Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
19.5.2025

Onni Tiihonen: Färsaarilta ja Romaniasta Veikkausliigaan

Onni Tiihonen on kokenut suomalaisittain eksoottisia jalkapallomaita. Välillä on myös tarvittu kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPRO:n apua palkkarästien perimisessä.


Onni Tiihonen (s.2000) pelasi Suomessa useamman kauden Gnistanissa Ykköstä ja Kakkosta. Kauden 2021 päätteeksi oli aika ottaa uusi askel peliuralle. Tiihonen siirtyi färsaarelaisen AB:n riveihin.

- Tuli fiilis, että nyt on hyvä aika kokeilla jotan uutta. Siinä hetkessä siirto Färsaarille tuntui hyvältä idealta, Tiihonen kertoo.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

- Ei ollut niin hyvää, mitä sen piti olla, Tiihonen sanoo.

- Joukkue oli noussut pääsarjaan. Siellä oli paljon ulkomaalaisia pelaajia. Heistä ei oikein pidetty huolta kunnolla ja monelle paikka ja maa oli aika iso kulttuurishokki. Moni ulkomaalaispelaajista oli tullut jalkapalloammattilaiseksi ja he joutuivat lopulta tekemään myös muita töitä, Gnistanin kasvatti muistelee.

Tiihonen pääsi Färsaarilla keskittymään jalkapalloon, mutta oli aika kääntää katseet taas muualle.

Seuraavaksi Romania

Färsaarilta Tiihonen palasi Suomeen, jossa siirtoikkuna oli kuitenkin mennyt juuri kiinni. Vaihtoehtoina oli siirtyä työelämään tai löytää jalkapalloammattilaisuus muualta.

- Yksi agentti tarjosi vaihtoehtoa siirtyä Romaniaan. Sinänsä se oli helppo päätös ja lähdin sinne avoimin mielin, Tiihonen kertoo.

Romania on suomalaispelaajille varsin harvinainen osoite. Tällä hetkellä Tommi Jyry pelaa Petrolul 52 -joukkueessa ja Pyry Soiri pelasi pari kautta sitten Universitatea Craiovassa.

- Olin Romaniassa yhteensä 2,5 kautta. Pelasin neljässä eri seurassa. Futis on siellä iso juttu ja tuntuu, että ihmiset hengittävät sitä, ja sitä myöden se on paljon intohimoisempaa kuin Suomessa, Tiihonen sanoo.

- Mutta muutenkin Romania on kyllä ihan erilainen paikka ja maa kuin Suomi. Siellä on jo paljon kulttuurillisia eroja, että miten käyttäydytään ja miten vaikka kohdellaan muita ihmisiä, pelaaja lisää.

Vastuuta Tiihonen sai varsin hyvin, mutta sitten alkoi kasaantua ongelmia palkanmaksun kanssa.

- Pisin aika, mitä olin ilman palkkaa, oli 2,5 kuukautta. Siinä kieltämättä iski pieni epätoivo välillä.

Yksi Tiihosen edustamista seuroista meni konkurssiin. Viimeisimmän seuran kanssa oli myös isoja haasteita ja hänelle jäi palkkoja rästiin Suomeen paluun jälkeen. Näissä tilanteissa pelaaja on usein ns. aseeton. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäsenillä on kuitenkin mahdollisuus saada lakiapua ja myös kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPRO:n tukea. 

- Sain vanhalta joukkuekaveriltani FIFPRO:n lakimiehen numeron. Sieltä sain apua, että tapaukseni vietiin FIFA DRC:n käsittelyyn. Nyt lopputalvesta sain sitten tämän ansiosta palkkani sieltä pois vihdoin. 

FIFA DRC

FIFA DRC (Dispute Resolution Chamber) on Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) alainen riidanratkaisuelin, joka käsittelee kansainvälisiä jalkapalloon liittyviä työsuhde- ja siirtokiistoja. Se koostuu tasapuolisesti pelaajien ja seurojen edustajista sekä riippumattomasta puheenjohtajasta. DRC:n tehtävänä on ratkaista muun muassa pelaajien ja seurojen väliset työsuhderiidat (erityisesti kansainvälisissä siirroissa) ja sopimusten purkamisesta johtuvat korvausvaatimukset.

DRC toimii puolueettomana välimiesoikeutena, ja sen päätöksillä on merkittävä rooli jalkapallon kansainvälisessä sopimusjuridiikassa. Päätöksiä julkaistaan säännöllisesti FIFA:n verkkosivuilla, ja ne toimivat tärkeinä ennakkotapauksina alan toimijoille. DRC kokoontuu säännöllisesti, ja se käsittelee vuosittain tuhansia tapauksia. FIFA pystyy asettamaan seuroille sanktioita, joten DRC:n päätökset ovat pelaajielle usein merkittäviä asian voittamisen suhteen. Niin myös Tiihosen tapauksessa.

FIFA kannustaa myös kansallisia jalkapalloliittoja perustamaan omia National Dispute Resolution Chamber (NDRC) -elimiä. Nämä kansalliset elimet käsittelevät paikallisia työsuhde- ja siirtokiistoja, ja ne toimivat FIFA:n ohjeistuksen mukaisesti.

- FIFA DRC käsittelee vain tapauksia, joissa on kansainvälinen aspekti mukana. Eli jos suomalaispelaaja pelaa ulkomailla tai ulkomaalaispelaaja Suomessa, JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio kertoo.

- JPY ja Palloliitto ovat keskustelleet kansallisen riidanratkaisuelimen NDRC:n perustamisesta. Se olisi tärkeä askel eteenpäin pelaajien oikeusturvan kehittämiseksi jalkapallossa ja futsalissa, Autio jatkaa.


Onni Tiihonen pelasi Romaniassa 2,5 vuotta. (Kuva: imago-images)

Takaisin Suomessa

Tiihonen palasi Färsaarilla ja Romaniassa pelattujen kausien jälkeen takaisin Suomeen viime syksynä. Uusi osoite löytyi Oulusta. Tiihonen pelaa nyt urallaan ensimmäistä kertaa Veikkausliigaa.

- Veikkausliiga on uusi kokemus minulle. On maistunut kieltämättä hyvältä ja kiva olla täällä AC Oulussa.

AC Oulun alkukausi on ollut tuloksellisesti hankala, sillä kahdekasta ensimmäisestä pelistä on kertynyt kolme pistettä.

- Vaikea alkukausi on ollut. Olemme kuitenin pärjänneet peleissä hyvin, mutta tulosta ei olla saatu. Kyllä tämä kääntyy vielä, siihen luotamme kaikki, Tiihonen painottaa.

Nyt Tiihosen fokus on AC Oulussa, mutta ikinä ei tiedä mihin jalkapallo pelaajan vie.

- Ei se ulkomaille siirtyminen ole sinänsä tavoitteena, mutta katsotaan mitä eteen tulee. Färsaaret ja Romania on nyt kuitenkin nähty, Tiihonen päättää.