Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
18.1.2021

Pelaajien terveystarkastus entistä kattavampi

Veikkausliigan, Kansallisen Liigan ja miesten Ykkösen lisenssit velvoittavat, että pelaajille on tehtävä tuttuun tapaan terveystarkastukset.

Lisenssiehtojen mukaan pelaajien on käytävä vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa. Tarkastuksessa tulee kartoittaa pelaajan sydän- ja verenkiertoelimistön tilanne. Vähimmäistutkimukset ovat sydämen ja keuhkojen auskultaatio, verenpaineen mittaus sekä pieni verenkuva.

Kokonaan uutena asiana tarkastuksessa, on mahdollisten päävammojen diagnostisoinnin ja seurannan helpottamiseksi tehtävä SCAT 5 (tai muu vastaava) testitulosten perustason määritys.

- Aivovamman välittömään tunnistamiseen ilman magneettitutkimusta on laadittu kansainvälisenä yhteistyönä useita arviointijärjestelmiä. Yksi käytetyimmistä on nimeltään SCAT5. Se on laadittu niin, että sen käyttö on rajattu pelkästään ammattihenkilöille. Idea on tutkia lukuisia aivotoimintoja huolellisesti ja yleensä toistuvasti, jotta selvitetään päävammatilanteessa aivotoiminnan taso ja sen muutokset, Urheilu Mehiläisen lääkäri Jussi Rantanen kertoo.

Toistuvalla testillä pystytään näin nimenomaan seuraamaan ja vertaamaan tuloksia ennen mahdollista päävammaa tulleisiin tuloksiin.

- Asia on Suomessa urheilupiireissä aika uusi, siksi on fiksua "kylmäharjoitella" testejä rauhallisessa tilanteessa ja terveillä pelaajilla. Samalla saadaan pelaajien "lähtöarvot" tietoon. Jos sitten valitettava päävamma sattuu, voidaan vamman jälkeisiä testituloksia verrata terveenä testaukseen.

- Testin suorittamisessa ja pisteytyksessä on jonkin verran hajontaa, vaikka testataan terveitä henkilöitä.  Tämä johtuu yksilöllisistä eroista esimerkiksi lähimuistissa ja matemaattisessa lahjakkuudessa, Rantanen sanoo.