Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.1.2021

Viisi pelaajavaihtoa kaudella 2021 - "Näissä olosuhteissa varmasti hyvä päätös"

Laajennettu vaihto-oikeus on käytössä Veikkausliigassa, Kansallisessa Liigassa, Ykkösessä, Kakkosessa sekä miesten ja naisten Suomen Cupissa kaudella 2021.

Mahdollisuus viiteen pelaajavaihtoon otettiin käyttöön viime kaudella. Tavoitteena oli koronaviruspandemian joukkueille asettaman rasituksen keventäminen.

Jalkapallon säännöistä päättävä IFAB ilmoitti joulukuussa, että kilpailujärjestäjillä on mahdollisuus jatkaa laajennettua vaihto-oikeutta myös vuonna 2021. Laajennettu vaihto-oikeus päätettiin ottaa käyttöön kaudella 2021 Veikkausliigassa, Kansallisessa Liigassa, Ykkösessä, Kakkosessa sekä miesten ja naisten Suomen Cupissa. Kaudeksi 2022 on tarkoitus palata takaisin enintään kolmeen pelaajavaihtoon.

- Viiden vaihdon salliminen jatkossakin on todella hyvä asia, kun koronatilanne on vieläkin akuutti ja tulevaisuus epävarmaa, toteaa Kansallisen Liigan FC Hongan Hanna Ruohomaa.

- Pelaajien terveys ja turvallisuus pitäisi aina olla pääprioriteetti, ja viisi vaihtoa ehdottomasti suojelee pelaajia. Viime vuonna pre-season jäi tosi lyhyeksi ja pelitahti oli kova. Tiivis otteluohjelma lisää loukkaantumisriskiä, joten viiden vaihdon salliminen myös kaudella 2021 on erittäin hyvä päätös. Sääntö mahdollistaa lisähuilin paljon pelanneille pelaajille, mutta myös pelin tason pitämisen korkeana läpi ottelun, kun on mahdollista peluuttaa enemmän pelaajia, Ruohomaa jatkaa.

Vielä ei tiedetä minkä verran korona tulee vaikuttamaan kauden 2021 läpivientiin, mutta vaihtosäännöllä pyritään helpottamaan joukkueiden ja pelaajien arkea, jos otteluita joudutaan pelaamaan jälleen tiiviissä tahdissa. Naisten ja miesten Suomen Cupit alkavat jo helmikuussa, ja ovat näin ensimmäiset alkavat kilpailut kaudella 2021.

- Viime vuodelle viiden vaihdon systeemi oli mielestäni onnistunut ja jopa välttämätön. Pelitahti oli tiivis ja pre-season hyvin erilainen. En odottanut sen enää jatkuvan, mutta näissä olosuhteissa se on varmasti hyvä päätös. Se mahdollistaa paremmin pelaajien lepuuttamisen ja antaa myös valmennukselle uuden taktisen elementin, Veikkausliigan FC Hongan Dani Hatakka kertoo.

Joukkueella on mahdollisuus tehdä yhteensä viisi pelaajavaihtoa, mutta vaihdot tulee suorittaa kolmen vaihtotapahtuman aikana. Puoliajalla tehtyä vaihtoa ei lasketa yhdeksi kolmesta vaihtotapahtumasta.

- Mielenkiintoista, että tämä vaihtosääntö vielä jatkuu. Mielestäni se oli viimekaudella ihan fiksu juttu. Todella vähän itse huomasin pelin sisällä eroja, varsinkin kun niitä vaihtokertoja oli vain kolme. Ehkä pienemmät rosterit tulevalla kaudella tulevat saamaan hieman helpotusta, koska avauksen pelaajia ei niin paljon pysty kierrättämään, mutta sitten pelin sisällä pystyy heittämään enemmän penkiltä nuoria ja kokemattomampia pelaajia, HIFK:n Sakari Mattila pohtii.

Laajennettu vaihto-oikeus on käytössä vuonna 2021 lähes kaikissa Euroopan pääsarjoissa. Ainoastaan Englannin Valioliiga otti tälle kaudelle käyttöön tutut kolme pelaajavaihtoa.