Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.1.2021

Panu Autio ehdolla Vuoden esikuvaksi

JPY:n yhteyspäällikkö ja futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio on ehdolla Urheilugaalassa Vuoden esikuvaksi.

Panu Autio pelaa, valmentaa, kouluttaa ja ottaa kantaa. Pihapeleistä aina ensimmäiseksi suomalaiseksi futsal-ammattilaiseksi kasvanut Autio on myös työskennellyt urheilijoiden edunvalvojana. Maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni on johtanut joukkueen kehitystä sekä edistänyt sanoin ja teoin parempaa urheilukulttuuria kentällä ja kentän ulkopuolella.

Edellä mainituilla sanoilla kuvataan Panu Autiota Urheilugaalan sivuilla. Autio on ehdokkaana vuoden esikuvaksi. Muut ehdokkaat ovat painiuransa jo päättänyt Petra Olli sekä korkeushyppääjä Jere Nyström.

Suomen urheilugaala on vuosittain pidettävä palkintotapahtuma, jossa palkitaan suomalaisia urheilijoita ja urheiluvaikuttajia. Ensimmäisen kerran kyseinen gaala järjestettiin vuonna 2008. Vuoden esikuva -palkinnon on aikaisemmin pokannut itselleen muun muassa Tanja Poutiainen, Hanna-Maria Seppälä, Laura Österberg Kalmari, Jarkko Nieminen, Tuomas Sammelvuo, Jari ja Sanna Mönkkönen ja Eva Wahlström.

- Ehdokkuus on totta kai valtava kunnia. Varsinkin kun katsoo, ketä muita on ehdolla ja ketä kaikkia on tullut valituksi aiempina vuosina, 35-vuotias Autio pohtii.

Autio on ollut suomalaisen futsalin pioneeri ja toimii myös maajoukkueen kapteenina. Siviilityökseen Autio toimii Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkönä.

- Koen, että ehdokkuuteni on iso kunnianosoitus paitsi henkilökohtaisesti, niin myös futsalille lajina ja yleisesti JPY:n tekemälle duunille. Olen sydämeltäni joukkuepelaaja ja peliurani aikana olen aina kokenut tekeväni duunia joukkueen ja koko lajin kehityksen eteen, Autio kertoo.

Vuodesta 2006 Suomen futsalmaajoukkuetta edustanut Autio maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni ja on jo aktiiviuransa aikana kaikkien aikojen maajoukkuepelaaja otteluiden ja maalien määrässä. Vuonna 2010 Autiosta tuli Suomen ensimmäinen futsalammattilainen ulkomaille, kun hän pelasi Espanjassa. Myöhemmin Autio pelasi myös Venäjällä ammattilaisena. Tällä hetkellä ura jatkuu edelleen espoolaisessa GFT:ssa.

- Aito innostus ja intohimo peliä kohtaan on aina ollut minulle tärkeää. Toivottavasti se on asia, jossa voin olla esikuvana muille. Oli kyse sitten pihapeleistä tai maaotteluista, peliin pitää heittäytyä täysillä ja pelistä pitää välittää, silloin se myös antaa kaikista eniten.

Autio on ottanut myös rohkeasti kantaa urheilun ja urheilijoiden asemaan yhteiskunnassa. Hän korostaakin urheilijoiden vaikutusvaltaa myös yhteiskunnallisissa asioissa.

- Olemme pelaajayhdistystoiminnassa puhuneet määrätietoisesti pitkään siitä, että haluamme auttaa pelaajia toimimaan vastuullisina vaikuttajina, jos siihen on henkilökohtaisesti tahtoa. Ja totta kai siinä olen pyrkinyt näyttämään esimerkkiä itse, koska monet yhteiskunnalliset kysymykset ovat minusta kiinnostavia ja tärkeitä. Oli kyse sitten pelaajien asemasta työntekijöinä, yhdenvertaisuuteen liittyvistä kysymyksistä tai mistä tahansa järjestelmän ongelmista, epäkohtia pitää rohkeasti ja rakentavasti nostaa esiin ja pyrkiä korjaamaan. Se on ollut myös osa työtäni Pelaajayhdistyksessä, Autio sanoo.

Suomen Urheilugaala järjestetään 14.1.2021.