Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
12.6.2024

Jutta Rantala nauttii vauhdista ja menestyksestä Englannin kentillä

Jutta Rantala on tämän hetken kuumin suomalaishyökkääjä. Toukokuussa päättynyt tulokaskausi Leicester Cityn paidassa Englannissa tuotti 10 maalia ja 8 maalisyöttöä kaikissa kilpailuissa. Englannin Superliigan maalipörssissä taakse jäivät muun muassa Englannin maajoukkuetähdet Ella Toone ja Chloe Kelly. Rantala valittiin joukkueensa parhaaksi sekä pelaajien, että seuran fanien toimesta. Eikä siinä vielä kaikki – Rantala oli yksi kahdeksasta ehdokkaasta koko sarjan parhaaksi pelaajaksi kaudella 2023–2024 sekä nimettynä FA cupin vuoden joukkueeseen. Nyt on tarkoitus selvittää Rantalan avaimia menestykseen sekä tietämystä suhteellisesta energiavajeesta.

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Haastatteluhetkellä Rantalalla oli menossa viimeinen viikko Englannissa, minkä aikana suoritettiin vielä nopeus-, voima- ja kestävyystestit kenttä- ja fysiikkaharjoitusten lisäksi. Sen jälkeen Rantalalla oli vuorossa 10 päivää maajoukkueen kanssa, joiden aikana Helmarit kohtasi Hollannin kahdesti EM-karsinnoissa. 

Helmarien paidassa Rantala on esiintynyt tähän mennessä 29 kertaa ja tehnyt niissä 11 maalia. Hän on ollut kuluvan vuoden maajoukkueen tehokkain maalintekijä. Viimeisin maali syntyi viime viikolla loppuunmyydyllä Tammelan stadionilla, jossa Helmarit pelasi Hollannin kanssa 1–1 tasapelin.

- Kausi meni omalta osalta tosi hyvin, vaikka preseason joukkueen kanssa jäi tosi lyhyeksi siirryttyäni Ruotsista kesän siirtoikkunassa. Lisäksi kesti jonkin aikaa tottua uuteen treeni- ja pelityyliin täällä Leicesterissä. Sain kuitenkin aika nopeasti ison roolin ja pääsin pelaamaan muutamaa eri pelipaikkaa hyökkäyspäässä, missä vahvuuteni tulevat esille, Rantala kertoo.

- Hyvien pelaajien ympärillä treenaaminen ja pelaaminen on ollut tosi kehittävää, ja joka päivä joutuu antamaan kaikkensa pelatakseen. Joukkueen osalta emme päässeet asetettuihin tavoitteisiin, mutta peliesitykset menivät parempaan suuntaan kauden edetessä. Uskon, että ensi kaudella pääsemme jatkamaan siitä, mihin tällä kaudella jäätiin ja olemme taistelemassa korkeimmista sijoista.

- On ollut myös hienoa nähdä englantilaista futiskulttuuria. Pääsy FA cupin semifinaalin antoi lisää uskoa siihen, että tällä joukkueella pystytään pärjäämään kovempiakin joukkueita vastaan, Rantala avaa upeaa avauskauttaan Leicester Cityn paidassa.

Uuden kotimaan myötä myös Rantalan arki on kokenut suuren muutoksen.

- Arki jalkapalloilijana Englannissa on hyvin erilaista kuin Suomessa tai Ruotsissa, vaikka Ruotsissa pelasin jo myös täysammattilaisena. Englannissa jalkapallo on oikeasti kokopäivätyöni: päivät alkavat yhteisellä aamupalalla ja päättyvät iltapäivällä. Tempo on todella kova peleissä ja harjoituksissa harjoitellaan todella kovaa koko kauden ajan. Päivittäisestä palautumisesta huolehditaan monipuolisesti, esimerkiksi kuuma- ja kylmäaltaiden sekä hierojien avulla, Rantala kertoo.

- Harjoituskeskuksellamme on töissä kolme kokkia, jotka tekevät meille joka päivä aamupalan ja lounaan. Myös ennen kotipelejä stadionille mennään kolme tuntia ennen syömään oman maun mukaan joko lounasta tai aamupalaa. Itse valitsen peliruoakseni yleensä pastavaihtoehdon.

Suhteellinen energiavaje ja terveys

Suhteellinen energiavaje viittaa pitkään jatkuneeseen liian alhaiseen energiansaantiin suhteessa energiankulutukseen, mikä aiheuttaa oireita ja epäedullisia vaikutuksia urheilijan terveyteen ja suorituskykyyn. Siitä voit lukea lisää JPY:n sivuilta täältä.

- Suhteellinen energiavaje ja alhainen energiansaatavuus ovat itselleni tuttuja käsitteitä, mutta olen yllättynyt, kuinka monia ne koskevat. Kuitenkin seuraukset ovat sen verran laajat ja voivat vaikuttaa terveyteen myös uran jälkeen. Termistä ei ole hirveästi puhuttu seura- tai maajoukkueessa, mutta yleisesti ravitsemuksen tärkeydestä suorituskykyyn ja terveyteen on kyllä puhuttu, pohtii Rantala.

- Pelaajien terveydestä huolehditaan laajasti seurajoukkueessani, esimerkiksi perusteellisten lääkärin suorittamien terveystutkimusten ja päivittäisten hyvinvointikyselyjen myötä. Myös kehonkoostumusta ja lihasvoimaa tutkitaan muutaman viikon välein. Joka päivä on myös paikalla fysiikkavalmentaja ja useampi fysioterapeutti tai muu alan ammattilainen. Joukkueen lääkäri käy myös harjoituksissa viikoittain, mutta itse en ole onneksi joutunut käyttämään hänen palvelujaan.

- Seurajoukkueessani pelaajien henkiseen hyvinvointiin kiinnitetään myös viikoittain huomiota. Joukkueen psykologin ja performance coachin kanssa käydään sekä koko joukkueen kesken että yksilöllisesti keskusteluja koko kauden ajan.

Monipuolista tukea ravitsemukseen seura- ja maajoukkueelta

Tutkitusti urheilijoilla, joiden käytössä on arjessaan ravitsemusasiantuntija, energiansaatavuus on parempi verrattuna niihin, joilla ravitsemusasiantuntijaa ei ole. Korkeampi sarjataso vaikuttaa olevan positiivisesti yhteydessä naisjalkapalloilijoiden energiansaatavuuteen.

- Minulla on mahdollisuus käyttää sekä seura- että maajoukkueen ravitsemuspalveluja. Seuran ravitsemusterapeutilta on mahdollista saada yksilöllistä ohjausta. Sen lisäksi riittävän energiansaannin osa-alueita on esitelty erilaisilla julisteilla harjoituskeskuksellamme. Myös viikko-ohjelmassa on kerrottu hiilihydraattien suositeltua määrää päivän rasituksen mukaan, Rantala kertoo.

- Maajoukkueessa ravitsemusterapeutti antaa myös yksilöllistä ohjausta ja on esimerkiksi vastuussa niistä ruoista, mitä leireillä on tarjolla. Hän auttaa myös esimerkiksi niitä, joilla on erikoisruokavalioita.

Iän ja kovempien sarjojen myötä Rantala on saanut lisää rentoutta keho- ja ruokasuhteeseensa.

- Ruotsiin ja varsinkin nyt Englantiin siirryttyäni olen ymmärtänyt, että on tärkeää olla oikeasti lihasmassaa, jotta pystyy kamppailemaan vahvoja puolustajia vastaan sekä seura- että maaotteluissa. Eli suorituskyky on noussut vielä keskeisemmäksi tekijäksi kuin ennen, ja vienyt tilaa ulkonäköpaineilta.

- Ruokailujen suhteen olen oppinut, että riittävästä energiansaannista on tärkeää huolehtia. Ja tärkeintä on juuri saada tarpeeksi energiaa, eikä aina ole niin väliä mitä syö, kunhan syö. Silloin kun olen syönyt tarpeeksi, suorituskykyni on parempi, palaudun ja nukun paremmin sekä mielialani on korkeammalla.

Usko itseesi ja uskalla unelmoida

Rantalan ura on ollut huimassa nousujohteessa viimeisen parin kauden aikana. Ei ole kuitenkaan sattumaa, että Rantala on edennyt urallaan pitkälle. Rento mutta tinkimätön asenne yhdistettynä tavaramerkiksi muodostuneeseen vetouhkaan molemmilla jaloilla on mahdollistanut sen, että Rantala oli jo ensimmäisenä Superliiga-kautenaan sarjan absoluuttista huippua.

- Pelaajille, jotka pyrkivät ammattilaiseksi, kehotan uskaltamaan unelmoida. On tärkeää nauttia pelaamista ja pitää hauskaa kentällä. Lisäksi on tärkeää uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä. Vaikka arki tuntuisi vaikealta jossain tilanteessa, ajankohdassa tai suuria päätöksiä tehdessä, ainakin omasta kokemuksesta voin sanoa, että lopussa kaikki tulee kuitenkin menemään hyvin, Rantala kannustaa.

Lue lisää jalkapalloilijan ravitsemuksesta täältä ja suhteellisesta energianvajeesta täältä.