Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
18.8.2022

Loukkaantuneen pelaajan arkea: Sebastian Strandvall

Vaasan Palloseuran Sebastian Strandvall loukkasi polvensa pahasti keväällä ja edessä on vielä useamman kuukauden kuntoutusjakso.


Strandvall on toiminut pitkään Vepsun kapteenina. (Kuva: Juha Tamminen)

35-vuotias Strandvall on yksi Veikkausliigan kokeneimmista pelaajista. Pelejä Veikkausliigassa on kertynyt 295, Ykkösessä 45 ja ulkomailla kaudet Itävallassa ja Iranissa.

Kaudella 2022 Strandvall kantoi jälleen VPS:ssa kapteeninnauhaa kädessään ja oli alkukaudesta suuressa roolissa vaasalaisjoukkueen pelaamisessa. Toukokuun lopussa vieraspeli IFK Mariehamnia vastaan jäi kuitenkin kapteenilta kesken, kun pallontavoittelutilanteessa jalka jäi kiinni tekonurmeen, jonka seurauksena polvi taittui.

- Tunsin heti, että nyt kävi pahasti. Ensimmäinen ajatus oli, että tässäkö tämä oli, Strandvall muistelee ja viittaa jopa uran päättymiseen.

Lääkärin diagnoosi oli tyly. Polvesta meni eturistiside poikki, joka tarkoittaa pääsääntöisesti ainakin puolen vuoden taukoa peleistä.

- Leikkauksesta on nyt seitsemän viikkoa. Kaikki on mennyt hyvin toistaiseksi. Pari viikkoa olen edellä aikataulussa, mutta toisaalta se ei isossa kuvassa vielä tarkoita mitään. Nyt pitää vaan kuntoutus hoitaa hyvin, niin tammikuun alussa voisin olla jo ainakin osittain mukana normaalissa harjoittelussa.

Kova paikka henkisesti

Loukkaantumiset ovat aina pelaajille vaikeinta aikaa. Myös Strandvall myöntää tämän.

- Kyllä se näin on. Olen ollut kapteeni pitkään ja ottanut vastuuta paljon, niin sekin jotenkin korostuu tässä tilanteessa. Minulle VPS ja Vaasa merkitsevät niin paljon, että on todella vaikeaa olla sivussa. Pahinta se on silloin vielä, jos joukkueen peli ei kulje, Strandvall kertoo.

Strandvall pyrkii olemaan joukkueen arjessa mahdollisimman paljon mukana.

- Kotipeleissä olen aina paikalla. Meillä on sellainen rutiini joukkueella, että ennen yhteisiä lämpöjä meillä on pelaajilla yhteinen rinki. Olen siinä edelleen ollut mukana ja pääsen puhumaan joukkueelle. Nämä ovat tärkeitä asioita, että saa tunteen olla mukana. Se helpottaa paljon.

- Treeneissä pyrin myös olemaan mukana tekemässä omaa treeniä siinä kentän laidalla. Ja osallistun myös esimerkiksi videopalavereihin. 

Strandvall pelasi ensimmäiset pelinsä Veikkausliigassa kaudella 2007. Sen jälkeen arki on pyörinyt vahvasti jalkapallon ympärillä. Loukkaantuneen pelaajan arkeen tuo helpotusta se, että välillä pystyy siirtämään ajatukset sivuun kokonaan myös jalkapallosta, ja siitä loukkaantumisesta.

- Olen pyrkinyt nyt ajattelemaan niin, että aina minun ei tarvitse olla paikan päällä tiettyyn aikaan, vaan pystyn tekemään kuntoutusta omien aikataulujen mukaan. Se tarkoittaa sitä, että olen pystynyt olemaan perheen kanssa enemmän ja olemme kesällä tehneet yhdessä kaikenlaista. Se on minulle tietysti tosi tärkeä asia. Tänä kesänä ehdin jopa osallistua häihin, joka ei ole aina ollut itsestäänselvyys pelien takia.

Strandvallilla on kaksi tytärtä, 2- ja 6-vuotiaat. Vilinää siis riittää kotona, joka antaa hyvää vastapainoa jalkapalloilijan arkeen. Srandvall myös opiskelee Vaasan Hankenissa kauppatieteitä.

- Monelle se opiskelu voi olla tosi hyvä juttu juuri sen takia, että saa ajatuksia siirrettyä pois jalkapallosta. Minulle se opiskelu ei sinänsä ole henkireikä, koska perheen parissa saa hyvin ajatukset muualle. Toki nyt loukkaantuneena on enemmän aikaa opiskella ja nyt edessä on kandin kirjoittaminen.

Katseet ensi kaudessa

Strandvall on pelannut Vepsussa kaudesta 2012 eteenpäin, pois lukien ulkomailla pelatut kaksi kautta.

- Kuten sanoin, minulle VPS ja Vaasa merkitsevät todella paljon. Minulle oli iso juttu, että nousimme täksi kaudeksi takaisin Veikkausliigaan. Kun nousi tuli, halusin ehdottomasti vielä pelata Vepsun kanssa liigassa, Strandvall kertoo.

- Nyt tässä on menty vuosi kerrallaan, että jokainen kausi voi olla viimeinen. Pari viikkoa ennen loukkaantumistani sanoin vaimolleni, että tämä ei ole vielä viimeinen kausi. Se on myös oma ajatukseni edelleen.

Strandvallilla ja VPS:lla ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta. Kokeneen pelaajan katseet ovat kuitenkin vahvasti paluussa kentille, joka tarkoittaa sitä, että jalkapalloura jatkuu vielä ensi kaudellakin.

- Totta kai se aiheuttaa vähän stressiä, kun sitä sopimusta ei ole ensi kaudesta. Kun kuntoutus on edennyt nyt hyvin, niin olen luottavainen, että kaikki menee hyvin. Eli ehdottomasti haluan ensi kaudella pelata Vepsun kanssa Veikkausliigassa, Strandvall päättää.