14.5.2019

Valeri Minkenen luo uraa DHL:ssa - "JPY:stä oli paljon apua"

Valeri Minkenen lopetti jalkapallouransa vuonna 2017. Jalkapalloilijan ura toi hänelle kokemuksia ja ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä nykyään myös työelämässä.

Minkenen pelasi viimeiset pelinsä vuonna 2017, mutta jo sitä aiemmin oli alkanut kyteä ajatus uran jälkeisestä elämästä. Hän aloitti kauden 2014 MYPA:ssa, mutta siirtyi loppukaudeksi Ykkösessä pelanneen KTP:n riveihin, kun kotkalaisjoukkueen nousu Veikkausliigaan alkoi näyttää varmalta. KTP suli kuitenkin pahasti viime hetkillä ja HIFK nousi ohi Ykkösen voittajaksi.

– Siinä vaiheessa tuli ensimmäistä kertaa mieleen, että jalkapallo ottaa enemmän kuin se antaa, Minkenen kertoo.

Aikuislukiossa ammattikorkeakouluun

KTP sai kuitenkin täydennysmenettelyn kautta paikan liigaan seuraavaksi kaudeksi ja Minkesellä oli sopimusta kotkalaisjoukkueen kanssa jäljellä. Hän oli tehnyt ensimmäisen sopimuksensa ollessaan vasta 15-vuotias ja sen jälkeen jalkapallo oli täyttänyt Minkesen elämän. Tulevaisuuden varalle ei ollut suunnitelmia, sillä kaikki oli yhden kortin varassa. Se kortti alkoi olla jo kuitenkin käytetty.

– Se ajatus jäi silloin mieleen ja päätin mennä Kotkan aikuislukioon opiskelemaan. Kotka on suhteellisen pieni kaupunki ja olin joukkueen kapteeni, ja kun kerroin meneväni aikuislukioon, oli se aika kova paikka. Kirjoitin lopulta ylioppilaaksi viimeisenä vuotenani Kotkassa.

Valkolakin saatuaan Minkenen päätti lähteä viemään elämäänsä uusille urille. Hän palasi perheineen Helsinkiin ja haki Haaga-Helian ammattikorkeakouluun opiskelemaan.

– Kirjoitin vuonna 2017 keväällä ja tiesimme silloin muuttavamme Helsinkiin. Sain sieltä koulupaikan ja oli sellainen fiilis, että lopetanko vaiko jatkanko vielä pelaamista. Olin HJK:n kanssa hyvissä väleissä ja he ehdottivat, ett' menisin Klubi 04:een pelaamaan. Aloitin samalla koulun ja tiesin lopettamisen olevan edessä ja Klubi 04:ssä ympyrä tietyllä tapaa sulkeutui. Nautin siitä kaudesta ja nousimme silloin Ykköseen, joten se oli hieno lopetus uralle.

Työpaikka DHL:stä

Minkenen tarttui opiskeluun tomerasti ja kävi ahkerasti kursseja. Kun tuli aika siirtyä työelämään, niin apua löytyi JPY:n suunnalta.

– JPY:stä oli paljon apua ensiaskeleiden aikana. Siitä iso kiitos heille. Myös oma aktiivisuus ja verkostojen käyttäminen on ollut tärkeää. JPY:llä oli kauden päättäjäistapahtuma ja puhuin silloin Panu Autiolle. Kerroin omasta tilanteestani, että pitäisi löytää ensimmäinen työpaikka ja olisiko JPY:llä jotain yhteyksiä. Siitä meni alle viikko, kun Panu ilmoitti tuntevansa DHL:ltä Erno Parjanteen ja pari päivää myöhemmin DHL:ltä soitettiin. Ensimmäinen haastattelu oli hyvin vapaamuotoinen ja kaikki sekä näytti että kuulosti hyvältä. Oli erittäin tärkeää päästä kertomaan oma tarina sekä esittäytyä ja saada jalka niin sanotusti oven väliin. Tämän jälkeen laitoin työhakemukseni DHL:lle, jonka jälkeen rekrytointiprosessi alkoi ja sain lopulta paikan.

Vaikka JPY oli auttamassa Minkestä uran seuraavalla askeleella, hän myös perää omaa aktiivisuutta asiassa pelaajilta.

– Usein pelaajilla ei ole työkokemusta eikä välttämättä koulutusta, joten he saattavat usein ajatella että osaamista ei olisi. JPY korosti, että ensimmäinen asia on CV:n tekeminen, vaikkei muuta kokemusta olisi kuin jalkapallon potkaiseminen. Täytyy myös miettiä sitä, että mitä annettavaa pelaajalla on työelämässä ja tuoda omaa persoonaansa esille haastatteluissa. Pelaajana joudut olemaan kovan stressin alla, kantamaan vastuuta ja olemaan joukkuepelaaja. Yrität myös viedä niitä omia tavoitteita eteenpäin ja olla paras. Se halu menestyä ja mennä eteenpäin ovat asioita, joita arvostetaan myös työelämässä. Pelaajat ovat tottuneet antamaan parastaan sekä tavoittelemaan ja unelmoimaan.

”Itsensä peliin laittamista”

Usein lopettaminen on urheilijoille vaikea pala purtavaksi. Minkenen pääsi kuitenkin heti uuteen arkeen kiinni, joka helpotti sopeutumista. Hän korostaa erityisesti rohkeutta ja itsensä peliin laittamista.

– Minulla se oli helppoa. Lähtökohtani oli erilainen kuin jos olisin joutunut lopettamaan esimerkiksi loukkaantumisen takia. Minulla on perhe ja kaksi pientä lasta, joten arkeni täyttyi helposti.

– Ymmärrän niitä, joille se on ollut vaikeaa. Lopettamiseen liittyy paljon pelkoa tulevaisuudesta. Täytyy olla kuitenkin rohkea. Urheilijoilla on usein hyvä itseluottamus, mutta lopettamisen jälkeen he ovat täysin uudessa maailmassa. Silloinkin täytyy pitää se urheilijan identiteetti mukana ja olla rohkea. Se, ettei ole tehnyt muuta kuin pelannut jalkapalloa, ei tarkoita sitä etteikö voisi hakea oikikseen tai lääkikseen. On tärkeä pyytää apua tarvittaessa ja olla yhteydessä vaikka JPY:een.

Jalkapalloilijana pelaaja luo uraansa määrätietoisesti ja tavoitteellisesti. Samoista piirteistä on hyötyä myös työelämässä.

– Minullakin on ollut paljon unelmia, mihin en lopulta urheilijana päässyt. Jokaisella on niitä. Lopetin kuitenkin leuka pystyssä, ylpeänä ja lähdin toiselle tielle ja asetin uusia unelmia. Nyt minulla on tosi hyvät fiilikset. Se ei tarkoita, että olet huono tai sinua katsotaan vinoon, kun et ole tehnyt "oikeita töitä". On mentävä rohkeasti eteenpäin.

DHL työllistää monia ex-pelaajia

Minkesen työnantaja DHL on läheisessä yhteistyössä JPY:n kanssa ja osapuolten yhteistyö on toiminut hyvin. Entisistä jalkapalloilijoista myös muun muassa Peter Enckelman, Patrick Bantamoi ja Tuomas Kansikas ovat löytäneet sieltä uuden polun uran jälkeen.

– On hienoa, että DHL haluaa olla mukana. Hienoa, että he näkevät entiset urheilijat mahdollisuuksina ja haluavat panostaa heihin, kiittelee Minkenen.