Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
20.6.2024

Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertue vastaanottokeskuksissa – Jalkapallo toimii siltana eri kulttuurien välillä

Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY), vastaanottokeskukset, Maahanmuuttovirasto ja Suomen Palloliitto toteuttavat jälleen tänäkin vuonna Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueen vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea.

Kiertue opastaa ammattilaisten johdolla vastaanottokeskuksia ja niiden asiakkaita jalkapalloharrastuksen pariin. Tavoitteena on parantaa vastaanottokeskusten asiakkaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia lisäämällä liikuntaa ja jalkapallon pelaamista vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

Vuoden 2024 kiertue järjestetään kevään ja kesän aikana vastaanottokeskuksissa eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Jokaiseen kiertuepäivään osallistuu JPY:n edustajia ja vastuuvalmentajana toimii brasilialainen entinen huippupelaaja ja nykyinen ammattivalmentaja Jeferson Pires. Vastaanottokeskuksen työntekijät vastaavat päivän suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä.

– Jalkapallo pystyy parhaimmillaan toimimaan siltana eri kulttuurien välillä ja edistämään yhteisöllisyyttä. Urheilulla ja jalkapallolla on myös positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen, Pires kertoo kiertueen merkityksestä.

Vastaanottokeskuksissa asuvilla on usein rajoitetut mahdollisuudet harrastaa. Jalkapallo tarjoaa mielekästä tekemistä ja auttaa pitämään asukkaat aktiivisina ja osallistuvina.

– Jalkapallo on erittäin suosittu harrastus vastaanottokeskuksissa, joten on hienoa, että tämä yhteistyö jatkuu tänäkin vuonna. Kiertueen avulla myös vastaanottokeskuksen henkilökunta oppii aktivoimaan asiakkaita jalkapallon pariin, ylitarkastaja Kaisa Rontu kertoo.

– Jalkapallon avulla ja kautta vastaanottokeskuksissa asuvat voivat oppia lisää paikallisesta kulttuurista ja tavoista. Lisäksi he voivat luoda yhteyksiä paikallisiin ihmisiin, mikä helpottaa heidän integroitumistaan uuteen yhteiskuntaan. Jalkapallon vieminen vastaanottokeskuksiin on merkittävä ja positiivinen toimenpide, joka hyödyttää sekä yksilöitä että yhteisöjä laajemmin, Pires pohtii.

Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertuetta on järjestetty vuodesta 2013 lähtien.

– On ollut mahtava nähdä, kuinka jalkapallo yhdistää ihmisiä eri taustoista ja kulttuureista. On myös erittäin palkitsevaa nähdä, kuinka jalkapallo voi parantaa vastaanottokeskuksissa asuvien ihmisten elämänlaatua, pitkään toiminnassa mukana ollut Pires kertoo.

Pires korostaa, että kiertueen aikana kohtaa monia inspiroivia tarinoita ihmisistä, jotka ovat kokeneet suuria haasteita ja silti löytäneet iloa ja voimaa jalkapallon kautta.

– Jokainen uusi paikka ja kohtaaminen opettaa jotakin uutta. Kiertueella oppii jatkuvasti erilaisista kulttuureista, ihmisistä ja siitä, miten jalkapallo voi toimia välineenä positiiviselle muutokselle. Jalkapallo itsessään on valtavan hauskaa ja innostavaa. Kiertueella pääsee jakamaan tätä intohimoa muiden kanssa ja näkemään, kuinka se sytyttää samanlaisen kipinän myös uusissa pelaajissa ja katsojissa.

Suomen joukkue puolustaa mestaruutta Unity Euro Cupissa

Osana Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertuetta innokkaimmille ja onnekkaimmille pelaajille tarjotaan mahdollisuus osallistua UEFA:n ja UNHCR:n järjestämään kansainväliseen jalkapalloturnaukseen, Unity Euro Cupiin 2024. Turnaus järjestetään nyt kolmatta kertaa.

– Turnaus edistää eurooppalaista yhtenäisyyttä, kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä jalkapallon kautta. Turnaus tarjoaa mahdollisuuden eri maista ja taustoista tuleville ihmisille kohdata ja kilpailla ystävällisessä hengessä, joukkueen valmentajana toimiva Pires kertoo.

Viime vuonna Suomen joukkue juhli Unity Euro Cupin voittoa.

– Kyllä mestaruus lähdetään hakemaan tänäkin vuonna, mutta urheilussa mikään ei ole varmaa ennen kuin pelit on pelattu, Pires päättää.