Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
1.5.2020

JPY tukee pelaajia kaksoisuran luomisessa – ”Tärkeä tunnistaa omat vahvuudet”

Aku Tervaniemi toimii Jalkapallon Pelaajayhdistyksen Player Development Managerina. Tervaniemen tehtävänä on auttaa pelaajia kaksoisuramahdollisuuksien toteuttamisessa, kartoittamisessa ja suunnittelussa.

Aku Tervaniemi,
Miten JPY:n Player Developent Manager auttaa pelaajia kaksoisuramahdollisuuksissa?

Oma roolini on siis auttaa pelaajia kaksoisura-asioissa, olivat ne sitten työelämään tai opiskeluun liittyviä kysymyksiä. Olen auttanut aktiivipelaajia ja myös sellaisia, jotka pohtivat aktiiviuran päättämistä. Kontaktit pelaajiin tulevat erilaisia reittejä pitkin, osa on minuun yhteydessä ja osaan olen ollut itse yhteydessä. Haluaisin kuitenkin painottaa, että pelaajien kannattaa olla aktiivisia, vaikka ei akuutisti etsisi töitä tai hakisi opiskelupaikkaa.

Minuun voi ehdottomasti olla yhteyksissä, jos jokin asia mietityttää, koska tuo oma urasuunnittelu ja siviiliuran pohtiminen on todella tärkeää. Työmahdollisuudet, opiskeleminen, urasuunnittelu tai vaikka sparraus oman CV:n tekemiseen – kaikissa näissä pystymme auttamaan pelaajia.

JPY on auttanut useita pelaajia löytämään töitä pelaamisen oheen tai uran päättymisen jälkeen. Millaisia erilaisia työmahdollisuuksia voi avautua JPY:n kautta?

Tällä hetkellä JPY:n kautta konkreettista yhteistyötä töihin liittyen on DHL:n, Verisuren ja nyt uutena Eezy Unitedin kanssa. Työtehtäviä on useilla eri aloilla, kuten esimerkiksi myynti- ja asiakaspalvelutyöt ja logistiikka. Kaikki nämä yhteistyökumppanit ovat ehdottoman kiinnostuneita JPY:n kautta tulevista hakemuksista. He toki itse päättävät, ketä he haluavat rekrytoida, mutta arvostavat paljon urheilu- ja jalkapallotaustaa, koska uskovat siitä olevan hyötyä heillä työskentelyssä. Näiden yhteistyökumppaneiden lisäksi verkostojemme kautta skannataan myös jatkuvasti muun kaltaisia mahdollisuuksia.

Työmarkkinoilla urheilu-urasta on varmasti hyötyä?

Työnantajapuolelta esimerkiksi yhteistyöyritysten kautta on tullut selkeä viesti, että urheilijat ovat arvostettuja ja menestyviä työntekijöitä myös urheilun ulkopuolella. Työnantajat arvostavat urheilijoiden hyvää työmoraalia, luotettavuutta, oppimiskykyä sekä motivaatiota. Urheilijoilla on yleensä halu menestyä ja kehittyä jatkuvasti myös kentän ulkopuolella. Tämän lisäksi jalkapallo antaa erinomaiset sosiaaliset taidot, kuten tiimityöskentelytaidot, joita käytännössä tarvitaan alalla kuin alalla.

Listaa erilaisista taidoista voi jatkaa pitkään ja jokaisella futaajalla on varmasti joitakin vahvuuksia, joita urheilu on tuonut. Tärkeä on myös oppia tunnistamaan ja sanoittamaan omat vahvuudet esimerkiksi juuri työnhaussa tai CV:ssä. Tätä varten olen myös käytettävissä.

JPY tekee yhteistyötä usean eri oppilaitoksena kanssa, jotta suomalaiset jalkapalloilijat voisivat mahdollisimman kivuttomasti hakeutua opintojen pariin jo huippu-uran aikana, tai viimeistään heti peliuran jälkeen. Kaikissa näissä oppilaitoksissa on huomioitu se, että pelikausi vie runsaasti aikaa harjoituksineen ja peleineen. Millaisia opiskelumahdollisuuksia on tarjolla JPY:n kautta?

Opiskelumahdollisuuksia on esimerkiksi urheilu- ja liikunta-alalla. FIFPRO Online Academy on ollut suosittu ja tämän lisäksi Vierumäen ammattiurheilijoille suunnattuun liikunnanohjauksen perustutkintoon on ollut säännöllisesti hakijoita. Tämän lisäksi kontakteja löytyy muun muassa liiketalouden alalle, esimerkiksi Haaga-Helian urheilijan opintopolulle on ollut hakijoita meidän kautta. Eri oppilaitosten kanssa pyritään myös jatkuvasti löytämään uusia ja joustavia vaihtoehtoja futiksen ja opintojen yhdistämiseen.

Miksi pelaajien kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin myös toistaa uraa jalkapallon oheen tai uran päättymisen jälkeiseen elämään?

Tulevaan siviiliuraan kannattaa valmistautua siksi, että siirtymävaihe urheilusta työelämään (mille tahansa alalle) olisi mahdollisimman sujuva. Jo urheilu-uran aikana kannattaa olla aktiivinen ja pyrkiä löytämään omista verkostoista kiinnostavia mahdollisuuksia, vaikkei olisi juuri sillä hetkellä kiinnostunut hakemaan töitä. Koska lopulta ura kuitenkin jossain vaiheessa päättyy, tulee tunnistaa se, mitä tulevaisuudessa työelämässä haluaisi tehdä ja löytää sellainen ala, joka oikeasti kiinnostaa. Tällöin on myös helpompi kontrolloida omaa urasiirtymää.

Omaa futisuraa ei voi myöskään ennustaa, joten myös tätä varten on tärkeää pohtia omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Australian pelaajayhdistys on sanoittanut hyvin, että tarkoitus ei ole tehdä B-suunnitelmaa, vaan tehdä A-suunnitelmasta niin kokonaisvaltainen kuin mahdollista. Urasuunnittelu ei myöskään tarkoita, että tulee heti aloittaa opiskelu tai muiden töiden miettiminen, vaan enemmänkin pitkänäköistä suunnitelmaa siitä, miten tehdä siirtymä urheilijasta työelämään mahdollisimman sujuvaksi ja millaisia vaiheita tässä voi olla. Tärkeää on ottaa asioista selvää ja tässä myös minä pystyn toivon mukaan olemaan apuna.

Jos pelaaja on kiinnostunut kaksoisuramahdollisuuksista. Mitä pitää tehdä?

JPY:n Job4Player-palvelun kautta pelaajat pääsevät kehittämään oman osaamisen tunnistamistaan, päivittämään CV:tään sekä hakemaan siviilitöitä.
Minuun voi olla yhteydessä ja voimme miettiä yhdessä ensimmäiset stepit, joilla etenemme tässä asiassa.
Minuun voi olla yhteydessä: 040 049 6093 tai aku.tervaniemi@jpy.fi