22.11.2018

Antti Okkonen vaihtaa nappulakengät koulukirjoihin

Pitkän ja menestyksekkään uran pelannut Antti Okkonen iski kauden päätteeksi nappulakengät naulaan. Edessä siintävät uudet haasteet opiskeluiden merkeissä.

Lopettamispäätöksensä 36-vuotias Okkonen teki jo hyvissä ajoin.

- Viime vuonna sain opiskelupaikan Lapin yliopistosta ja silloin tiesin, että kausi 2018 tulee olemaan viimeiseni. Perhe ja lähimmäiset tiesivät päätöksestäni jo silloin ja seuralle kerroin siitä kesällä. Olen ollut päätöksen kanssa sinut, mutta myöhemmin saattaa tulla pientä haikeutta ynnä muuta. Nyt tuntuu siltä, että aika oli oikea, Okkonen avaa päätöksensä taustoja.

Okkoselle lopettamispäätös oli selvä jo pitkään. Omalta osaltaan tietous uran päättymisestä auttoi myös sopeutumaan tulevaan.

- Kyllä se varmasti helpotti, kun se oli jo pitkään tiedossa. Jos olisi joutunut reilu parikymppisenä lopettamaan jonkun vakavan vamman takia, niin varmasti olisi eri tilanne. Tavoite oli aina, että pääsisi lopettamaan terveenä.

Pitkä ja hieno ura

Okkonen pelasi menestyksekkään uran sekä kotimaassa että ulkomailla. Oululaisen jalkapallokoulun kasvatti voitti urallaan Suomen mestaruuden HJK:ssa kaudella 2012 ja palkintokaapista löytyy myös kolme hopeaa, kaksi pronssia sekä Suomen Cupin voitto. Sen lisäksi Okkonen pelasi ulkomailla sekä Ruotsissa, Tanskassa että Belgiassa. Okkosen hieno ura sai komean päätöksen, kun RoPS pääsi juhlimaan kauden päätteeksi hopeamitaleita.

- Eihän sitä voi itse päättää millaiseen sijoitukseen ura päättyy. Olen onnekas ja kiitollinen, että sain Koskelan Tonilta ja muulta valmennusjohdolta paljon uutta oppia tämän kauden aikana.

Uudet opit ja ensi vuonna siintävät europelit eivät kuitenkaan saaneet Okkosen päätä kääntymään, vaan lopettamispäätös pysyi.

- Ei ole ollut missään vaiheessa sellaista tunnetta. Ura päättyi tähän kauteen ja nyt on nuorempien aika astua esiin.

Kaksoisura

Okkonen ehti aloittaa opiskelujaan jo pelaajauransa aikana ja aikoo jatkossa keskittyä niihin.

- Pelaajayhdistyksen kautta sain tietää, että Jyväskylän avoimessa yliopistossa voi lukea kursseja ja luin siellä noin 100 opintopisteitä. Tein siellä kauppatieteiden puolella, mutta sain samat kurssit siirrettyä Lapin yliopistoon yhteiskuntatieteiden puolelle. Hain johtamiskoulutukseen avoimen yliopiston reittiä pitkin. Tarkoitus olisi tällä kaudella saada kandin paperit ja sitten parissa vuodessa maisterin tutkinto, Okkonen avaa opiskelujaan.

Pelikentällä Okkonen on aina ollut johtavassa roolissa ja vastuunkantaja. Siitä oivana osoituksena myös usein kädessä ollut kapteeninnauha. Hän uskoo pelaajaurastaan olevan hyötyä jatkossa.

- Ihmisten kanssa toimiminen ja johtaminen kiinnostaa. Omissa suunnitelmissa on löytää mahdollisimman nopeasti koulutusta vastaavaa työtä, mutta tulevaisuudessa olisi hienoa, jos pystyisi yhdistämään jalkapallotietämyksen ja johtamisen.

- Suomessa ja ulkomailla on nähnyt paljon erilaisia ihmisiä ja kulttuureja ja se on antanut paljon. Joukkueet ja organisaatiot ovat vähän samanlaisia ympäristöjä.

Okkonen pitää opiskeluja tärkeänä, sillä ne luovat akateemisen pohjan sille, mitä urheilu-uran aikana on tullut opittua elämästä.

- Urheilussa on paljon vuorovaikutusta ja tiimityöskentelyä ja urheilijan elämä on hyvin kokonaisvaltaista. Urheilijan on kuitenkin vaikea menestyä työmarkkinoilla ja siihen tarvitaan myös opiskelua ja työkokemusta. Nyt pääsen rauhassa keskittymään siihen puoleen.

Jalkapalloa Okkonen ei ole kuitenkaan täysin jättämässä. Erityisesti nuorten valmennus on lähellä sydäntä ja häntä tullaan näkemään jatkossa kentän laidalla.

- Toimin oman poikani joukkueen vastuuvalmentajana ja siinä hommassa on kiva jatkaa. Valmentaminen vaatii myös opiskelua, sillä vaikka oli hyvä pelaaja, niin se ei välttämättä tarkoita, että olisi myös hyvä valmentaja. Valmentaminen lasten ja nuorten kanssa kiinnostaa. Eikä sitä tiedä alkaisiko joskus myöhemmin kiinnostaa myös aikuisten valmentaminen. Tarkoitus olisi käydä huippupelaajille suunnattu UEFA B-tutkinto ja muita nuorille ja lapsille suunnattuja kursseja, kertoo Okkonen.

Antti Okkonen kuuluu myös Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallitukseen.