28.6.2019

Puutu peliin!

Jalkapallon Pelaajayhdistys on avannut verkkosivun puutupeliin.fi, jonka avulla halutaan auttaa rahapeliriippuvaisia pelaajia. JPY:n kanssa toimintamallia ovat suunnitelleet Suomen Mielenterveysseura ry, Olympiakomitea, Suomen valmentajat ry ja  rahapeliongelmia ennaltaehkäiset järjestöt sekä Veikkaus.

Puutupeliin.fi-verkkosivulla tarjotaan tietoa ja työkaluja urheilijoille peliongelman selvittämiseen sekä ohjataan ottamaan yhteyttä mielenterveystyön ammattilaisiin.

Sivuston oheen on rakennettu neuvonta, jossa mielenterveystyön ammattilaiset antavat apua ja neuvovat pelaajia peliriippuvuus- ja  mielenterveysongelmissa.

- Tutkimusten mukaan tilastollisesti jokaisen aikuisjalkapallojoukkueen pukukopissa on yksi pelaaja, jolla on rahapeliriippuvuus, kertoo JPY:n  toiminnanjohtaja Markus Juhola.

JPY haluaa auttaa pelaajia. Puutupeliin-sivusto on konkreettinen toimenpide rahapeliriippuvaisten auttamiseksi.

- Mielenterveysongelmista ei ole helppo puhua ja joskus ne ovat olleet tabu urheilun parissa. Me haluamme tuoda nyt urheilijoille luottamuksellisen kanavan. Jos pelaaja tai lähipiiriin kuuluva ilmoittaa huolesta tai ongelmasta, meillä on nyt valmius auttaa, Juhola painottaa.

2015 julkaistu kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPro:n mielenterveystutkimus on pohjustanut kampanjaa. Silloin JPY:llä ei ollut  vielä valmista toimintamallia pelaajien auttamiseen.

- Mielenterveysongelmat ovat kokonaisuutena niin iso ja laaja alue, että niiden nostaminen esiin vaatii hyvin laaja-alaista yhteistyötä alan 
ammattilaisten ja meidän välillä. Kärkenä meillä on uhkapeliongelma ja se on hyvä jatkumo kilpailumanipulaation vastaiseen toimintaamme, joka  on ollut esillä pukukoppikierroksilla koko 2010 - luvun, Juhola sanoo.

Puutupeliin-sivustolla rahapeliongelmalle on antanut kasvot ex-huippupelaaja Pele Koljonen.

- Kannattaa ihmeessä keskustella ongelmasta ja pyytää tarvittaessa apua, kun sitä kerran on ilmaiseksi saatavilla, Koljonen toteaa.

Katso lisää: www.puutupeliin.fi