Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
13.5.2021

Pekka Sihvola jättää JPY:n haikeana – ”Hyvä hetki astua sivuun”

Pekka Sihvola toimi Jalkapallon Pelaajayhdistyksen puheenjohtajana vuodet 2014-2020. Sihvolan saappaat täyttää vuosikokouksessa puheenjohtajaksi valittu Dani Hatakka.


Dani Hatakka ja Pekka Sihvola.

Sihvola hyppäsi mukaan JPY:n hallitukseen vuonna 2007.

- Pelasin 2006 Hongassa ja Vesa Vasara kyseli minua mukaan hallitukseen. Siitä sitten lähti hommat eteenpäin. Nyt on tietenkin vähän haikea fiilis, mutta saimme vuosien saatossa paljon asioita vietyä eteenpäin. Reilu vuosi sitten luotu uusi strategia etenee suunnitelmien mukaan, joten tämä oli hyvä hetki astua sivuun, kun JPY:llä on selkeä suunta.

- Ja toki kun on itse oman aktiivisuransa jo päättänyt, niin ehkä hieman sitä etääntyy siitä arkipäiväisestä futaajan elämästä, Sihvola pohtii.

Kansainvälisyyys lisääntynyt

14 vuotta hallituksessa, joista seitsemän vuotta puheenjohtajana. Se on pitkä aika. Sihvola onkin päässyt läheltä näkemään niin JPY:n kuin kotimaisen jalkapallon kehittymistä.

- Kun silloin ensimmäisinä vuosina pidimme kokouksia, toi Markus (Juhola) aina muutaman sentin paperinivaskan, jossa oli kaikki tapahtuneet asiat printattuina. Siitä on otettu aikamoinen digiloikka ja muutenkin monelta kantilta asiat ovat menneet eteenpäin.

Sihvola nostaa esiin FIFPRO:n toiminnan, joka on kasvanut merkittävästi.

- FIFRPO:n rooli on kasvanut todella paljon ja samalla myös vaatimukset heidän suunnalta. Aikaisemmin riitti, että kerran vuodessa täytti paperit heille, mutta nykyisin Markuksen resursseista menee suurin osa siihen suuntaan. Eli myös JPY:n kenttä on kansainvälistynyt, joka on tuonut tietysti työtä lisää, mutta samalla myös tärkeitä kansainvälisiä kontakteja ja toimintaa.

Pelaajan arki ja kaksoisura

Sihvolan mukaan yksi tärkeimmistä stepeistä pelaajille on ollut yleiset sopimusehdot.

- Lainopillinen neuvonta on ollut aina tärkeässä asemassa. Harmillisen paljon tässä edelleen tulee samoja juttuja vastaan kuin vuosia sitten. Eli samoista asioista väännetään, eikä se pelaajan asema yhteiskunnassa ole merkittävästi muuttunut. Mutta hyvä asia on ollut se, että olemme saaneet pelaajille yleiset sopimusehdot ja niitä on myös päivitetty säännöllisesti. Tämä tuo älyttömän paljon turvaa pelaajille, kun vertaa siihen, että millaisia sopimuksia tai sopimuspohjia on esimerkiksi joskus aikoinaan käytetty.

Yleiset sopimusehdot ovat helpottaneet ja paranteet pelaajien arkea. Kuten myös esimerkiksi JPY:n kautta tulleet jäsenedut, yhtenäiset pelipallot, vieraspelien pyyhkeet, sopimuksettomien pelaajien toiminta.

- Näitä asioita on paljon, joilla on parannettu sitä pelaajan arkea. Tämä työ kuitenkin tulee jatkua edelleen, Sihvola sanoo.

- JPY:n yksi ydintehtävistä on ollut myös tukea pelaajia kaksoisuran rakentamisessa. Tämä on kehittynyt erityisesti sen jälkeen, kun saimme tähän tarkoitetun resurssin  mukaan. Kaksoisuran merkitys kasvaa tulevaisuudessa vielä entisestään ja siinä meidän pitää olla jatkossakin vahva toimija.

Pelaajan ääni kuuluviin

Jalkapallon Pelaajayhdistys on entistä enemmän mukana keskusteluissa ja pelaajien ääntä halutaan kuulla entistä enemmän, kun päätöksiä tehdään.

- JPY:n positio on kehittynyt suomalaisessa jalkapallossa, mutta kehitys olisi voinut olla nopeampaa. Edelleen on asioita, joihin meitä ei oteta automaattisesti mukaan. Tässä riittää vielä työsarkaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut huomattavasti. Jäseniä on noin 1300 ja JPY edustaa Veikkausliigan, Kansallisen Liigan, miesten Ykkösen, naisten Ykkösen, miesten Kakkosen, miesten Futsal-Liigan ja naisten Futsal-Liigan pelaajia.

- Jäsenten pitää kokea meidän toimintamme merkitykselliseksi heille. Siinä olemme varmasti kehittynyt jo pelkkiä jäsenmääriä katsomalla. Tämä työ ei kuitenkaan koskaan lopu ja meidän pitää pystyä jatkuvasti myös uudistumaan, jotta se merkityksellisyys pysyy ja edelleen kasvaa. 

Pelaajayhdistys on ollut viime vuosina myös vahva toimija ja tekijä yhteiskuntavastuullisissa asioissa sekä esimerkiksi tasa-arvon vaatimisessa.

- Näissä asioissa maailma on muuttunut tosi paljon ja esimerkiksi rasismin ja tasa-arvon suhteen meidän on oltava rohkea suunnannäyttäjä.  Toki näin olemme jo olleetkin ja esimerkiksi Punainen Kortti Rasismille -hanke on tehnyt hyvää työtä Ilari Äijälän ja Linda Ruudun johdolla. Ja samoin esimerkiksi naisten jalkapallo kokonaisuudessaan on nykyään aivan erilaista kuin vuonna 2007. Tätä muutosta on ollut mahtavaa seurata ja olla itse edistämässä.

Ammattina jalkapallo

JPY:n strategian visiona on ammattina jalkapallo. JPY haluaa ajaa ammattiurheilijat saman lainsäädännön piiriin kuin kaikki muut työntekijät ja näin ollen parantaa urheilijoiden sosioekonomisia etuja, kuten eläkettä ja vakuutusturvaa.

- Ammattiurheilijoiden on päästävä yleisen järjestelmän piiriin. Heille pitää turvata laissa samat edut kuin muillakin työntekijöillä. Tähän ei ole tullut olennaisia muutoksia, mutta toivotaan että työ tullimyllyjä vastaan jatkuu.

- Ammattina jalkapalloon liittyy myös se ammatin arvostus. Siinä olemme päässeet parempaan asemaan, eikä enää tarvitse niin paljon selitellä jalkapalloilijan ammattia. Toivon, että pelaajat ovat asiassa myös aktiivisia ja arvostavat myös itse jalkapalloilijan uraa. Jos ei itse arvosta, on vaikea saada arvostusta muualta.