28.4.2018

Kakkonen käyntiin - MYPA palaamassa huipulle Pulkkisen johdolla

Kakkosen kausi käynnistyy viikonloppuna ja A-lohkossa nähdään historian siipien havinaa, kun Heikki Pulkkinen johdattaa MYPA:n Saviniemen kentälle liiton sarjan pelissä.

MYPA:n taival Veikkausliigassa päättyi kauden 2014 jälkeen, kun se taloudellisten ongelmien vuoksi jäi ilman liigalisenssiä. Perinteinen seura palasi takaisin edustustasolle viime kaudella, kun se sai Purhan sarjapaikan Kaakkois-Suomen Kolmosesta. Debyyttikausi Kolmosessa oli heti tuloksekas, kun joukkue nousi täksi kaudeksi Kakkoseen.

Yksi joukkueen kulmakivistä oli Heikki Pulkkinen, joka edusti MYPA:aa jo kausina 2006-2008. MYPA:n jälkeen hän siirtyi Ykköseen FC Viikinkien joukkueeseen, kunnes kauden 2011 jälkeen pelaaminen huipputasolla loppui ja ura jatkui alasarjoissa. MYPA:n herättyä henkiin, vanha seurauskollisuus iski päälle ja hänet nähdään jälleen MYPA:n paidassa.

- Viime vuodesta lähtien olen taas ollut mukana. Pari kertaa tässä on jo ehtinyt lopettaa, mutta MYPA aloitettua edustusjoukkueen toiminnan uudestaan, se oli viimeinen kipinä ja vanha mies on jälleen mukana, 35-vuotias Pulkkinen kertoo.

Pulkkista lukuun ottamatta MYPA:n joukkue on varsin nuori. Hän onkin eräänlainen side menneen ja nykyhetken välillä.

- Meillä on tosi nuori joukkue ja itse pyrin tuomaan kokemusta ja rauhallisuutta kentälle sekä muuhun toimintaan. Pyrin omalla kokemuksellani treeneissä ja peleissä näyttämään esimerkkiä jokaisena hetkenä, jotta porukka saisi itsestään parhaan irti.

Huippu-uransa jälkeen Pulkkinen keskittyi viemään diplomi-insinöörin opiskelut päätökseen ja on siirtynyt työelämään ollen Managing Consultant Salivirta & Partners -yrityksessä. Hän myöntää, että pelaamisen, töiden ja perhe-elämän yhdistäminen on hankalampaa Kakkosessa kuin Kolmosessa.

- Viime talvena kävin treeneissä vain muutamia kertoja, mutta nyt on aikaa enemmän, kun olen saanut työn ja perheen logistiikan toimimaan paremmin. Työ, perhe ja futis asettavat omat haasteensa ajankäytöllisesti. Koutsi haluaisi, että olisin enemmän treeneissä, vaimo haluaisi, että olisin enemmän kotona ja työt pitää hoitaa myös laadukkaasti. Työpuoli on se, josta olen tinkinyt vähiten.

- Olisin pelaaja-aikanani voinut opiskella enemmänkin ja kahdeksan vuotta minulla taisi mennä, että sain tekun päätökseen. Opiskelin silloin aika laiskasti, mutta se meni ihan hyvin pelaamisen ohessa. Oli tärkeä, että oli jotain muutakin ja opiskelin rauhallisesti omaan tahtiin. Opiskelu oli yksi suurimmista syistä, miksen jatkanut pelaamista liigassa, kun halusin panostaa opiskeluun ja saada ne päätökseen. Ei olisi ollut ongelma peliuran aikana opiskella enemmänkin, mutta siinä hetkessä tuntui parhaalta ratkaisulta keskittyä pelaamiseen enemmän.

MYPA:n paluu Kakkosen tasolle on merkittävä asia Kymenlaaksolle. KTP pelaa Ykkösessä, mutta Kakkosessa MYPA on ainoa kymenlaaksolaisjoukkue. Pulkkisen mukaan Myllykoskella ei kuitenkaan kurkotella vielä entisaikojen loistoon, vaan seuraa rakennetaan maltilla kestävälle pohjalle.

- Tavoitteena on, ettei Kakkoseen tultu vain käymään, vaan pyritään vakiinnuttamaan taso ja siitä sitten vähitellen ylöspäin realiteetit huomioon ottaen. Tämä alue ei tuota isoja pelaajamassoja ja Kakkonen on hyvä taso tämän alueen seuralle tällä hetkellä. Taustoja on hiljalleen vahvistettava sitten siihen suuntaan, että pelaaminen ylempänä on mahdollista.

Vaikka MYPA ehdittiin jo kerran edustustasolla kuopata, eivät myllykoskelaiset ole jättäneet seuraa. Peleissä kävi jo hyvin katsojia Kolmosessa ja historia näkyy vahvasti myös tänä päivänä.

- Melkein samat naamat siellä istuvat vieläkin katsomossa samoilla paikoilla ja samat vapaaehtoistyöntekijät ovat mukana. MYPA on vahva seura Myllykoskella ja se on tälle alueelle tärkeä ja sitä halutaan olla tukemassa.

- Meillä on muutamia hyviä isoja tukijoita ja Kakkosen tasolle toiminta on kestävällä pohjalla. Vuodet sitten näyttävät mihin suuntaan tie vie ja on vielä turha niitä ennakoida. Tärkeintä on, että Myllykoskella on oma edustusjoukkue ja haluamme tarjota korkeinta mahdollista futista. Tämä on tämän alueen yksi yhteinen seura.

Oman uransa jatkon suhteen Pulkkinen etenee maltillisesti.

- Pari kertaa olen jo lopettanut, eli jatkoajalla tässä vielä mennään. Peli peliltä olen lähempänä loukkaantumista ja lopettamista. Se riippuu paljon siitä miten aikaa riittää ja paikat kestävät. Tämä on vielä hauskaa ja sata lasissa painetaan vielä ainakin tämä vuosi.