Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
12.1.2021

Puhtaasti Paras -verkkokoulutus

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin pelaajat, taustat kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. 

Maailman antidopingsäännöstö luo edellytykset toteuttaa reilua ja tehokasta antidopingtoimintaa kaikkialla. Sen tarkoituksena on edistää antidopingtoimintaa maailmanlaajuisesti yhtenäistetyillä antidopinglinjauksilla, säännöillä ja sääntelyllä urheilujärjestöjen ja viranomaisten toiminnassa. 

Vuoden 2021 alusta voimaan astui uusi maailman antidopingsäännöstö, jonka osana on ensimmäistä kertaa kansainvälinen koulutusstandardi. Koulutusstandardin tavoitteena on yhdenmukaistaa koulutustoimintaa maailmanlaajuisesti ja varmistaa urheilijoiden oikeus saada antidopingkoulutusta.  

Kaksi keskeistä periaatetta koulutusstandardissa ovat:  

1) Urheilijan tulisi saada ensikosketus antidopingtoimintaan koulutuksen, ei testauksen kautta.  

2) Jokaisen kansainvälisen tason urheilijan (ja tukihenkilön) tulisi saada koulutusta ennen lähtöä maastaan.  

Periaatteiden toteutumiseksi Palloliitto suosittelee kaikille jalkapallon parissa toimiville Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen tekemistä. Koulutus on erityisen tärkeä kaikkien maajoukkueiden pelaajille ja taustoille sekä tasomäärittelyn piiriin kuuluvien joukkueiden pelaajille ja taustaryhmille.  

Vuonna 2021 tasomäärittelyn piiriin kuuluvat: Kansallinen Liiga, Veikkausliiga ja miesten Ykkönen sekä miesten Futsal-Liiga. Kaikkien tulisi tehdä SUEK:in uusi Puhtaasti paras -verkkokoulutus, sillä nykyisen verkkokoulutuksen suoritukset ovat nollautuneet eivätkä vanhat diplomit ole enää voimassa. Verkkokoulutus on uusittu kokonaisuudessaan ja vaatii käyttäjiltä uuden rekisteröitymisen.