Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
5.11.2021

"Urheilumaailmassa on vielä paljon tehtävää ihmisoikeuksien saralla"

Yhä useampi urheilija haluaa ottaa kantaa urheilun ihmisoikeuskysymyksiin. Ihmisoikeusliiton ja urheilijoiden yhteistyössä on noussut esiin, että urheilijoilta puuttuu areenoita käydä keskustelua urheilun ihmisoikeusongelmista. Team Human Rights vastaa tähän tarpeeseen.

Team Human Rightsiin kuuluvat tällä hetkellä jalkapalloilijat Linda Ruutu, Riku Riski, Linda Sällström, futsalpelaaja Panu Autio sekä jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara. Muita lajeja edustavat Meri-Maari Mäkinen, Shawn Huff, Janne Puhakka ja Sini Pyy.

Ryhmässä on keskusteltu muuan muassa urheilijoista vaikuttajina ja ajankohtaisista urheilun ihmisoikeuskysymyksistä, kuten sukupuolten tasa-arvosta, rasismista ja toimeentulosta ammattiurheilussa. Ihmisoikeusliitto on järjestänyt ryhmälle koulutusta ihmisoikeuksista ja urheilijoita kiinnostavista ihmisoikeusteemoista.

Ihmisoikeuksien puolustajina urheilijat toimivat tärkeinä esikuvina

Urheilun toimijat tarvitsevat lisää tietoa ihmisoikeuksista. Kyse ei ole pelkästään muualla tapahtuvista ihmisoikeusongelmista, vaan myös Suomessa harrastetasolta huippu-urheiluun ihmisoikeudet ovat aina läsnä. Urheilijoiden tietämys ihmisoikeuksista on tärkeää, mutta erityisesti urheilun vastuutahojen tulisi olla aktiivisia ihmisoikeuksien turvaamisen suhteen.

- Urheilijat ovat toivoneet meiltä lisää tietoa ihmisoikeuksista. Tuemme heitä, jotta heillä olisi paremmin edellytyksiä vaatia ihmisoikeuksien turvaamista urheilun vastuutahoilta. Ihmisoikeuksien turvaaminen ei ole urheilijoiden tehtävä, mutta heillä voi olla merkittävää vaikutusvaltaa, kun he toimivat esikuvina ja ihmisoikeuksien puolustajina urheilussa, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Team Human Rights haluaa edistää ihmisoikeuksia urheilussa

Urheilijat ovat joutuneet liiaksi yksin kamppailemaan vakavienkin ongelmien kuten syrjinnän kanssa. Ryhmän urheilijoista monella on henkilökohtaisia kokemuksia esimerkiksi sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä, vammaisten urheilijoiden eriarvoisuudesta sekä rasismista. Kokemusten jakaminen ja samankaltaisuuksien tunnistaminen on tärkeää.

- Minulle oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ovat aina olleet tärkeitä arvoja, joten tuntui luonnolliselta lähteä tähän toimintaan mukaan, kommentoi jalkapalloilija Linda Sällström.

Team Human Rights on osa Ihmisoikeusliiton laajempaa toimintaa urheilun ihmisoikeuskysymyksissä. Ihmisoikeusliitto muun muassa kouluttaa urheilun lajiliittoja ja muita toimijoita ihmisoikeuksista. Marraskuun lopussa 2021 Ihmisoikeusliitto aloittaa valtakunnallisen urheilun ihmisoikeuskampanjan.

- Urheilumaailmassa on vielä paljon tehtävää ihmisoikeuksien saralla. Uskon, että Team Human Rightsin kanssa meillä on mahdollisuus edistää näitä tärkeitä teemoja, painottaa jalkapalloilija Linda Ruutu.

Lue lisää: 
Uusi urheilijaryhmä ”Team Human Rights” vaikuttaa ihmisoikeuksien puolesta urheilussa