Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.8.2022

Ohjeita pelaajille edustajien ja agenttien suhteen

Pelaajan kannattaa tarkasti miettiä, tarvitseeko hän edustajaa sopimus- ja siirtoneuvotteluissa. Myös edustajan taustat on syytä tutkia huolellisesti.

Moni jalkapalloilija käyttää apunaan edustajaa (pelaaja-agenttia) sopimus- ja siirtoneuvotteluissa sekä uuden joukkueen etsimisessä. Pelaajan kannattaa kuitenkin tarkasti miettiä, että tarvitseeko hän omaa edustajaa. Myös edustajan taustat on hyvä tutkia tarkasti ennen edustajasopimuksen tekemisestä.

Hyvät ja oikeilla motiiveilla toimivat agentit ja edustajat ovat pelaajille varmasti hyödyllisiä ja heistä on suuri apu muun muassa sopimus- ja siirtoneuvotteluissa.

Edustajan rooli

Suomen palloliiton edustajamääräykset tulivat voimaan 1.7.2015. Pelaajan edustajaksi voi ryhtyä luonnollinen henkilö eli ihminen tai oikeushenkilö eli yhtiö. Heidän maineensa on oltava moitteeton mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö tai yksilö ei voi olla konkurssissa tai yleensäkin kelvoton tekemään sopimuksia.

Todennäköisesti myös sellaiset henkilöt, jotka on tuomittu vakavista talous- tai henkirikoksista tai dopingrikoksista eivät kelpaa edustajiksi. Edustajaksi eivät kelpaa myöskään sellaiset henkilöt, jotka ovat sopimussuhteessa liigaan, liittoon, maanosaliittoon kuten UEFAn tai FIFAn ja siitä toimesta ja edustajan toimesta voisi seurata eturistiriitoja.

Edustajatoiminnasta kyse on silloin, kun edustaja tarjoaa palveluita, jonka tarkoituksena solmia sopimus pelaajan ja seuran välillä. Samoin on tilanne, jos kyse on siirtosopimusten tekemisestä. Pelaajalla ja seuralla on aina oikeus käyttää edustajaa. Olennaista on, että joka kerta kun edustajasopimus on tehty, edustajan täytyy rekisteröidä sopimus asianosaisen maan liittoon. Suomessa Palloliitto rekisteröi edustajat ja rekisteröitymisen yhteydessä edustajat sitoutuvat noudattamaan edustajamääräyksiä. Juridisesti tämä on tärkeää, koska muutoin edustajaa sitoo lähtökohtaisesti vain pelaajan ja seuran välinen sopimus, joka voi pelaajan puolelta olla täysin yksipuolinen. Rekisteröimisen jälkeen edustajaa sitovat myös palloliiton edustajasäännöt. Jos aiot käyttää edustajan palveluita, tee sopimus aina kirjallisesti. Jos pelaaja tekee sopimuksen alle 18-vuotiaana, tulee hänen lakimääräinen holhoojansa, jolla tarkoitetaan yleensä vanhempia, allekirjoittaa sopimus, jotta se tulee voimaan.

Huomioitavia asioita

- Selvitä vastapuolen taustat
- Mitä pelaajasiirtoja edustaja on tehnyt?
- Onko edustaja siirtänyt suomalaisia tai skandinaavisia pelaajia aiemmin?
- Toimiiko edustaja alueellisesti (esim. vain Pohjois-Italiassa) ja mitä yhteistyökumppaneita hänellä on eri maissa?
- Toimiiko edustaja pääsääntöisesti vain tiettyihin seuroihin nähden. Eli kumpaa tahoa, uutta seuraa vai sinua, hän viime kädessä käytännössä edustaa?
- Millä tavoin edustaja ymmärtää sinun pelipaikan vaatimukset ja millä tavoin hän ymmärtää sinun vahvuudet ja heikkoudet pelaajana ja miten edustaja näkee sinun urasi kehityspolun?
- Jos edustaja edustaa tai on edustanut jotakin suomalaisia tai skandinaavisia pelaajia, soita heille ja kysy, miten homma on toiminut.
- Selvitä itsellesi, miksi tarvitset edustajaa ja mitä toivot edustajan tekevän.
- Sinun on syytä muistaa, että edustaja toimii ensisijaisesti liiketaloudellisista lähtökohdista.
- Ennen sopimuksen allekirjoittamista on syytä selvittää, onko edustaja yhteistyökykyinen, sillä pelaajasiirrot ovat usein monien tahojen (luovuttava seura, vastaanottava seura, pelaaja ja kaikkien em. edustajat) yhteistyön summa.

Taustojen selvitys

Koska jalkapallomaailmassa liikuu paljon rahaa, on edustajan taustat syytä tutkia aina huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Kansainvälinen Pelaajayhdistys FIFPRO on useamman kerran varoittanut ns. vale-agenteista, jotka yrittävät huijata pelaajilta rahaa:
Fake agent warning: Rotceh Master Agency
Warning: fake agents are cheating players
Fake agents are scamming players by impersonating real agents

FIFPRO on laatinut pelaajille listan asioista, joiden on syytä herättää ainakin epäilyksiä edustajan taustoista.

1. Rahan vaatiminen etukäteen
Älä ikinä maksa edustajalle etukäteen rahaa tai mitään palkkiota. Jos joku seura haluaa sinut, yleensä seura maksaa kaikki kulut. Epäilyksiä pitäisi myös herättää, jos edustaja pyytää maksua jonkun rahansiirtopalvelun kautta.

2: Ei kirjallista sopimusta
Tee aina kirjallinen sopimus. Ja kun saat sopimusehdotuksen, lue se huolellisesti läpi ja pyydä esimerkiksi Jalkapallon Pelaajayhdistykseltä neuvoja.

3. Ei henkilökohtaista yhteyttä
Oikein motiivein toimiva edustaja haluaa tutustua sinuun hyvin ja tavata henkilökohtaisesti. 

4. Sosiaalisen median viestit
Sosiaalinen mediaan on helppo tehdä väärennettyjä tilejä. Seurat myöskään harvoin lähestyvät sinua vain sosiaalisen median kautta.

5. Epäilyttävät kirjepohjat
Väärin motivein toimivat edustajat saattavat käyttää omissa kirjepohjissaan FIFA:n, UEFA:n tai isojen seurojen logoja, jolla he pyrkivät saamaan uskottavuutta lisää.

6. Huippuseurojen tarjoukset
On varsin epärealistista, että huippuseurat tarjoavat sopimusta tai tryout-kutsua pelaajille, jotka eivät ole ammattilaisena vielä pelanneet. Jos saat tarjouksen, joka näyttää liian hyvältä ollakseen totta, ota yhteys seuraan ja tarkista asia heiltä.

7. Negatiiviset kokemukset
Jos tuntematon edustaja lähestyy sinua, tutki hänen sosiaalisesta mediasta, onko häneen kohdistunut negativiisia kokemuksia.

8: Selfiet tähtien kanssa
Väärin motivein toimivat edustajat saattavat lisätä some-tileilleen selfie-kuvia kuuluisien jalkapalloihmisten kanssa, jolla he hakevat lisää uskottavuutta. Muista, että selfie-kuvia voi ottaa kuka vain.