Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
25.9.2024

Loukkaantuneen pelaajan arki: Senja Salo

Åland Unitedin Senja Salo loukkaantui vakavasti elokuussa vierasottelussa PK-35:sta vastaan. Nyt edessä on pitkä tauko jalkapallon pelaamisesta.

"Tapahtuneen jälkeen olin ihan shokissa, eikä sitä pystynyt hyväksymään. Olen hieman yllättänyt jopa siitä, että miten hyvin olen nyt pystynyt tähän suhtautumaan."


Senja Salon kausi päättyi polvivammaan elokuussa. (Kuva: Kalevi Hämäläinen)

Elokuun 17. päivä Pihlajanmäessä pelattiin Kansallisen Liigan ottelu PK-35 vastaan Åland United. Peli eteni maalittomassa tasatilanteessa. Peli sai ensimmäisen jakson lopussa kuitenkin dramaattisen käänteen, kun Åland Unitedin puolustaja Senja Salo jäi makaamaan kentän pintaan.

- Heti tunsin, että nyt kävi pahasti. Kipu oli jäätävä ja heti ajatuksissa oli, että mitä on tulossa. Ensin luulin, että vastustajan jalka osui minuun, mutta lopulta se olikin ihan kontaktiton tilanne, 22-vuotias Salo kertaa elokuun tapahtumia.

Salo pääsi heti lääkäriin ja diagnoosi oli selvä: eturistisidevamma. Loukkaantuminen vielä normaalisti noin 9-11 kuukautta, että pelaaja pääsee taas takaisin tositoimiin.

- Totta kai olen miettinyt paljon, että miksi näin tapahtui. Yksi syy oli varmasti huonokuntoinen kenttä, mutta syitä oli varmasti monia, Salo kertoo.

- Kävin viikko pelimme jälkeen katsomassa Gillan pelin samalla kentällä. Siinä huomasi vielä paremmin, että kenttä oli tosi kuhmurainen ja sitä vain toivoi, että kenellekään ei tule mitään vammoja, Salo jatkaa.

Pelaajalle näin vakava loukkaantuminen on aina vaikea asia käsitellä.

- Täytyy sanoa, että yllättävän hyvin on mennyt nyt ensimmäiset viikot. Tapahtuneen jälkeen olin ihan shokissa, eikä sitä pystynyt hyväksymään. Olen hieman yllättänyt jopa siitä, että miten hyvin olen nyt pystynyt tähän suhtautumaan.

”Paljon tsemppiä, selviytyjä!”

Positiivisuus auttaa usein, niin myös Saloa.

- En ole ainoa tämänlaisen vamman kanssa, ura ei ole ohi ja liikuntakyky ei ole mennyt ja palaan tästä vielä pelikentille, Salo listaa.

Saloa auttaa myös se, että hän kokee itsensä edelleen tärkeäksi osaksi joukkuetta.

- Olen koittanut tukea joukkuetta olemalla paikalla (ennen leikkausta tietenkin) ja tuoda hyvää energiaa pukuhuoneeseen, tsempata pelaajia, analysoida myös pelitilanteita yksilöllisesti muutaman joukkuelaisen kanssa ja nostattaa itseluottamusta. On paljon asioita mitä voi tehä ja tuoda joukkueelle vaikka väliaikaisesti ei pysty pelata. Pelaajan arvo joukkueessa ei vähene, vaikka pelit on tauolla hetken.

Salo kertoo saaneensa valtavan määrän tukea pelaajilta ja koko jalkapalloyhteisöltä.

- Siis todella, todella paljon. Se on ollut minulle tosi tärkeää ja auttanut paljon. Sain myös yhden postipaketin, josta oli lähettäjän nimi peitetty. Paketissa oli Perparim Hetemaj´n kirja ”Selviytyjä” ja päällä tekstinä ”Paljon tsemppiä, selviytyjä!”. En tiedä, kuka sen lähetti, mutta aivan upeaa, että ihmiset välittävät, Salo kertoo.

Salon polvi leikattiin noin viikko sitten. Pikku hiljaa kuntoutus etenee ja hän pääsee jo liikkumaan vähitellen. Ensimmäiset päivät ovat menneet lähinnä makuuasennossa.

- Leikkaus meni hyvin ja suunnitelmien mukaan. Jännitin tosi paljon leikkausta, mutta lopulta se oli hyvä kokemus. Olen kiitollinen, että tämä tapahtui Suomessa, jossa on niin hyvä terveydenhuolto sekä ortopedit ja fysiot, Salo kertoo.

Epidemia naisten jalkapallossa

Lähes vuoden tauko jalkapallosta on varmasti jokaisen pelaajan pahin painajainen.

- Kuten sanoin, niin nyt on mennyt alku yllättävän hyvin. Olotila tulee varmasti heittelemään paljonkin tämän aikana. Tulee varmasti päiviä, kun sitä on ihan pohjalla ja tuntee epäuskoa. Minulla on valtava motivaatio ja halu palata takaisin, joten mikään ei pysäytä minua. Pitää ottaa ilo ja fiilis irti niistä pienistä onnistumisista ja kehitysaskeleista. Olen joka päivä taas lähempänä paluuta, Suomen U23-maajoukkueessakin pelaava Salo painottaa.

Ristisidevammat ovat olleet viime aikoina iso puheenaihe naisten jalkapallossa. Naispelaajille kyseisiä vammoja tulee aivan liikaa.

- Kyllä se on sellainen epidemia naisten jalkapallossa, Salo sanoo.

Maailmalla tehdään nykyään paljon tutkimustyötä, jotta syy lukuisille vammoille selviäsi. Vielä ei ole löytynyt yhtenäistä syytä. Mutta jokaisen pelaajan ja seuran kannattaa miettiä näitä Salon sanoja.

- Kaikkien kenttien on oltava turvallisia pelaajille. Arkeen pitää saada vielä lisää ja säännöllisempää loukkaantumisten ennaltaehkäisyä. Pelaajien kokonaiskuormaa on seurattava jatkuvasti ja tunnistettava paremmin, jos pelaaja on henkisesti tai fyysisesti väsynyt.

Salo haluaa vielä lopuksi lähettää tsemppiterveiset kohtalotovereilleen.

- Paljon tsemppiä pelaajille, jotka ovat samassa tilanteessa. Kannattaa rohkeasti puhua jollekkin, joka on kokenut saman. Vertaistuki nimittäin auttaa merkittävästi. Kukaan ei ole yksin loukin kanssa, Salo päättää.