Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.5.2024

Mieli pelissä: "Herkästä aiheesta ääneen puhuminen haastavaa"

Huippu-urheilun vaatimustaso ja haasteet eivät rakennu pelkästään fyysisten ominaisuuksien tai taitotason varaan. Henkinen hyvinvointi on käytännössä se, jonka varaan kaksi edellä mainittua nojaavat.

Jalkapallon pelaajayhdistyksen teettämän kyselyn mukaan yli puolet vastanneista Subway Kansallisen Liigan pelaajista on kokenut peliurallaan mielenterveyden haasteita usein tai melko usein.

Naisten Ykkösen kohdalla tilanne on vielä pysäyttävämpi. Vastanneista 87 prosenttia on kokenut mielenterveydellisiä haasteita usein tai melko usein. Kukaan ei ollut välttynyt niiltä kokonaan. JPY:n Emma Immonen painottaakin Kansallisen Liigan haastattelussa, että on tärkeää voida puhua joukkueessa avoimesti näistä asioista.

– On hienoa, että keskustelua mielenterveysteeman ympärillä on viime vuosina alettu normalisoimaan entistä enemmän. Toisaalta herkästä aiheesta ääneen puhuminen on edelleen monelle haastavaa. Pelaajana sitä usein ajattelee, että ei voi sanoa elämää kuormittavista asioista esimerkiksi valmentajille, kun siinä saattaa sitten mennä pelipaikka jollekin toiselle. Avoin ja keskusteleva ilmapiiri sekä luottamussuhteiden luominen joukkueen sisällä niin pelaajien välillä kuin pelaaja-valmentaja -suhteissa on erityisen tärkeää, kertoo Immonen.

Jalkapallon pelaajayhdistys on ottanut pelaajien mielenterveyden edistämisen tärkeäksi osaksi toimintaansa ja yhdistys tarjoaa Mental Health online -palvelua ilmaiseksi jäsenilleen. Palvelun kautta pelaajat saavat nopeasti apua mielenterveyden häiriöiden ilmaantuessa eivätkä jää asian kanssa yksin, mikäli muuta apua ei heti ole saatavissa.

– Jalkapallon Pelaajayhdistys tarjoaa pelaajille riippumattoman tahon kautta keskustelu- ja terapia-apua Mental Health online -palvelussa. Tämä palvelu on täysin luottamuksellinen ja sekä yhteydenotot että keskustelut jäävät ainoastaan pelaajan ja terapeutin välille. Palvelun käyttöaste on ollut huomattavassa nousussa. On tietysti hyvä, että pelaajat ottaa yhteyttä ja uskaltaa pyytää apua, mutta onhan nuo meidän strategiakyselymme tulokset todella pysäyttäviä lukuja, Immonen lisää.

JPY:n kyselyn mukaan juuri loukkaantumiset ovat yksi kolmesta eniten mielenterveyttä kuormittavista tekijöistä. Listan kärjessä on kuitenkin epäonnistumiset peliuralla ja kolmantena kentän ulkopuoliset epäonnistumiset. Tämä kaikki kuorma luonnollisesti vaikuttaa suorituksiin kentällä sekä yleiseen jaksamiseen tai motivaatioon jatkaa peliuraa. Pahimmillaan se voi johtaa vakavimpiin mielenterveyden häiriöihin kuten masennukseen.

Lue koko juttu: https://www.kansallinenliiga.fi/news/mieli-pelissa-jpy/