Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
4.6.2024

Vedonlyönti ja rahapelikielto

Jalkapallon ympärillä pyörii valtava globaali vedonlyöntibisnes. Suomen sarjojen ottelut ovat vetokohteina paitsi Veikkauksella myös ympäri maailmaa. Kesäaikaan, kun suurin osa muista maailman jalkapallosarjoista on tauoilla, kiinnitetään suomifutiksen vetokohteisiin erityistä huomiota. 

Pelaajilla on iso vastuu sen suhteen, että vedonlyöntiin liittyvä rikollinen toiminta ei pääse pesiytymään Suomeen. JPY tekee ennaltaehkaisevää työtä jakamalla pelaajille Red Button -sovellukset, joiden avulla pelaajat voivat anonyymisti raportoida, jos heihin ollaan yhteydessä tai he kuulevat huhuja ottelumanipulaatioihin liittyen. 

Mitä pelaaja saa veikata ja mitä ei? 

On myös tärkeää, että pelaajat eivät itse lyö vetoa kielletyistä kohteista. Palloliiton kilpailumääräysten eettisissä periaatteissa todetaan, että:

Pelaajat eivät saa itse tai edustajansa kautta lyödä vetoa oman sarjatasonsa, farmijoukkueen sarjatason tai yhteistyöseurajoukkueen sarjatason kilpailutapahtumista.

Pelaajien on hyvä tiedostaa, että kiellettyjen kohteiden veikkaaminen tai sisäpiiritedon jakaminen voi johtaa pelikieltoon ja pelaajasopimuksen purkuun.

Mitä pelaajasopimuksessa sanotaan vedonlyöntiin liittyen? 

Pelaajasopimukseen on kirjattu 9 § Rahapelikielto, jossa todetaan: 

Pelaaja sitoutuu siihen, ettei hän itse eikä edustajansa välityksellä eikä kenenkään toisen puolesta lyö vetoa, osallistu tai muulla tavoin vaikuta vedonlyöntiin oman seuransa, farmijoukkueen ja yhteistyöseurajoukkueen sarjatasojen otteluista ja ottelutapahtumista eikä muutenkaan toimi tavalla, joka asettaa hänen toimintansa tai Seuran aseman suhteessa vedonlyöntiin kyseenalaiseksi. 

Pelaaja sitoutuu ilmoittamaan Seuralle, Suomen Palloliittoon tai Jalkapalloliigalle tai SUEKiin Red Buttonin kautta tai ilman sekä poliisille sellaisista yhteydenotoista, jolla on ilmaistu pyyntö, tiedustelu tai muu toivomus ottelutuloksen ennakkoon järjestämisestä, oman tai vastustajajoukkueen pelaajan vahingoittamisesta, ottelutapahtumien tai kenttäolosuhteiden manipuloimisesta, vastustajajoukkueen toiminnan häiritsemistä ennen peliä tai sen aikana ja/tai hänelle on tarjottu rahaa tai muita rahanarvoisia etuja ottelutapahtumista sopimiseen.

Tämän sopimusehdon laiminlyönti voi oikeuttaa seuran purkamaan pelaajasopimuksen välittömästi. Lisäksi tämän sopimusehdon vastainen toiminta voi johtaa kurinpidollisiin seuraamuksiin Seuran, Palloliiton, Jalkapalloliigan tai muun vastaavan toimijan toimesta.