JPY:n hallituksen jäsen Rasmus Schüller yhdistää jalkapalloammattilaisuuden ja oikeustieteen opinnot.
Espoolaislähtöinen Rasmus Schüller pelasi ensimmäiset pelinsä Veikkausliigassa kaudella 2009 FC Hongan riveissä. Ammattilaisuransa aikana Schüller on pelannut Suomessa myös HJK:ssa sekä ulkomailla USA:ssa Minnesotassa ja Ruotsissa Häckenissä ja Djurgårdenissa, jossa hän pelaa nyt kolmatta kauttaan.
Rasmus Schüller on kuulunut pitkään myös Suomen A-maajoukkueen runkopelaajistoon.
32-vuotias Schüller peliuransa aikana panostanut myös opiskeluun. Hän aloitti opinnot oikeustieteellisessä vuonna 2015.
- Valmistuin 2022 oikeustieteen kandiksi. Eli 7,5 vuotta siihen meni. Jalkapallon ja opiskelun yhdistämisessä on hankalinta se, että isossa osassa kursseissa on läsnäolopakko. Se tietysti hidastaa hieman omaa opiskelutahtiani.
Ennen oikeustieteen opintoja Schüller opiskeli pari vuotta yliopistossa sosiaalipsykologia. Ala kuitenkin vaihtui.
- Se on hyvä vinkki kaikille, että kokeilemalla selviää. Harva heti tietää, että mikä on se oma ala.
Opiskelun ja jalkapalloammattilaisuuden yhdistäminen on sujunut pääosin hyvin.
- Jalkapalloammattilaisena aikaahan yleensä on opiskeluun. Ongelmaksi muodostuu se, että yliopiston läsnäoloa vaativat kurssit ovat yleensä samanaikaisesti seurajoukkueharjoitusten kanssa.
- Koronavuonna kaikki opinnot tehtiin etänä, jolloin käytännössä suoritin koko kandini. On siis mahdollista suorittaa opinnot etänä. Yliopiston ja tiedekunnan linjaus on kuitenkin se, että tämä ei käy. Ymmärrän tämän yhdenvertaisuusnäkökulmasta, että ammattilaisurheilijoille ei haluta tehdä poikkeuksia. Mutta se, että sain kandini suoritettua peliuran aikana, oli mahdollista koronapandemian takia. Toivon tulevien urheilijoiden ja opiskelijoiden puolesta, että ammattilaisurheilun ja opiskelun yhdistämistä helpotetaan konkreettisesti Helsingin yliopiston taholta.
Kanditutkinnon jälkeen Schüller opiskeli vuoden espanjalaisessa business-koulussa urheilujuridiikkaa.
- Se on tietysti sellainen ala, joka kiinnostaa. Kirjoitin myös oman kandini urheiluoikeudesta. Aika luontaisesti olen sille polulle päätynyt. Se herättää kiinnostusta ja kysymyksiä ja on toki lähellä omaa arkeani myös koko ajan.
Tällä hetkellä Schüller jatkaa opintojaan oikeustieteen maisteriksi.
Schüller on toiminut Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsenenä vuodesta 2020 lähtien.
- Eniten minua kiinnostaa se ammattiurheilijan asema Suomessa. Olin tullut silloin juuri Yhdysvalloista takaisin Suomeen ja yhteiskunnan arvostuksessa oli valtava ero esimerkiksi Suomen ja juuri Yhdysvaltojen välillä.
- Kun Suomessa kertoo, että on jalkapalloilija, niin vastaus on yleensä: ”Mitäs muuta teet?”. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaanotto oli enemmänkin: ”Wau, onpa upea ammatti!”. Tämä kiteyttää suomalaisen urheilun hyvässä ja pahassa. Samanaikaisesti on arvokasta, ettei Suomessa glorifioida urheilijoita kuten Yhdysvalloissa ja että valmistautuu peliuran jälkeiseen elämään, mutta luulen että vielä isompi arvostus urheilua ja urheilijoita kohtaan Suomessa tekisi hyvää koko kansalle. Urheilu on hyvinvointia.
Urheilijoiden asema Suomessa on herättänyt paljon keskustelua. Huippu-urheilijoiden sosioekonominen asema ei ole yhdenvertainen muihin ammatteihin verrattuna.
- Kun vertaa Suomea ja Ruotsia, kerryttämäni eläke ja sosiaaliturva ovat Ruotsissa huomattavasti paremmat kuin Suomessa, vaikka ansioni olisivat molemmissa maissa samat. Suomessa urheilua ei edelleen oikein tunnisteta ammatiksi, joka näkyy sitten urheilijan asemassa yhteiskunnassa eri tavoilla.
- Tässä on paljon tekemistä ja toivottavasti voimme yhdessä parantaa urheilijan ja urheilun asemaa Suomessa, Schüller painottaa.