Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.8.2024

VAR käyttöön pikku hiljaa: "Ihan positiivinen fiilis kaikilla on asiasta"

Suomessa VAR käyttöönotto on hyvässä vauhdissa. Järjestelmä nähdään Suomen sarjoissa pelattavissa aikuisten jalkapallo-otteluissa käytössä ensi kertaa loppukesällä 2024.


SJK ja Tuomas Kaukua pelaava keskiviikkona cupin välierän VAR-kameroiden edessä. (Juha Tamminen)

Ensimmäinen VAR-ottelu nähdään Valkeakoskella pelattavassa Miesten Suomen Cupin välierässä 21.8. – ottelussa kohtaavat Haka ja FC Inter. Järjestelmää käytetään myös 22.8. pelattavassa välieräottelussa SJK-KuPS. Tämän jälkeen VAR:ia tullaan käyttämään vielä ainakin Naisten ja Miesten Suomen Cupien finaaleissa syyskuussa, Veikkausliigan karsintaotteluissa sekä Eurolopputurnauksessa.

SJK:n Tuomas Kaukua odottaa keskiviikon välierää innolla, ja samalla myös ensimmäistä VAR-peliään.

- Hieno juttu, että VAR saadaan käyttöön osittain myös Suomessa. Saa nähdä miten se saadaan toimimaan täällä, Kaukua kertoo ajatuksiaan.

VAR:ia on Euroopan ja maailman kentillä otettu käyttöön vuodesta 2016 aina enenevissä määrin, ja järjestelmä on kehittynyt. Suomessa VAR:n käyttöönottoon liittyy kuitenkin haasteita, kuten kameroiden vähäisempi määrä ja joidenkin stadioneiden tietoliikenneyhteydet.

- Kyllä tästä (VAR) on joukkueen sisällä totta kai juteltu. Sellainen ihan positiivinen fiilis kaikilla on asiasta.

- Pitää kuitenkin pitää huoli, että VAR:n ei saa antaa vaikuttaa mihinkään pelaamisessa. Ja hyvä toki kaikkien muistaa, että sellaiset pienet koiruudet pitää jättää kokonaan pois, koska kaikki voidaan tarkastaa videolta. Eli kyllä se varmasti vähän voi vaikuttaa pelaajiin, Kaukua pohtii.

Loppuratkaisut edessä

SJK on edennyt Suomen Cupissa välieriin. Veikkausliigassa se taistelee kärkipään sijoituksista.

- Hyvä kausi ollut tähän mennessä ja olemme saaneet kerättyä hyvin pisteitä. Veikkausliigassa tavoite on siellä kärkipäässä ja joukkueena kyllä haluamme mestaruuden voittaa.

- Ja Cupin kautta on mahdollisuus varmistaa se europaikka. Se on iso ja tärkeä juttu suomalaisessa futiksessa, Kaukua sanoo.

Veikkausliigassa on tällä kaudella nähty paljon runsasmaalisia pelejä, ja vauhtia on riittänyt.

- Jotenkin tuntuu, että joukkueet ovat pelanneet hyökkäysorientoitunemmin ja pelkkä pallonhallinta ei ole enää se juttu. Riistojen jälkeen mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Tämä on oikea suuntaus jo verrattuna kv-peleihinkin, Kaukua painottaa.