Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
3.5.2021

Haastattelussa puheenjohtaja Dani Hatakka

Dani Hatakka valittiin Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi. Hatakka on JPY:n historian 13. puheenjohtaja.

Pekka Sihvola toimi puheenjohtajana vuodet 2014-2020 ollen näin JPY:n pitkäaikaisin puheenjohtajana. Nyt Sihvolan saappaisiin astuu Dani Hatakka.

- Koko hallituksen puolesta pitää kiitää ”Peksiä” menneistä vuosista. Hän on tehnyt loistavaa työtä pelaajien ja lajin eteen. Onneksi Peksi ei kauas karkaa, joten tarvittaessa saadaan häneltä vielä edelleen apuja ja ajatuksia, Hatakka kertoo.

- Mutta olen todella innoissani tästä luottamustoimesta. Tuntuu todella hyvältä, 27-vuotias FC Hongan pelaaja jatkaa.

Hatakka on ollut JPY:n hallituksen jäsen vuodesta 2018 eteenpäin.

- Kolme vuotta olen ollut mukana, joten minulla on jo tietenkin sitä kautta vahva käsitys JPY:n toiminnasta ja tavoitteista.

- Meillä on loistava porukka kasassa niin hallituksessa kuin työntekijöissä. Edustamme hyvin kaikkia sarjatasoja niin miehissä kuin naisissa ja Panun (Autio) kautta vielä futsal on hyvin mukana. Nyt saamme vielä vahvemmin mukaan maajoukkueet ja kv-jalkapallon, kun Tinni (Tinja-Riikka Korpela) ja Jesse (Joronen) lähtivät mukaan hallitukseen.

Hatakka korostaa, että Pelaajayhdistyksen asema ja rooli suomalaisessa jalkapallossa on merkittävä.

- Jo pelkästään jäsenmäärän suhteen olemme vahva toimija, kun edustamme yli tuhatta pelaajaa. Vastuu on siis suuri. JPY:n missio Pelin ja Pelaajan puolella kuvastaa hyvin toimintaamme. Viime vuosina JPY on ollut mukana enemmän ja enemmän päätöksenteossa ja se on oikea suunta.

Tuleville vuosille Hatakka nostaa kaksi tärkeää asiaa esiin.

- Pelaajilla on oltava vielä vahvemmin tunne, että olemme heidän puolellaan ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin nimenomaan JPY:n kautta. Ja yhdessä olemme vahvempia, joten jäsenmäärää haluamme vielä kasvattaa entisestään.

- Toinen tärkeä asia on urheilijan ja jalkapalloilijan asema työntekijänä. Kuten nyt korona-aika on osoittanut, on asema heikko verrattuna muihin työntekijöihin. Haluamme, että jalkapallo ja muu urheilu saadaan ammatiksi muiden ammattien joukkoon. Se on myös Pelaajayhdistyksen strategian visiona, "ammattina jalkapallo".

Opinnot FIFPRO Online Academyssä

Hatakka opiskelee tällä hetkellä pelaamisen ohessa urheilujohtamista FIFPRO Online Academyssä.

- Olen aina arvostanut koulutusta. Pari vuotta meni niin, että vaan pelasin jalkapalloa, mutta yksinkertaisesti kaipasin opiskelua ja vastapainoa pelaamiseen oheen. Olen pelannut monessa eri paikassa ja kaupungissa, joten opiskelun aloittaminen on siksi ollut hieman hankalaa. FIFPRO Online Academyssä kaikki opinnot ovat etänä, joten se sopii täydellisesti pelaamisen rinnalle.

Opinnot ovat Hatakalla hyvässä vauhdissa.

- Hyvin sujuu. Tänä vuonna on tarkoitus saada kandin paperit, Hatakka sanoo.

Hongan kasvatti

Hatakka on espoolaisen FC Hongan kasvatti. Tällä hetkellä hän pelaa oman kasvattajaseuran riveissä Veikkausliigaa. Ensimmäisen kosketuksensa liigakentille Hatakka sai kaudella 2011 Hongan paidassa.

- Nyt kun Huuhkajille ja Helmareille sekä tietysti futsalmaajoukkueelle on tullut menestystä, niin onhan tämä hienoa aikaa. Aina ei ole näin hyvin mennyt myöskään oman urani aikana.

- Olen nähnyt vuosien aikana läheltä tätä kehitystä. Olosuhteet ja valmennuksen taso ovat ottaneet valtavia harppauksia Suomessa. Myös seurat ovat kehittyneet ja tekevät koko ajan pitkäjänteisempää työtä.

Hatakka myöntää, että myös arvostus jalkapalloa ja jalkapalloilijoita kohtaan on noussut.

- Ei sitä tarvitse enää hirveästi selitellä, kun vastaa ammatikseen jalkapallo. Mutta toki vielä on paljon tehtävää tämänkin asian suhteen.

Hongan lisäksi Hatakka on pelannut AC Oulussa, KuPS:ssa, SJK:ssa sekä Norjassa.

- Paljon on kertynyt kokemuksia eri paikoista, seuroista ja toimijoista. Olen myös utelias luonteeltani, joten olen aina ollut kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista. Paljon on myös tuttuja eri seuroissa ja seurojen taustoilla, Hatakka pohtii.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen puheenjohtajat
1992-1993 Jari Europaeus
1994-1996 Petri Jakonen
1997 Mika Palmgren
1998 Tommi Koivistoinen
1999-2000 Jyrki Rovio
2001-2002 Markus Juhola
2003 Tommi Koivistoinen
2004-2005 Marco Casagrande
2006 Ville Nylund
2007-2011 Tero Koskela
2012-2014 Hannu Tihinen
2014- 2020 Pekka Sihvola
2021- Dani Hatakka