Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.2.2023

Kun jalkapalloura päättyy: Duarte Tammilehto

Viime syksynä tein ison päätöksen. Oma jalkapallourani päättyy. Se oli totta kai iso päätös. Aikaisempina vuosina se olisi ollut vielä vaikeampi päätös, sillä pelihalut olivat kovat eikä minulla ollut silloin mitään selkeää suuntaa futisuran jälkeiseen työelämään. 

Kun tein sopimuksen kaudelle 2022, olin varma, että kausi jää viimeiseksi urallani. Olin saanut tulevaisuuden suunnitelmat selvitettyä, ja tuntui siltä, että omat henkiset ja fyysiset rajat olivat tulleet täyteen futiksen osalta. Tuntui siltä, että olin antanut kaikkeni suomalaiselle futikselle.

Aloin muutama vuosi sitten kartoittamaan erilaisia uusia uravaihtoehtoja futiksen jälkeiseen elämään. Siinä tuli palloteltua kaikenlaista laidasta laitaan. Päällimmäisenä taisi olla silloin media-alan hommat, koska olin futisuran kautta päässyt tekemään paljon TV- ja radiohommia. Myös jalkapallovalmennus oli mielessä, koska futis on kuitenkin minulle niin rakas laji.

Sitten mukaan astui entinen pelikaverini Roni Porokara. Hän antoi mahdollisuuden ja päätin siihen tarttua. Roni kyseli, että olisiko minulla kiinnostusta tulla töihin hänen Kiinteistönvälitystoimistoon (Roof LKV). Roni painotti minulle, että ”tule kokeilemaan ja jos et diggaa, niin menet tekemään jotain muuta”.

Olin ollut jo pitkään enemmän tai vähemmän tekemisissä asuntojen kanssa, niin olihan minulla pieni haju näistä hommista. Päätin tarttua tilaisuuteen ja siellä tiellä tässä edelleen ollaan. 

Minua helpotti paljon se, että sain aloittaa futisuran aikana jo nämä hommat. Eli sain sellaisen hitaan ja rauhallisen siirtymän uuteen uraan. Olen nyt todella iloinen tästä päätöksestäni, ja nyt pistän 100 % kiinteistövälitystyöhön.

Tämä on tärkeä vinkki myös kaikille pelaajille. Futisuran jälkeistä elämää kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin! Jossain vaiheessa ura kuitenkin päättyy ja siinä putoaa helposti tyhjän päälle. Mieti, suunnittele, kokeile – erilaisia vaihtoehtoja on tärkeä olla olemassa liittyvät ne sitten opiskeluun tai työmaailmaan.

Varmasti kaikki, mitä tulen jatkossa tekemään uudella työurallani ja siviilissä, kumpuavat jalkapallon kautta saaduista opeista. Yksi tärkeimmistä opeista on ammattiurheilun kautta saatu tavoitteellisuus: Koko ajan pitää pystyä parantamaan, antamaan parastaan ja saavuttaa mahdollisimman hyvä lopputulos. Voisin kuvitella, että tätä piirrettä arvostetaan jokaisessa työpaikassa alalla kuin alalla.

Toinen tärkeä asia, jonka jalkapallosta saa omaan elämään, on ryhmässä työskentely. Pelaajana sitä on vuorovaikutuksessa koko ajan 30 ihmisen kanssa. Kaikilla on erilainen tausta ja lähtökohta, niin siinä oppii todella hyvin tulemaan toimeen ja työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja löytämään yhteisen sävelen parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttaakseen.

Ja totta kai on paljon muitakin asioita, kuten sitoutuneisuus, sosiaaliset taidot, hyvä työmoraali, luotettavuus, oppimiskyky sekä motivaatio. Urheilijoilla on myös yleensä halu menestyä ja kehittyä jatkuvasti myös kentän ulkopuolella. Näillä avuilla on hyvä ponnistaa muihinkin kuin jalkapalloilijan töihin.

Ja verkostot. Niitä on turha vähätellä. Kun jakaa pukukopin pelikaverin kanssa ja työskentelee saman tavoitteen eteen, syntyy siitä todella vahva side, joka kantaa varmasti koko loppuelämän. Toivottavasti myös kiinteistönvälittäjänä saan auttaa entisiä pelikavereita, vastustajia tai kannattajia. Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Moni kysyy minulta, että onko jo iskenyt ikävä futiskentälle. Minulla on edelleen se fiilis, että olen antanut kaikkesi fyysisesti ja henkisesti, joten mitään isoa kaipuuta sinne kentälle ei ole syntynyt. Futiksen upeimpia juttuja oli se voiton jälkeinen fiilis, mutta senkin saan kokea, toki vähän pienemässä mittakaavassa, silloin kun tulee kaupat tai joku muu työasia onnistuu hyvin.

Olen todella iloinen ja onnellinen uudesta urastani. Saan työskennellä samanhenkisten ihmisten kanssa, joiden kanssa fiilis on kuin futiskopissa.

Pidä huoli tulevaisuudestasi!

Duarte Tammilehto