Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
17.5.2021

Tinja-Riikka Korpela: "Minulle oli kunnia-asia"

Suomen A-maajoukkueen ja englantilaisen Evertonin maalivahti Tinja-Riikka Korpela nimettiin vuosikokouksessa Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallitukseen.

JPY:n hallituksessa tapahtui vuosikokouksessa muutoksia. Uutena puheenjohtajana aloitti Dani Hatakka ja uusina jäseninä hallitukseen liittyivät Tinja-Riikka Korpela ja Jesse Joronen.

- Todella hyvillä fiiliksillä tästä. Minulle oli kunnia-asia, kun pyydettiin mukaan JPY:n hallitukseen. Minua kiinnostaa todella paljon nimenomaan suomalainen jalkapallo. Ja jos pystyn omalla kokemuksellani auttamaan, niin mahtavaa, Korpela kertoo.

Korpelalle Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminta on hyvinkin tuttua.

- Olen ylpeänä seurannut JPY:n toimintaa. JPY on saanut aikaiseksi paljon asioita ja ottanut näkyvästi kantaa tärkeisiin asioihin. Tuntuu siltä, että myös Suomessa pelaajat ovat viime vuosina ymmärtäneet JPY:n tärkeyden ja merkityksen. 

Korpela on pelannut omalla urallaan Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Saksassa ja nyt siis Englannissa.

- Ruotsissa oma joukkueeni (Tyresö) meni konkurssiin, jolloin sain paljon apua JPY:ltä. Vaikka olen pelannut ulkomailla, on JPY:stä saanut aina tukea ja neuvoja omalla äidinkielellä. Täällä Englannissa Pelaajayhdistys on iso ja vahva organisaatio ja toivottavasti pystyn täältä tuomaan myös Suomeen asioita, Korpela kertoo.

JPY:n hallitustyöskentelyä Korpela odottaa suurella mielenkiinnolla. Hän nostaa esiin kaksi tärkeää asiaa, joihin on pystyttävä vaikuttamaan myös tulevaisuudessa.

- Tasa-arvo jalkapallossa. JPY on vienyt sitä paljon eteenpäin, mutta siinä on vielä paljon tekemistä. Toinen tärkeä asia on sitten strategian tärkeä osa ”ammattina jalkapallo”, eli jalkapalloilijoiden ja ylipäänsä urheilijoiden on saatava normaalin työntekijän edut omaan ammattiinsa, Korpela linjaa.

Katseet kesässä 2022

Everton sijoittui tällä kaudella Englannin Superliigassa viidenneksi. Kausi päättyy torstaina, jolloin Everton kohtaa FA Cupin pelissä Chelsean.

- Korona on sekoittanut täälläkin niin, että cupin pelit jatkuvat sitten ensi kaudella. Mutta kiva haaste päästä pelaamaan Chelseaa vastaan, joka juuri pelasi Mestarien Liigan finaalissa.

Korpela on pelannut Suomen A-maajoukkueessa 98 ottelua. Ensimmäisen pelinsä A-maajoukkueessa oululaislähtöinen maalivahti pelasi vuonna 2007. 

Helmarit selvitti tiensä upeasti EM-kisoihin, jotka korona siirsi kesään 2022.

- Näitä kisoja odotan tosi paljon. Vuosi menee varmasti nopeasti. Nyt pitää vaan jatkaa tätä työtä, jota olemme tehneet. Hienoa, että myös Huuhkajat ja futsalmaajoukkue pääsivät kisoihin mukaan. Tuntuu, että olemme nyt samaa perhettä ja maajoukkueet saavat voimaa toisistaan.

Kotimaan sarja kehittynyt

Naisten jalkapallo kehittyy huimaa vauhtia maailmalla. Korpelan mukaan Helmarien kisapaikka oli tärkeä asia suomalaiselle jalkapallolle.

- Kaikki maajoukkueen pelaajat ovat ponnistaneet eteenpäin Suomesta ja Kansallisesta Liigasta (entinen Naisten Liiga). Suomessa seuroissa tehdään tärkeää työtä, että pelaajia kasvatetaan huippusarjoihin. Kisapaikka oli tosi tärkeä asia, koska se osoittaa, että olemme mukana tässä kehityksessä.

Korpela pelasi Suomessa viimeksi 2009, jolloin hän edusti FC Honkaa.

- Seuraan paljon Kansallista Liigaa. Sarja on kehittynyt paljon ja brändiuudistus on toiminut hyvin. Myös näkyvyys on lisääntynyt mukavasti. Tosi mielenkiinnolla seuraan pelejä. Tiedä vaikka jos joskus vielä Suomessa itsekin pelaan, Korpela pohtii.

- On tärkeää, että seuroja ja sarjaa pystytään kehittämään vielä lisää. Se on tietenkin resurssikysymys, mutta on paljon pieniä asioita arjessa, joiden avulla pystytään parantamaan pelaajien arkea.

Uran jälkeen?

35-vuotias Korpela keskittyy nyt siihen, että peliura jatkuisi vielä useamman vuoden.

- Toki tiedostan, että enemmän pelejä on takana kuin edessä. Mutta toivottavasti ura jatkuu vielä pitkään.

Korpela on suorittanut UEFA B -valmentajatutkinnon.

- Valmentaminen kiinnostaa minua, ja varsinkin maalivahtivalmennus. Haluan antaa vielä uran jälkeen jalkapallolle takaisin, Korpela päättää.

Tinja-Riikka Korpela (5.5.1986)
Juniorivuodet: OLS        
2005 SC Raisio        
2006–2009 FC Honka        
2010–2012 Kolbotn IL
2012–2013 Lillestrøm SK
2013–2014 Tyresö FF
2014–2017 FC Bayern München
2018–2019 Vålerenga IF
2019– Everton