Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.4.2020

Juho Mäkelällä kaksoisrooli AC Oulussa: ”Jalkapalloura voi olla elämän korkeakoulu”

Oululaislähtöinen Juho Mäkelä (s.1983) on pelannut pitkän ja hienon uran jalkapalloilijana. Mäkelä palasi kaudeksi 2019 Ouluun pukien AC Oulun pelipaidan ylleen. 2-vuotinen pelaajasopimus kattaa myös kauden 2020.

Tällä kaudella Mäkelä uurastaa myös AC Oulun toimistolla.

– Aloitin AC Oulun kumppanuusjohtajana joulukuun alussa ja toimin seurassa siis kaudella 2020 tuplaroolissa, sillä kentän puolella mennään edelleen täysillä eteenpäin, Mäkelä kertoo.

Maalitykin ja kumppanuusjohtajan arki on hektistä, sillä myös perhe totta kai vie oman aikansa.

– Tuplarooli-arki alkoi täydellä höyryllä tammikuun alussa, kun joukkueharjoitukset käynnistyivät. Kova vauhti jatkui aina maaliskuun koronakriisiin alkuun asti, jolloin joukkueen toiminta keskeytettiin.

– Normiviikko sisälsi ammattimaisen harjoitusohjelman joukkueen kanssa, harjoitteluhan tapahtuu AC Oulussa aamulla ja/tai päivällä, ja muu aika menikin sitten kumppanuusjohtajan töiden ja perheen parissa, maalitykki kertoo.

Nyt kun kaikkien joukkueiden toiminta on tauolla, on arki muuttunut, mutta kiireet eivät helpota.

– Harjoittelu tapahtuu nyt yksin lenkkipoluilla, portaissa ja kotipunteilla, mutta hommat toimiston puolella ovat jatkuneet entistäkin kovemmalla sykkeellä, tai toki tässä tilanteessa etätoimiston puolella. Tilanne on AC Oululle, kuten kaikille, todella haastava.

– Siviilipuolella elämämme on tällä hetkellä todellista lockdown-arkea, sillä lapsemme ovat olleet jo yli kolme viikkoa kotona "kotitarhassa" ja vaimonikin tekee paljon etätöitä kotona. Poikkeukselliset ajat vaativat siis nyt poikkeuksellisia toimia niin perhe-elämässä, jalkapalloilijana kuin jalkapalloseuran toimistolla. Se mikä auttaa jaksamaan on se tosiasia, että olemme kaikki samassa veneessä, ja yhdessä selviämme myös tästä, Mäkelä korostaa.

Kumppanuusjohtajana Mäkelän työnkuvaan kuuluu nykyisten yhteistyökumppanuuksien kehittäminen sekä uusien hankkiminen.

– Käytännössä siis AC Oulu -perheen tiivistäminen ja laajentaminen entisestään, Mäkelä summaa.

Opinnot FIFPRO Online Academyssa

Mäkelä on uurastanut pelivuosiensa aikana myös koulunpenkillä. Hyökkääjä on valmistunut FIFPRO Online Academystä.

– Jo opiskeluaikoinani halusin auttaa seuroja, joissa pelasin. Tein opinnäytetyöni aiheista, jotka hyödyttäisivät heitä sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä. Valmistumisen jälkeen halusin aloittaa opiskeluilla hankkiman tiedon hyödyntämisen toden teolla työskentelemällä seuralle pelaamisen ohella. Tämän halusin tehdä nimenomaan synnyinkaupungissani Oulussa. Täällä olen saanut ensimmäiset oppini niin elämään kuin jalkapalloon.

– FIFPRO Onlinen Academyn Urheilujohtamisen Bachelor-tutkinto- sekä maisteritutkinto Madridin yliopistosta antavat minulle kuitenkin loistavan pohjan toimia millä tahansa alalla, sillä suurin osa tutkintojen sisällöistä käsitteli liiketalouden yleisiä lainalaisuuksia, Mäkelä kertoo.

Tällä hetkellä Mäkelä haluaa työskennellä jalkapallon parissa myös kentän ulkopuolella.

– Olen saanut jalkapallolta ja ennen kaikkea suomalaiselta jalkapalloperheeltä todella paljon ja tunnen, että haluan antaa suomalaisen jalkapallon käyttöön sen tiedon ja kokemuksen, minkä olen ammattilaisurani ja opiskelujeni aikana kerännyt. Tulevaisuudessa on mahdollista, että työura jatkuu myös urheilun ulkopuolella, sillä olen hyvin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Tällä hetkellä keskittymiseni on täysin AC Oulussa ja koronakriisi onkin osoittanut todeksi jälleen kerran sen, että urheiluseurat voivat olla myös suuria yhteiskunnallisia vaikuttajia, jotka voivat näyttää esimerkkiä muille.

Jalkapallourasta hyvä pohja

Mäkelä on urallaan pelannut Veikkausliigassa HJK:n, IFK Mariehamnin, SJK:n, VPS:n, HIFK:n ja PS Kemin riveissä sekä ulkomailla Skotlannin liigassa, Sveitsin liigassa ja Australian liigassa. Mäkelä on pelannut myös seitsemän A-maaottelua. Mäkelän mukaan jalkapalloura antaa myös hyvän pohjan tulevaisuuteen.

– Parhaimmillaan jalkapalloura voi olla elämän korkeakoulu, joka kantaa pitkälle uran jälkeisessä siviilityössäkin. Itse olen ollut etuoikeutettu, että olen saanut yli 16 vuotta pelata jalkapalloa ammatikseni ympäri Suomea ja neljässä eri maassa ulkomailla ja saanut tutustua erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin.

– Pelaajaura opettaa ennen kaikkea työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja kehittämään ihmissuhdetaitoja sekä käsittelemään ja kestämään painetta. Lisäksi jalkapalloura opettaa valtavasti kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä vahvistaa henkisesti, sillä urheilussa nousut ja laskut tulevat todella nopeasti ja ovat monesti myös todella jyrkkiä. Sanontahan kuuluu, "se mikä ei tapa, vahvistaa" - ja mielestäni pelaajaura antaa valtavan henkisen voimavaran siviilielämään.

Mäkelä kuitenkin myös korostaa pelaajan omaa vastuuta tiedon, taidon ja opin kartuttamisessa.

– Pelaajauralla on mahdollista oppia myös valtavasti johtajuudesta seuran johtohenkilöiltä valmentajasta toimitusjohtajaan ja saada johtajuudesta omakohtaista kokemusta toimimalla joukkueen kapteenina tai kapteenistossa. Näiden asioiden lisäksi pelaajan on myös mahdollista kartuttaa tietopankkia muilta seuran työntekijöiltä, kuten esimerkiksi lääkäreiltä, fysioilta tai mediavastaavilta, joilla on varmasti erityisosaamista ja mielenkiintoista tietoa, jota ei ehkä tunnista heti tarvitsevansa, mutta josta voi myöhemmin olla todella paljon hyötyä.

”Urheilu on työtä siinä missä muutkin ammatit”

Koronavirusepidemian myötä julkisuudessa on paljon tuotu esiin jalkapalloilijoiden ja muiden ammattiurheilijoiden heikkoa sosiaaliturvaa.

– Tästä on ollut puhetta pelaajien kesken vuosien varrella, mutta asia ei ole ollut esillä samalla tavalla julkisuudessa kuin nyt, kun koronakriisi on "pakottanut" monet seurat pelaajien lomautuksiin ja heittänyt pelaajat suoraan kylmään veteen. Tässä asiassa emme ole samassa veneessä muiden kanssa ja siksi moni jalkapalloilija tuntee tällä hetkellä olonsa todella turvattomaksi, Mäkelä pohtii.

Mäkelä myös korostaa, että asiaan on tultava muutos. Urheilijoiden on päästävä yleisen sosiaaliturvan piiriin.

– On mielestäni aivan käsittämätöntä, ettei ammattiurheilua lasketa vielä 2020-luvullakaan normaaliksi työksi, eivätkä pelaajat ole oikeutettuja esimerkiksi ansiosidonnaiseen tai samanlaiseen eläke-ja vakuutusturvaan kuin ns. normaalit työntekijät. Urheilu on työtä siinä missä muutkin ammatit, ja muun väittäminen on väljähtynyttä ajattelua ja häpeällistä urheilun aliarvostamista, Mäkelä toteaa.

Muutos on tapahduttava, Mäkelä painottaa:

– Ammattiurheilijat pitää yksinkertaisesti saada yleisen järjestelmän piiriin muuttamalla nykyisiä lakipykäliä tai säätämällä huippu-urheilulaki. Nykyinen hallitus on tilannut selvityksen Lauri Tarastilta huippu-urheilulain tarpeellisuudesta, mutta tilaus ei ilmeisesti käsittele sosioekonomisia asioita, joten se laki ei sellaisenaan ratkaisisi tätä ongelmaa.

– Kaikki huippu-urheilun ongelmat eivät tietystikään ratkea lakipykälillä, mutta huippu-urheilijoiden asemaa lakia muuttamalla voitaisiin merkittävästi parantaa. Urheilijoiden ja heitä edustavien järjestöjen, kuten JPY:n, on jatkettava väsymätöntä työtään tuulimyllyjä vastaan ja uskottava siihen, että urheilijoiden ääni kuuluu tulevaisuudessa niin voimakkaasti myös Arkadianmäellä, että ammattiurheilijoille lopulta turvataan lailla samat edut kuin muillekin työntekijöille.

AC Oulu näyttää esimerkkiä

AC Oulu on ollut paljon esillä medioissa viime viikkoina, sillä seura on pelaajien johdolla tehnyt erilaisia työtehtäviä, jotta pelaajat tai seura eivät jää taloudellisesti pulaan. AC Oulu pyörittää mm. kauppakassi-palvelua, pelaajia on käynyt maa- ja metsätaloustöissä sekä tehneet siirtoajoja. AC Oulu kehitti myös peruuntuneiden Suomen Cupin pelien tilalle Twitterissä Neljänsuora-peliin perustuvan kilpailun cup-joukkueille.

– Covid-19 on meille kaikille ihmisille yhteinen uhka, mutta kohtelee meitä kuitenkin epätasa-arvoisesti, niin taloudellisesti kuin terveydellisestikin. AC Oulu on myös tukalassa tilanteessa, mutta poikkeuksellisina aikoina tarvitaan poikkeuksellisia tekoja. Tällaisina aikoina on tärkeää pitää paitsi omista myös muista ihmisistä huolta ja urheiluseurana voimme näyttää esimerkkiä. Seuran koronakriisin aikaiset toimet ovat itse asiassa vain arvojemme ohjaamaa toimintaa: haluamme olla vastuullinen yhteiskunnallisesti, luotettava taloudellisesti, menestyvä urheilullisesti, avoin kaikille ja ylpeä seurasta.

– Pelaajat ovat sitoutuneet näihin arvoihin ja koska jalkapallo on tällä hetkellä toissijainen asia, olemme valmiita tekemään muita töitä koronakriisin aikana, jotta seura säästäisi palkkakuluissa ja selviäisi tämän poikkeuksellisen ajan yli. Kun uskomme itse arvoihimme ja teemme niiden mukaisia toimia, se kantaa meidät tämän ajan yli. Silloin voimme olla ylpeitä itsestämme, ja myös oululaiset voivat olla ylpeitä oman kaupungin seurastaan.

Ykkönen 2020

Vielä ei ole selvillä, milloin jalkapallosarjat jatkuvat Suomessa. Tämä päivä on kuitenkin edessä jossain vaiheessa. Mäkelällä on iso rooli kentän ulkopuolella, mutta myös kentällä AC Oulun maalitykkinä. Kokenut pelaaja odottaa pelien alkamista totta kai suurella innolla.

– Koronakriisin aikana Ykkösen kausi 2020 on tuntunut aika kaukaiselta ajatukselta, mutta uskon, että kun kausi päästään jossain vaiheessa potkaisemaan käyntiin, ovat kaikki pelaajat täynnä intoa ja iloa siitä, että saavat taas tehdä sitä, mitä rakastavat. Uskon myös, että myös katsomoissa ilo oman joukkueen näkemisestä tulee olemaan ylimmillään ja Suomessa tullaan näkemään todella hieno jalkapallokausi kaikilla sarjatasoilla.

– Oman joukkueen osalta uskon, että tämä aika tulee vahvistamaan joukkueen loistavaa yhteishenkeä entisestään ja toimii meille suurena voimavarana kauden aikana. Täten kaudella 2020 tullaan näkemään seuran pelillisten arvojen mukainen AC Oulu, joka on taisteleva yksilönä ja joukkueena, rohkea kaikissa tilanteissa ja seurastaan ylpeä joukkue. Ja sitä joukkuetta on muuten pirun vaikea voittaa, Mäkelä lupaa.