Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
28.6.2023

Unity Euro Cup käyntiin - "Jalkapallo on yhteinen kieli"

Suomesta osallistuu ensimmäistä kertaa joukkue UEFA:n ja UNHCR:n järjestämään pakolaistaustaisten kansainväliseen Unity Euro Cup -jalkapalloturnaukseen. Turnaus pelataan 27.–29.6. Frankfurtissa Saksassa.

Toista kertaa järjestettävään Unity Euro Cupiin osallistuu joukkueita 16 eri Euroopan maasta. Turnaus pelataan neljässä eri lohkossa. Suomen kanssa samassa lohkossa ovat Ranska, Latvia ja viime vuoden voittajamaa Saksa.

7vs7-turnauksen joukkueet koostuvat 11 pelaajasta, joista kahdeksan on oltava pakolaistaustaisia henkilöitä ja vähintään kahden naisia. Suomen joukkueen valmentajana toimii brasilialainen entinen huippupelaaja ja ammattivalmentaja Jeferson Pires. Lisäksi joukkueen matkassa mukana on Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja ja Suomen futsalmaajoukkueen entinen kapteeni Panu Autio.

- Meillä on koossa monipuolinen joukkue eri puolilta maailmaa ja hyvää osaamista kentälle eri paikoille. Harjoituksissa oli todella hyvä fiilis. Siinä se idea tuleekin hyvin heti esille, että jalkapallo on yhteinen kieli, joka tuo ihmisiä yhteen, sanoo Autio.

Yksi Suomea Unity Euro Cupissa edustavista pelaajista on ukrainalainen 20-vuotias Artem Liehostaiev, joka on joutunut jättämään kotimaansa Venäjän hyökkäyssodan takia. Ukrainassa hän on pelannut korkealla tasolla jalkapalloa.

- Rakastan Suomea. Täällä on hyviä ihmisiä ja tämä maa tuntuu kodilta. Suomen joukkueessamme on hyvä ilmapiiri ja paljon naurua. Nautimme yhdessä jalkapallosta, Liehostaiev kertoo.

Suomen joukkueessa on kokemusta aina maajoukkuetasolta asti. Suomalais-nigerialainen Ayisat Yusuf-Aromire on edustanut Nigerian maajoukkuetta sekä pelannut Suomessa Naisten Liigaa (nykyinen Kansallinen Liiga). Nykyään Ayisat toimii jalkapallovalmentajana ja liikunnanohjaajana.

- Vaikka en ole itse pakolainen, minusta on todella tärkeää tukea muita ja osoittaa rakkautta, solidaarisuutta ja empatiaa ihmisiä kohtaan, sekä ennen kaikkea kunnioitusta. Jokaisella pitäisi olla oikeus urheilla, Yusuf-Aromire sanoo.

Suomen joukkueen kokoaminen Unity Euro Cupiin on tulosta vastaanottokeskuksissa kiertävästä Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueesta. Vastaanottokeskukset, Maahanmuuttovirasto, Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) ja Suomen Palloliitto ovat toteuttaneet kiertueen yhteistyössä vuodesta 2013 lähtien. Tänä keväänä ja kesällä kiertue järjestetään vastaanottokeskuksissa 14 eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Jeferson Pires toimii myös kiertueella valmentajana:

- Olen ollut kiertueella mukana alusta lähtien ja muutaman viime vuoden kiertue on ollut minun vastuullani. On ollut mahtavaa olla brasilialaisena auttamassa muita, ja olemmekin saaneet palautetta, että vastaanottokeskusten asukkaita on hakeutunut seurajoukkueisiin pelaamaan jalkapalloa kiertueen innoittamana. Jalkapalloharjoitusten lisäksi järjestämme vastaanottokeskuksissa rasismia ja yhdenvertaisuutta käsitteleviä luentoja, kertoo Pires.