Heikot kenttäolosuhteet vaikuttavat pelin laatuun ja pelaajien terveyteen!

Suomalaisen jalkapallon sarjakaudet ovat olleet käynnissä kuukauden päivät, kuten myös Jalkapallon Pelaajayhdistyksen vuotuiset pukukoppikierrokset. Pukukoppikierrosten merkitys pelaajayhdistyksen toiminnan kannalta on valtava.

- Kopeissa pääsemme todella lähelle pelaajan arkea. Pääsemme keskustelemaan pelaajien kanssa kasvotusten, kuulemaan heidän huoliaan ja tietenkin esittelemään pelaajayhdistystä heille. On koko suomalaisen jalkapallon kannalta hyvä, että pelaajat puuttuvat epäkohtiin, jotka vaikuttavat heidän uraansa. Pelaajayhdistyksenä olemme tietenkin tukemassa näitä huolia ja pyrimme parhaamme mukaan kehittämään jalkapalloilijoiden toimintaolosuhteita, JPY:n  Emma Immonen sanoo.

Lähes vuosittain kopeista nousee esiin sama huoli. Pelikenttien kunto. Tälläkin kaudella on muun muassa Kansallista Liigaa, Ykkösliigaa ja miesten Ykköstä pelattu todella huonokuntoisilla kentillä. Kenttien laatu ei ole pelaajille ainoastaan terveysriski, sillä huonolla kentällä on vaikutusta myös pelin tasoon.

"Ennen Kansallisen Liigan sarjapeliä Jyväskylän Pallokerhoa vastaan Viitaniemen tekonurmella käytiin pelaajien kanssa kentällä ja huomattiin molempien rangaistuspilkkujen kohdalla isot kolot nurmessa. Kenttää yritettiin korjata alkulämmittelyn aikana, minkä takia maalivahtimme eivät päässeet lämmittelemään maalin edustalle. Tämä ei ole varmastikaan suunta, mihin haluamme suomalaisten sarjojen menevän. "
- Linda Nyman, Åland United

”Espoonlahden kenttä on todella kova. Turffikengät sinne tarvitsisi. Meidän joukkueestamme yksi pelaaja loukkaantuikin kentällä ihan ilman kontaktia tai muuta. Kenttä oli tällöin vielä suht kostea. En halua edes kuvitella, millainen se on kuumalla ja kuivalla säällä.”
- Roope Hammar, VIFK

”Harjun kentän kunto muuttaa aina alkukaudesta pelin luonnetta aikamoiseksi painimiseksi. Kukaan ei tunnu tietävän, minkälaisilla nappuloilla pysyy parhaiten pystyssä ja loukkaantumisriskikin kasvaa. Luonnonnurmi on parhaimmillaan todella hieno alusta futikselle, mutta huonokuntoisten alustojen aiheuttamista loukkaantumisista yksikin on mielestäni liikaa.”
- Juho Luoma, JJK

”Aina, kun pelaa huonolla alustalla, menee pelaajana paljon energiaa siihen, että joutuu miettimään muun muassa loukkaantumisriskiä sen sijaan, että voisi toteuttaa kentällä asioita, joita on viikolla treenattu. Itselläni on vakava polvivamma taustalla, joten aina, kun pelaa huonolla kentällä, pelko nousee pintaan. Pelin jälkeen voi vain huokaista helpotuksesta, jos mitään ei tapahdu kenellekään.”
- Viivi Spets, Ilves / JPY:n hallitus

Heikot kenttäolosuhteet eivät koske pelkästään pelaajia eikä ole minkään yksittäisen tahon syytä. Suomalaisen jalkapallon kehityksen kannalta on tärkeää, että voimme kehittää toimintaympäristöä rakentavassa yhteistyössä sekä kaupunkien ja kuntien että Palloliiton ja liigojen kanssa. Jalkapallon Pelaajayhdistys haluaa olla tukemassa pelaajien ääntä ja vahvistaa urheilijoiden vaikutusmahdollisuuksia. Toivomme, että pelaajien toimintaympäristön puutteelliset ja jopa vaaralliset olosuhteet tullaan huomioimaan jatkossa paremmin.