7.11.2019

Pelaajan arkea: Anna Auvinen viihtyy Italiassa

Anna Auvinen, 32, on kaikilla mittareilla yksi kaikkien aikojen pelaajista Naisten Liigassa. Tänä kesänä Auvinen otti urallaan uuden askeleen, kun hän teki sopimuksen legendaarisen italialaisseura Interin kanssa.

Auvinen on kautta aikain eniten Naisten Liigan otteluita pelannut pelaaja ja nyt hän pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

– Talvella katselin jo vaihtoehtoja ja kesällä sitten uudestaan. Interiltä tuli tarjous, ja se oli sellainen joukkue ja mahdollisuus, jota etsin, Auvinen valottaa siirtymistään italialaisseuraan.

Vaikka Auvinen lukeutui Naisten Liigan parhaisiin pelaajiin vuosia, hänen lopullinen läpimurtonsa kansalliselle huipulle tuli vasta pari vuotta sitten, kun hän pääsi A-maajoukkueeseen. Hyökkäyspäästä toppariksi siirtyneelle Auviselle maajoukkuekutsu käänsi tietyllä tapaa uuden lehden uralla.

– Pari vuotta sitten, kun nousin mukaan maajoukkueeseen, minulle syttyi uudestaan kipinä ja halusin kokeilla mihin rahkeet riittävät. On ollut ihana saada heittäytyä täysillä pelaamiseen ja olen nauttinut siitä todella paljon.

Auvinen on nopeasti huomannut erot Naisten Liigan ja Seria A:n välillä.

– Kansainvälinen tempo on näkynyt ja tilanteet tulevat nopeammin ja sitä myöten päätöksiä on pystyttävä tekemään myös nopeammin. Pelaajat ovat taitavampia ja siten tulee joskus hieman yllättäviäkin ratkaisuja, joiden kanssa pitää olla valmiina.

– Harjoitukset eroavat suurestikin. Treenit ovat pitkiä ja harjoituskauden aikana meillä saattoi olla kahdet pitkät treenit päivässä. Nyt kauden alettua treenimäärät ovat vähentyneet, mutta siitä huolimatta harjoitukset ovat vähintään parituntisia. Jalkapallo täyttää aika hyvin päivät. Tästä täytyy nyt nauttia, kun saa tehdä sitä mitä on aina halunnut.

Italiassa, kuten muissa isoissa jalkapallomaissa, viime vuosina isot seurat ovat panostaneet entistä vahvemmin naisten jalkapalloon. FC Internazionalen naisten jaosto perustettiin viime vuonna ja se nousi viime kauden päätteeksi Serie A:han voitettuaan Serie B:n selvästi ainoana pistemenetyksenään yksi tasapeli.

– Sen näkee ja tuntee, että kyseessä on futishullu kansa. Inter herättää paljon kiinnostusta ja se on suuri seura. Tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla ja on hieno olla mukana seuran ensimmäisellä kaudella korkeimmalla sarjatasolla.

Inter ei ole kuitenkaan mikä tahansa nousijajoukkue. Auvisen lisäksi joukkueesta löytyy maajoukkuepelaajia Italiasta, Tshekistä, Ranskasta, Portugalista sekä Belgiasta.

– Joukkueessa on paljon uusia pelaajia ja taustatkin menivät uusiksi. Pelin loksahtaminen vaatii aikaa, mutta kaiken mennessä putkeen voimme pelata hyvän kauden.

Interissä ollaan vasta rakentamassa tulevaisuuden mahtiseuraa, mutta Auvinen uskoo joukkueen menestysmahdollisuuksiin jo tällä kaudella.

– Pystymme haastamaan mielestäni jokaisen joukkueen tässä sarjassa. Toivottavasti saisin mahdollisimman paljon peliaikaa. Tavoitteet on jatkaa avauksessa, mutta sitä ei ole mitenkään kiveen hakattu, vaan koko ajan pitää harjoituksissa näyttää olevansa sen paikan arvoinen, Auvinen korostaa.