Maailman terveyspäivää vietetään vuosittain 7. huhtikuuta, ja se muistuttaa terveyden merkityksestä maailmanlaajuisesti. FIFPRO ja sen kansalliset jäsenjärjestöt – Suomessa Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) – ovat sitoutuneet edistämään jalkapalloilijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia läpi koko uran ja sen jälkeenkin.
Vuonna 2019 käynnistynyt Drake Football Study on kymmenvuotinen kansainvälinen tutkimus, jossa seurataan noin 170 nais- ja miespelaajan terveyttä uran aikana sekä siirtymävaiheessa pelaajauran päätyttyä. Tutkimus tarkastelee muun muassa nivelrikkoja, mielenterveysoireita sekä naispelaajien gynekologista terveyttä – osa-alueita, joista on edelleen liian vähän tutkittua tietoa.
Timi Lahti, entinen liigapelaaja ja nykyinen JPY:n yhteyspäällikkö, on yksi tutkimuksen osallistujista:
- Tutkimuksen ideana on seurata pelaajaa vielä pelivuosien aikana ja nähdä, miten keho ja mieli voivat vuosien mittaan. Jos voin auttaa tulevia sukupolvia voimaan paremmin, haluan olla mukana.
Myös Akim Sairinen, TPS:n toppari ja tutkimuksen osallistuja, painottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
- Henkinen puoli on yhtä tärkeä kuin fyysinen. Jalkapalloilijana kohtaa jatkuvasti paineita ja vaikeita tunteita – on arvokasta ymmärtää niitä paremmin ja kehittää työkaluja selviytymiseen.
Tutkimus nostaa esiin myös naispelaajien näkökulman, jota on usein sivuutettu urheilulääketieteessä.
- Naispelaajien terveydestä on liian vähän tutkimustietoa. Meillä on erilainen keho ja hormonitoiminta kuin miehillä, joten on tärkeää saada ymmärrystä esimerkiksi vammojen ennaltaehkäisyyn. Siksi tämä tutkimus on ainutlaatuinen, FC Hongan Milla Punsar kertoo.
Tutkimusta koordinoi FIFPRO, ja sitä rahoittaa The Drake Foundation. Suomessa yhteistyökumppanina toimii Mehiläinen, ja mukana ovat myös Amsterdam University Medical Centres ja Push Sports (Alankomaat). Projektia johtavat professori Vincent Gouttebarge (FIFPRO) ja professori Gino Kerkhoffs (Amsterdam UMC).