29.5.2018

Riikka Ketoja löytänyt hyvän yhtälön pelaamisen ja töiden välille

TPS:n Riikka Ketoja toimii pelaamisen ohella seurassa myös iltapäiväkerhossa töissä. Ketoja on pystynyt järkevästi yhdistämään sekä työn että täysipainoisen jalkapallon pelaamisen.

TPS nousi Naisten Liigan kärkipäähän kahtena edelliskautena. Vuonna 2016 joukkue juhli kauden päätteeksi hopeamitaleita ja viime kaudella pronssimitalit lipesivät käsistä kauden viime hetkillä. Tähän kauteen lähdettäessä joukkue koki suuria muutoksia, kun pelaajapuolella oli runsaasti lähtijöitä. Myös valmennuspuolella tapahtui, kun joukkuetta menestyksekkäästi valmentaneet Sami Haltia ja Pasi Läppinen jättivät paikkansa kauden jälkeen ja uudeksi päävalmentajaksi nimettiin Tomi Ruuhikorpi. Hänen aikakautensa joukkueen peräsimessä kesti vain muutaman kuukauden ennen kuin hän sai lähteä. TPS nimesi vain reilu viikko ennen kauden alkua päävalmentajakolmikon johon kuuluvat Timo Saari, Joonas Laurikainen ja Juha Reini.

Ketojan mukaan pelaajien ei auttanut muuta kuin keskittyä oleelliseen ympärillä olleen hälinän keskellä.

– Kovasti siinä kaikki yrittivät keskittyä omaan tekemiseen ja siihen, että teki itse asiat mahdollisimman hyvin eikä antanut ulkopuolisten asioiden vaikuttaa. Kaikkien piti vain ottaa enemmän vastuuta itse, Ketoja kertoo.

Valmentajan vaihtaminen ennen kauden alkua on varsin riskialtis ja radikaali ratkaisu. Ketojan mukaan se oli kuitenkin tarpeellinen.

– Kyllä se silloin siltä tuntui siinä vaiheessa. Nyt on nokka ylöspäin ja uudet valmentajat ovat tuoneet mukanaan tekemisen meiningin.

Valmistautuminen kauteen ei ole luonnollisestikaan parasta mahdollista, kun valmentaja vaihtuu viime metreillä. Ketojan mukaan pelaajien taidot eivät ole kuitenkaan ole lähde päävalmentajan mukana.

– Se riippuu siitä miten sen antaa vaikuttaa. Ei se pelaajien taitotaso katoa talven aikana mihinkään. Ei valmentaja hetkessä taio pelaajista parempia. Nyt joukkueessa on avoimempi ilmapiiri ja pelaamme yhteen, Ketoja kertoo.

Talven värikkäistä vaiheista huolimatta TPS aloitti kauden varsin hyvin. Joukkueella on tällä hetkellä yhdeksästä ottelusta yhdeksän pistettä, mutta tiukat ottelut kärkijoukkueisiin lukeutuvia HJK:ta ja PK-35 Vantaata vastaan osoittavat joukkueen potentiaalin.

– Sanotaan näin, että hitaasti hyvää tulee. Peli paranee koko ajan enemmän ja enemmän. Emme pelanneet uusien valmentajien kanssa yhtään harjoitusottelua, joten meidän on pitänyt kehittää peliämme sarjaotteluissa. Taso heittelee vielä, mutta kun se vakiintuu, niin tulostakin tulee, Ketoja toteaa luottavaisena.

Pelaamisen ohella Ketoja on töissä TPS:n iltapäiväkerhossa arkisin kello 12-16. Työ täydentää hyvin Ketojan arkea.

– Siinä ehtii aamutreenit ennen töitä ja sitten iltatreenit töiden jälkeen. Työ on aika vapaata eikä se ole liian kuormittavaa, kun päivät eivät ole pitkiä. Kun tämä on TPS:n järjestämä, niin yhteistyö toimii hyvin.

Ketojalle puolipäivätyö toimii täydellisenä vastapainona pelaamiselle.

– Levollekin löytyy kyllä aikaa. Jos opiskelisi tai kävisi töissä täysipäiväisesti, niin se voisi olla haasteellisempaa. Tämä on paras mahdollinen yhtälö, kun pystyn käymään puolipäivätöissä ja samalla panostamaan jalkapalloon täysipäiväisesti, kiittelee Ketoja.