26.10.2018

Mikko Manninen tuplaroolissa JJK:ssa – Tavoitteet valmentamisen puolella

Mikko Manninen on päässyt tällä kaudella kokemaan kaksoisroolin haasteen, kun hän on toiminut JJK:ssa sekä sen avainpelaajana että päävalmentajana. Hän myöntää, ettei roolien sovitteleminen yhteen ole ollut aivan helppoa.

Jyväskylästä pamahti maaliskuussa pienoinen uutispommi, kun joukkueen päävalmentajana toiminut Juho Pasoja tarttui Ghanasta tulleeseen työtarjoukseen ja jätti joukkueen vain muutama viikko ennen Ykkösen kauden alkua. Vetovastuun joukkueesta ottivat Manninen sekä Janne Korhonen, jotka ovat jakaneet päävalmentajavastuun.

Kaksikko heitettiin heti uima-altaan syvään päähän, sillä kummallakaan ei ollut aiempaa päävalmentajakokemusta miesten joukkueista. Lähtökohdat kauteen olivat vaikeat.

- Ei siihen liikaa ehtinyt varautumaan, kun se tapahtui kolme viikkoa ennen sarjan alkua. Meillä oli kymmenen pelaajaa treeneissä ja piti tehdä aika nopeita päätöksiä siitä keitä pelaajia junnuista nostetaan mukaan. Ei siinä paljon pelin opetettuluun jäänyt aikaa. Se on tuntunut isolta haasteelta, mutta myös hyvin opettavaiselta, Manninen kertoo.

JJK:n kausi on ollut vaikea. Viime kauden päätteeksi joukkue putosi Veikkausliigasta ja nyt matka jatkuu Kakkoseen. Valmentajat saivat joukkueen käsiinsä tukalassa tilanteessa ja se on jättänyt jälkensä myös kauteen.

- Koko talvi treenattiin siten, ettemme päässeet isolla kokoonpanolla vetämään ja se näkyy vieläkin. Meillä ei ole jokaiselle pelipaikalle pelaajaa ja se on näkynyt. Siinä meillä oli iso miettimisen paikka, miten saamme pelipaikat täytettyä.

Valmentamisen ohella Manninen vipeltää edelleen tuttuun tyyliin myös pelikentän puolella. Hän on JJK:n kolmanneksi paras maalintekijä neljällä osumalla ja kantaa isoa vastuuta joukkueesta myös pelillisesti. Pelaajan ja valmentajan roolien pitäminen erossa on ollut kuitenkin ajoittain vaikeaa.

- Alkuun se oli aika haastavaa. Kentällä tuli mietittyä liikaa muita asioita kuin omaa pelaamista. Treenien sisälläkin tuli ajateltua vähän liikaa juttuja eikä keskittynyt vain siihen omaan asiaan. Loppukaudesta olen tottunut siihen jo paljon paremmin. Täytyy myöntää, että on ollut vaikea kentällä keskittyä vain siihen pelaamiseen ja omaan hommaan.

- Suunnittelupuoleen olen sitten tyytyväinen. Olemme päässeet vaihtamaan ajatuksia ja mielestäni olemme saaneet hyviä treenejä aikaiseksi. Koko ajan kaksoisrooliin tottuu paremmin ja se on mennyt helpommaksi.

JJK-kasvatti Manninen on luonut menestyksekkään uran Suomessa ensin Hakassa ja sitten TPS:ssa sekä JJK:ssa. A-maajoukkueessa Manninen on esiintynyt kertaalleen. 33-vuotias laituri kuitenkin vihjaa, että meneillään oleva kausi saattaa jäädä hänen viimeisekseen pelaajana.

- Minun ikäiselle pelaajalle Suomessa pelaaminen ei ole kovin tuottoisaa hommaa, ja vaikka nautin pelaamisesta ja voisin pelata vielä 40-vuotiaaksi, niin ajatukset kääntyvät koko ajan enemmän valmentamisen puoleen ja omat tavoitteeni ovat kääntyneet sinne. Kun sytyn jostain, niin haluan olla siinä paras ja sama pätee myös valmentamiseen.

JJK:lla on ollut historiansa aikana haasteita talouden puolella, mutta Mannisen mukaan ei ole uhkaa seuran kaatumisesta, vaikka taival jatkuu Kakkosessa.

- Minun tietojeni mukaan hommat jatkuvat entiseen malliin ja lähdemme hakemaan junioripohjan kautta sitten nousua.