Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
10.7.2024

Mika Palmgren mukana EM-kisoissa - Pitkä taival JPY:ssä päättymässä

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen lainopillinen neuvonantaja Mika Palmgren on tärkeässä roolissa Saksassa pelattavissa miesten EM-kisoissa välimiesoikeuden jäsenenä.


Mika Palmgren jättää JPY:n tämän vuoden lopussa.

Jalkapallon EM- ja MM-kisoihin nimitetään välimiesoikeuden jäsenet, jotka ratkaisevat kisojen aikana esiin tulevia oikeudellisia riita-asioita. Käytännössä Sveitsissä Lausannessa sijaitseva Court of Arbitration for Sport nimeää välimiesoikeuden jäsenet, MM-kisoihin ympäri maailmaa ja EM-kisoihin Euroopasta. 

Nimetyt jäsenet ovat sellaisia, joilla on asiantuntemusta ja kokemusta urheiluoikeudellisista asioista. Välimiesoikeuden päätökset ovat lopullisia ja ne ovat täytäntöönpantavissa lähes 200 maassa.

- Välimiesoikeus käsittelee kisojen aikana esiin tulevat oikeudelliset asiat. Välimiesoikeus ei käsittele lainkaan peliin tai tuomarin tuomioihin liittyviä asioita. Tavallisempia käsiteltäviä asioita voivat olla pelaajan edustusoikeuteen liittyvät asiat ja hänen oikeutensa edustaa tiettyä maata kisoissa, Palmgren kertoo.

Palmgren aikaisemmin toiminut välimiesoikeuden jäsenenä MM-kisoissa Etelä-Afrikassa (2010), Brasiliassa (2014) ja Venäjällä (2018) sekä EM-kisoissa Ukraina/Puolassa (2012) ja Ranskassa (2016).

Pitkä matka JPY:n mukana päättymässä

Palmgren on ollut mukana JPY:n toiminnassa vuodesta 1993 lähtien lainopillisena neuvonantajana.

- Urani pelaajayhdistyksessä alkoi siten, että annoin jalkapalloilijoiden työoikeudellista asemaa koskevan haastattelun tv:ssä YLE:lle ja seuraavana aamuna Petri Jakonen soitti pelaajayhdistyksestä ja tarjosi yhteistyötä, mihin mielelläni tartuin.

Nyt vuoden 2024 lopussa Palmgren astuu sivuun JPY:n toiminnasta.

- Täytän joulukuussa 60 vuotta ja olen aika tavalla vähentänyt aiempia työtehtäviä. Voisi sanoa, että aikansa kutakin, mutta minusta on tärkeää antaa tilaa nuoremmille. On hyvä, että pelaajayhdistyksen kaltaisessa yhdistyksessä nuoret saavat oman tilaisuutensa ja tuovat mukanaan uusia ja tuoreita näkemyksiä. Monesti olen todennut, että paras yhdistelmä ammattitaidosta on sellainen henkilö, jolla on jo ikääntyneen ihmisen mukanaan tuoma kokemus ja hieman nuoremman ihmisen into ja tarmo, Palmgren kertoo.

- Kun nyt jouluna 2024 lopetan pelaajayhdistyksessä, takana on 30 vuotta urheilun ja urheilijoiden lakiasioita. Olen aina tehnyt työtä Pelaajayhdistykselle oman siviilityön ohella, mutta siitä huolimatta tämä on ollut mielenkiintoinen matka.

30 vuoden aikana Palmgren on auttanut lukuisia pelaajia ja ollut tärkeässä roolissa pelaajien aseman parantumisessa sekä JPY:n kasvussa.

- Pelaajayhdistyksen kautta minulle on  syntynyt melko laaja kansainvälinen ystävä- , tuttava- ja lakimiesverkosto. Olen saanut FIFPRO:lta ja monilta kollegoilta arvokasta oppia ja asiantuntijanäkemystä sekä saanut osallistua erilaisiin konfrensseihin ja oikeudenkäynteihin ympäri maailman. Olen saanut osallistua lainsäädäntötyöhön ja ajanut monia urheiluoikeudellisia asioita Korkeimpiin oikeusasteisiin asti.

- Yhteistyö pelaajayhdistyksen toimijoiden kanssa on ollut aina mukavaa ja mutkatonta. Ehkä kuitenkin antoisin kokemus on ollut auttaa ja neuvoa jalkapallouraansa tekeviä nuoria, keskustella heidän kanssaan ja auttaa heitä heidän ratkaisuissaan tai oikeudellisissa ongelmissa. Minusta pelaajayhdistystoiminnassa on ollut pelkästään positiivia asioita eikä heti tule mieleen yhtään ikävää tapahtumaa, Palmgren päättää.