30.5.2019

SalPan Iku Leino: "Työ ja pelaaminen tukevat hyvin toisiaan"

Viime kaudella 200 ottelua Kakkosessa täyteen saanut SalPan Iku Leino on ollut kaupunki- ja seurauskollinen. Hänellä on menossa jo 10. peräkkäinen kausi salolaisjoukkueen riveissä.

Leino on pelannut koko uransa kotikonnuillaan Salossa. Tilillä on yli 200 Kakkosen ottelua SalPassa ja lisäksi hän on pelannut myös Salon Wilppaassa. Liikunnanopettajana toimiva 33-vuotias Leino on pystynyt Salossa yhdistämään pelaamisen sekä työt jouhevasti.

– Suurin syy miksi olen pelannut koko urani Salossa on varmasti se, että tämä on minun kotipaikkani ja joukkueessa on aina ollut mukava sekä hyvä olla. Pelaamisen ja töiden yhdistäminen on toiminut täällä hyvin ja täällä on ollut helppo olla.

Leino on SalPan kasvatti, mutta futispelit katkesivat joksikin aikaa armeijan ja opiskeluiden takia. Veri veti kuitenkin takaisin viheriöille ja hän pelaa nyt kymmenettä peräkkäistä kauttaan SalPan edustuksessa.

– Oikeastaan intin aikana lopetin futiksen, mutta jatkoin lätkää vielä. Menin vähän kauemmas inttiin, joten olin sen vuoden pelaamatta kokonaan. Sen jälkeen menin opiskelemaan ja muut asiat kiinnostivat silloin hieman enemmän. Kesäisin palasin kuitenkin aina Saloon ja aluksi pelasin SalPan kakkosjoukkueessa Vitosta, sitten seuraavaksi Wilppaassa Kolmosta ja lopulta SalPassa Kakkosessa. Opiskeluaikoina joutui lintsaamaan talvikauden treeneistä, mutta koulu loppui huhtikuun alussa ja pääsin sitten hyvin kesällä mukaan.

Pelaaminen ja työt

Harva pelaaja pelaa vuosikymmenen Kakkosessa. Sarjaa joko käytetään astinlautana ylöspäin tai vastaavasti välipysäkkinä alasarjoihin uran ehtoopuolella. Leino on ollut kuitenkin tyytyväinen pysyessään aloillaan.

– Kakkonen on ollut minulle hyvä sarjataso. Jos olisin lähtenyt korkeammalle tai muualle, niin sitten muut kuviot olisivat vaikeutuneet. En tiedä olisiko ollut edes rahkeita. Joskus on tullut joitain kyselyitä, mutten ole niitä vakavasti harkinnut. Jos pelaisi Ykköstä, niin siinä ei ihan hirveästi töitä tehtäisi samaan aikaan, muistuttaa Leino.

Leino on pystynyt yhdistämään liikunnanopettajan työt ja pelaamisen kätevästi.

– Ei ole tarvinnut tehdä vuorotöitä, niin yhdistäminen on käynyt aika helposti. Päivät loppuvat aika aikaisin ja meillä on neljä tapahtumaa viikossa, joten siinä jää aikaa perheellekin. Jos alkaisi tuntua kuormitukselta, niin en silloin enää pelaisikaan. Vielä tällä hetkellä menen innoissani treeneihin ja peleihin ja se on se homma mistä pidän. Kentällä juostessa unohtuvat aina muut asiat.

Liikunnallinen työ pitää huolen myös siitä, että Leino on hyvässä kunnossa.

– Siinä pysyy aktiivisena ja liikkeessä, kun ei ole mitään toimistotyötä. Välillä työ on fyysisesti rankkaa, mutta kunto ei pääse hyytymään, kun on tietty pohja valmiina. Työ ja pelaaminen tukevat hyvin toisiaan.

Kärkisijat tavoitteena

SalPa on pelannut Ykkösessä viimeksi kaudella 2001, mutta vuodesta 2002 lähtien sarjataso on ollut Kakkonen. Se on samalla pisimpään yhtäjaksoisesti Kakkosessa pelannut joukkue. Viimeisen parin vuoden aikana Salossa on alettu haikailla kohti Ykköstä. Kaudella 2017 lohkon ykköspaikka jäi kahden pisteen päähän ja nousuhaaveet kariutuivat vasta kauden viimeisessä pelissä. Viime vuonna se sijoittui lohkossa toiseksi kolme pistettä MuSan perässä.

Täksi kaudeksi Kakkosen pelijärjestelmää on rukattu hieman uudeksi, kun kaksinkertaisen sarjan jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat keskinäisen nousukarsintasarjan, jonka voittaja nousee Ykköseen.

– SalPa oli pitkään 2010-luvulla siinä keskikastissa eikä ollut hirveästi kiinnostusta lähteä tavoittelemaan ylemmäs. Nyt kahtena viime kautena on ollut enemmän halua nousta ylöspäin ja olemme olleet kärkisijoilla. Eli hinkua on nousta.

SalPa on alkukauden perusteella jälleen yksi nousijakandidaatti täksi kaudeksi.

– Joukkue on vähän vaihtunut viime kaudesta, mutta olimme viime vuonna toisia eikä ole mitään syytä havitella mitään alempia. Aluksi top4-paikka ja siitä sitten jatkopeleihin, Leino naulaa salolaisten tavoitteet.