27.7.2020

Pelaajan arkea: Jonas Britschgi teki paluun kentille

Kakkosessa pelaava GrIFK sai tutun vahvistuksen pelikentille, kun 37-vuotias Jonas Britschgi teki paluun tositoimiin.

37-vuotias Britschgi oli jo päättämässä uraansa viime kauden jälkeen. Veri veti kuitenkin takaisin kentille.

- Siinä oli puolin ja toisin kiinnostusta. Ja kun viime kaudesta jäi hyvä fiilis, niin mikä ettei, Britschgi kertoo.

- Lopullista päätöstä en ollut tehnyt lopettamisesta, mutta talvi oli sen verran sekava koronan ja perheenlisäyksen takia, että siinä piti tarkasti miettiä jatkosuunnitelmia, kokenut pelaaja lisää.

Britschgi on pelannut ”Granissa” kaudesta 2014 eteenpäin. Kaudeksi 2019 hän siirtyi Kolmosessa silloin pelanneen PK-35:n riveihin pelaaja-valmentajaksi. Samassa roolissa hän oli toiminut jo useamman vuoden GrIFK:ssa.

- Granin kausi 2019 alkoi heikosti ja PK oli taas nousemassa Kakkoseen. Silloin koin, että minua tarvitaan enemmän Granissa. Ja loppukausi meni sitten valmentajana ja pelaajana. Kurssi kääntyi hyvin ja säilytimme sarjapaikan. Siitä jäi tietysti hyvä fiilis, joka tuki tätä tämän kauden paluuta kentille.

Myös kausi 2020 alkoi heikosti GrIFK:n osalta. Kolmannen pelin jälkeen Britschgi palasi joukkueeseen. Ja nyt pelkästään pelaajana.

- Pelaajat tuossa totesivat, että ”one more half year”, kun heille ilmoitettiin, että tulen taas pelaamaan, Britschgi naureskelee.

Nyt tavoitteena on auttaa joukkuetta säilyttämään sarjapaikka. Britschgi myöntää, että tulevaisuudessa valmentaminen kiinnostaa häntä paljon.

- Kyllä se kiinnostaa. Ja nimenomaan niin, että kun siihen ryhtyy, niin sitten kaikki peliin.

Huippupelaajien UEFA B-kurssin suorittanut Britschgi on siviiliammatiltaan opettaja. Hän opettaa Kauniaisissa nelosluokkaa sekä liikuntaa.

- Totta kai ammatillinen osaaminen tukee varmasti myös valmentamista.

- Mutta nyt keskitytään vain pelaamiseen. Mitään isoja vaivoja ei ole, joten pystyn pelaamaan hyvin. Tässä iässä kyllä huomaa, että peleistä palautuminen vie paljon aikaa. Kyllä se palautuminen vie aina muutaman päivän.

Britschgi arkeen kuuluu opettajan työn ja pelaamisen lisäksi myös kaksi lasta, joista nuorempi syntyi tämän vuoden helmikuussa.

- Kyllä se pelaaminen antaa paljon. Siitä saa hyvää energiaa arkeen. Ja toki kesät ovat hyvää aikaa, kun olen töistä lomalla. Mutta pakko se on myöntää, että arki on aika hektistä. 

Britschgi pelasi ensimmäinen miesten pelinsä kaudella 2000 Kerkkoon Urheilijoiden riveissä Kakkosessa. Veikkausliigassa Britschgi on pelannut IFK Mariehamnissa ja VPS:ssa. Muita seuroja matkan varrella ovat olleet HIK, Kiffen, Honka, VIFK, Kiisto, HIFK, PK-35 ja viime vuodet siis GriFK.

20 vuoteen mahtuu paljon. Matka pelaajana kuitenkin jatkuu edelleen.

- Kyllä futis on muuttunut paljon 20 vuoden aikana. Isossa kuvassa voisi sanoa, että varsinkin taktisesti se on kehittynyt tosi paljon. Silloin ennen riitti hyvät pelaajat ja kova tsemppi, mutta nyt se ei enää riitä. Tämä muutos näkyy myös Kakkosessa. Joukkueilla on pääasiassa nyt selkeät pelitavat ja valmistautuminen peleihin on valmentajien johdolla paljon parempaa, Britschgi linjaa.


Britschgi pelasi VPS:ssa kaudet 2005 ja 2006. (Juha Tamminen)