Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.4.2021

Ammattina jalkapallo: Jaakko Rantasen ura päättyi sydänvikaan

Kolme vuotta sitten Jaakko Rantasen jalkapalloura sai kaikista ikävimmän käänteen, kun lääkäri ilmoitti kilpaurheilun olevan kokonaan kielletty.


Jaakko Rantanen toimi kaudella 2018 Hakan kapteenina. (Kuva: Juha Tamminen)

Rantanen pelasi tuolloin, kaudella 2018, ammattilaisena Hakassa. Ennen kauden alkua tehtiin lisenssin määrittelemät pakolliset terveystarkastukset.

Lääkäri huolestui Rantasen sydämen EKG:stä ja lähetti hänet jatkotutkimuksiin.

Ei mennyt kauan, kun selvisi, että Rantasen sydämessä on geenivirhe. Lääkäri ilmoitti, että kilpaurheilu on tästä eteenpäin kokonaan kielletty.

- Kyllähän se oli aikamoinen shokki alussa, kun lääkäri ilmoitti, että pelit ovat nyt pelattu, Rantanen muistelee kolmen vuoden päähän.

- Sen kauden aikana mentiin aika syvissä vesissä ja synkin mielin, nyt 28-vuotias Rantanen jatkaa.

Syksyllä 2018 Rantanen pääsi opiskelemaan Tampereen Ammattikorkeakouluun röntgenhoitajaksi.

- Siitä sai hyvää sisältöä elämään ja oli pakko kääntää ajatukset eteenpäin.

Uuden identiteetin rakentaminen

Rantanen aloitti 3-vuotiaana jalkapallon pelaamisen ja yksi unelmista kävi toteen, kun hän pelasi lopulta ammatikseen jalkapalloa.

- Oma identiteetti oli aina rakentunut jalkapallon ympärille. Futis oli aina ollut niin keskeinen asia ja aina olin itse ollut jalkapalloilija.

- On ollut todella vaikea rakentaa sitä uutta omaa identiteettiä, se on pakko myöntää. Mutta onneksi aika auttaa tässä ja nyt asiaan pystyy suhtautumaan jo eri lailla.

Eri lailla suhtautuminen tarkoittaa, että katkeruus on muuttunut positiivisemmaksi ajatteluksi.

- Silloin 2018 kesällä sitä mietti, että kunpa tarkastuksia ei olisi tehty, niin pelaisin jalkapalloa onnellisena. Mutta nyt kun asiaa ajattelee, niin ilman niitä olisi voinut ura ja elämäkin päättyä täysin eri tavalla.

Rantanen korostaa, että pakolliset lääkärintarkastukset ovat hyvä asia pelaajille.

- Terveys edellä pitää mennä. On loistavaa, että näitä tarkastuksia tehdään ja niitä on myös kehitetty koko ajan.

Rantanen seuraa edelleen tiivisti jalkapalloa.

- Vähän liikaakin, Rantanen naurahtaa.

Opinnot AMK:ssa ovat loppusuoralla.

- Jouluna pitäisi valmistua. Tällä hetkellä olen työharjoittelussa verisuonitutkimuksia avustamassa.

Rantanen aloitti oman jalkapallouransa Orimattilan Pedoissa, josta matka jatkui FC Reippaaseen. Kaudella 2011, 17-vuotiaana, Rantanen oli nostamassa FC Lahtea Veikkausliigaan. Myöhemmin Rantanen pelasi vielä Ilveksessä sekä viimeiseksi seuraksi jääneessä Hakassa, jossa Rantanen oli myös joukkueen kapteeni.

- Kaikki kokemukset ja kaikki ne ihmiset, joihin pääsi futiksen kautta tutustumaan, Rantanen listaa asiat, jotka jäivät peliuraltaan parhaiten mieleen.

"Tärkeää tutkia säännöllisesti"

Valitettavan usein myös jalkapallon parista kuuluu uutisia, että pelaajan sydän on pettänyt kesken harjoitusten ja pelin. Pahimmassa tapauksessa tämä on aiheuttanut jopa kuolemia.

- Kun puhutaan ammattiurheilijoista, on erittäin tärkeä asia, että urheilijoiden sydän tutkitaan säännöllisesti. Ammatti on kova ja rankka, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa isoja ongelmia, jos taustalla on esimerkiksi perinnöllisiä tai synnynnäisiä sydänvikoja, Sydänsairaalan kardiologian aluepalveluiden palvelujohtaja Vesa Virtanen kertoo.

- Jo FIFA:n ohjeiden mukaankin pelaajille pitää tehdä säännöllisesti tutkimukset. Etukäteistutkimus on merkittävä asia, jolla pystytään jo varhaisessa vaiheessa todentamaan mahdolliset sydänongelmat, Virtanen lisää.

Sydänsairaala toimii Pelaajayhdistyksen erityisasiantuntijana sydänasioissa.